Dinsdag 12/11/2019

Brussels Airport

Bagageafhandelaars opnieuw aan de slag op Brussels Airport

Beeld BELGA

De vakbonden en de directie van bagageafhandelaar Aviapartner hebben een akkoord bereikt tijdens het overleg naar aanleiding van de staking op Brussels Airport. De arbeiders gaan sinds 21.20 uur stilaan opnieuw aan de slag, zegt Bjorn Vanden Eynde, vakbondssecretaris van ACV-Transcom. De bagagisten en een deel van de passagiersdienst hadden vanmiddag rond 13 uur het werk neergelegd.

"We hebben een verdedigbaar akkoord bereikt, we hebben alles verkregen wat we gevraagd hebben", aldus Vanden Eynde. Het gaat dan om onder andere de uitbetaling van een kilometervergoeding voor het personeel dat in de periode na de aanslagen in Brussel elders aan de slag moest. Ook wordt een dagvergoeding van 35 euro uitbetaald aan wie in het buitenland aan de slag moest, op de luchthaven van Rijsel in Frankrijk.

"De arbeiders bij Aviapartner gaan in de mate van het mogelijke sinds 21.20 uur opnieuw aan de slag", zegt Vanden Eynde aan de telefoon. "De bedienden zijn nog aan het onderhandelen. De arbeiders kunnen dus bagage behandelen, daar waar er geen werk nodig is van de bedienden."

Aviapartner en de luchtvaartmaatschappijen stellen alles in het werk om de vertraagde vluchten die niet geannuleerd werden vanavond nog te laten vertrekken. De vier ploegen die normaal woensdagavond aan het werk zouden zijn, kunnen het werk hervatten, zegt Anke Fransen van Brussels Airport. Volgens Brussels Airport werden er 32 vertrekkende en aankomende vluchten geannuleerd en waren er 3 omleidingen.

Beeld BELGA

Dankbaarheid

Een gebrek aan dankbaarheid voor de flexibiliteit van het personeel na de aanslagen van 22 maart zat het personeel vanmiddag hoog. "Een fout met de loonbrieven was de spreekwoordelijke druppel", zei Kurt Callaerts, algemeen sectorverantwoordelijke van ACV-Transcom.

De stakingsactie van de bagagisten van Aviapartner zorgde voor hinder voor de passagiers op de luchthaven van Zaventem. "Maatschappijen kiezen nu om ofwel vluchten te laten vertrekken zonder bagage, ofwel later te vertrekken", zei woordvoerder Anke Franssen van Brussels Airport op Radio 1. Aviapartner werkt voor 30 procent van de luchtvaartmaatschappijen op de luchthaven.

Beeld BELGA

Aviapartner is één van de twee bagageafhandelaars in Zaventem, naast Swissport. Onder meer Jetair, Etihad en Qatar Airways zijn klanten van Aviapartner. Bij de getroffen vluchten ging het onder meer om bagage die niet gelost kan worden. Ook kan het zijn dat vluchten niet konden vertrekken met de juiste bagage en dus geannuleerd moesten worden, of werden vluchten omgeleid naar een andere luchthaven, al dan niet in een buurland.

Beeld BELGA

"Geen dank voor flexibiliteit"

Laurent Levaux, ceo van Aviapartner, is voor de vakbond de gebeten hond. "Sinds de aanslagen heeft het personeel een enorme flexibiliteit aan de dag gelegd om de luchthaven weer op de rails te krijgen. Maar Levaux heeft nog niet de moeite gedaan om wat dankbaarheid te tonen", aldus Callaerts.

Fouten op de loonbrieven zijn volgens de vakbondsman de spreekwoordelijke druppel. "Het aantal gewerkte dagen en dus de vergoeding van de salarissen zijn verkeerd, bizar genoeg quasi altijd in het nadeel van de werknemers. Premies die niet of verkeerd uitbetaald worden. Transportkosten die niet betaald worden."

Toch zint vooral de manier waarop Levaux de bagageafgehandelaar leidt de vakbonden niet. "Trop is teveel. Er zit geen structuur meer in Aviapartner. Hij (Levaux, red.) probeert de citroen helemaal leeg te persen alvorens hij het bedrijf nog wil te gelde maken", besluit Callaerts.

Zelf noemt Levaux de actie een "staking voor niets". Volgens de topman heeft "een vakbond de passagiers van de luchthaven gegijzeld om stemmen te winnen voor de sociale verkiezingen en om de overheid te contesteren".

"Er was geen conflict of een complexe discussie", aldus nog de CEO. "We zijn de verschillende zaken aan het regelen", zoals de kilometervergoeding voor het personeel dat na de aanslagen van 22 maart op andere luchthavens werkte, en de uitbetaling van overuren. Volgens hem zaken die het bedrijf ook niet betwist.

Levaux onderstreepte ook nog de bewondering en respect die hij voor het personeel heeft, dat "heel hard en extreem moedig gewerkt heeft" op Brussels Airport en de omliggende luchthavens in de periode na de aanslagen.

Dialoog

Federaal minister voor Mobiliteit, François Bellot, riep de directie en de vakbonden van Aviapartner op tot dialoog. Bellot dringt erop aan dat directie, vakbonden en personeel zo snel mogelijk een dialoog opstarten om de moeilijkheden en misverstanden in het conflict uit te klaren. Hij vraagt ook dat de activiteiten van de luchthaven niet verstoord worden.

De minister van Mobiliteit zegt ook zich bewust te zijn van de inspanningen die het personeel van Aviapartner geleverd heeft sinds 22 maart. Zijn woordvoerder verklaarde ook aan Belga dat de minister "alle personeelsleden dankt die zich ingespannen hebben om de luchthaven terug op de rails te krijgen na de aanslagen".

Beeld Photo News
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234