Luchtvaart
Bagageafhandelaar op Zaventem? Voor de winst moet je het niet doen
Swissport Belgium en Aviapartner Belgium, de twee bagageafhandelaars op Brussels Airport, zijn er vorig jaar niet in geslaagd winst te maken. Net als in 2017 leden ze beide verlies op de afhandeling van passagiersvluchten in Zaventem. Dat blijkt uit hun jaarcijfers op de website van de Nationale Bank. Aviapartner verwacht dit jaar minstens break-even te draaien.
Aviapartner was vorig jaar naar eigen zeggen al op weg naar winst, maar een dagenlange staking rond de herfstvakantie gooide roet in het eten. “Die staking kostte ons netto zowat 3 miljoen euro”, luidt het. “In plaats van met een nettowinst van circa 1,5 miljoen euro, sloten we het jaar af met een verlies van 1,44 miljoen euro.” De resultaten gaan wel de goede richting uit. Tegenover 2017 werd het nettoverlies meer dan gehalveerd (toen -3,6 miljoen euro), en de omzet ging er met 3,7 procent op vooruit tot 63,9 miljoen euro. “We verwachten dit jaar netto break-even te draaien of winst te boeken”, klinkt het. Aviapartner Belgium doet de passagiersafhandeling van een dertigtal luchtvaartmaatschappijen op Brussels Airport, waaronder Ryanair en TUIfly.
Bij de grotere concurrent Swissport Belgium, dat Brussels Airlines bedient, was er vorig jaar een gelijkaardig beeld. De omzet steeg (+7 procent tot 84,8 miljoen euro) en het nettoverlies verkleinde (met ruim een kwart tot -3,4 miljoen euro). Swissport geeft geen commentaar op de resultaten.
Beide ondernemingen benadrukken dat ze maatregelen nemen om de financiën verder te verbeteren. Dat gebeurt door verlieslatende contracten te herbekijken. Aviapartner en Swissport zijn de enige afhandelaars voor passagiersvluchten op Brussels Airport. Die activiteiten omvatten niet alleen de bagagebehandeling, maar ook check-in en boarding van de reizigers, tot het ontijzelen en bijtanken van vliegtuigen. De rode cijfers staan niet los van het sociaal klimaat op de luchthaven. Luchtvaartmaatschappijen eisen zulke scherpe prijzen van de passagierafhandelaars dat er extreem efficiënt dient gewerkt. Met hoge werkdruk, geregeld sociale conflicten, stakingen en geen of een kleine winstmarge tot gevolg.