Donderdag 25/02/2021

Bacchus moet nog op tempo komen

Het is gevarieerd en alles heeft smaak

Letterlijk betekent 'Per Bacco': voor Bacchus, de god van de wijn, dus. Maar de uitroep 'Per Bacco!' is ook zoiets als 'Holy shit!' of, om het deftig te houden, 'Lieve Hemel!'.

Op 3 september opende in Gent Osteria Per Bacco de deuren. We gaven het de tijd om zich op gang te trekken en gingen in de herfstvakantie onderzoeken wat voor wijn we in de kuip hadden.

Vooraan is het eerste wat je ziet een muur vol flessen, dat is de vinotheek, het rijk van Bacchus. Loop je verder, dan kom je in de winkel met een kleine koeltoog met een beperkte, maar mooie keuze aan Italiaanse specialiteiten. Achteraan staan tafeltjes om te lunchen (van dinsdag tot zondag) of om te dineren (van donderdag tot zondag). De combinatie van winkel en eetgelegenheid zie je wel vaker in het Zuiden, en er zit een logica in: de omzet gaat sneller voor beide partijen, zodat het mogelijk is altijd verse waren te hebben. De uitbaters heten Claudio, Jeroen en Michele, ze zijn jong en minstens een van de drie is een rasechte Italiaan (de overige twee heb ik niet gehoord, enkel door het raam in de keuken zien drentelen).

Er is niet veel volk op dinsdagmiddag en het decor is nog wat kaal. Maar we kiezen een tafeltje aan de vensterdeuren die uitgeven op een lichte binnentuin. In de zomer moet het hier heerlijk zitten zijn, en dat in een drukke, onaantrekkelijke straat waar je geen groen zou vermoeden.

's Middags is de keuze erg beperkt. We krijgen een kaart waar uitsluitend dranken op staan, en de ober stelt ons de drie pasta's voor die die middag verkrijgbaar zijn. De eerste is met mortadella en kaas, de tweede met de onderbuik van tonijn en de derde met everzwijn ("Is dat cinghale in 't Italiaans?", vraag ik). Omdat we honger hebben en tijd zat, vragen we een antipasto, één voor twee. We weten niet hoe groot die is, we zullen wel zien.

De meeste wijnen die in de winkel worden verkocht, zijn in het restaurant per fles of per glas verkrijgbaar. Ik hou van de Siciliaanse Nero d'Avola, en voor een keertje is dat de goedkoopste, 3 euro per glas. In een stolpje krijgen we wat olijven om de tijd en de eerste honger te doden, daarna komt een mandje met knapperige ciabatta en enkele stukken tomatenbrood.

Erg warm is het niet, en het lijkt alsof de herfst uitbreekt in de enkele stonden dat we hier binnen zitten. Net was de lucht nog blauw, nu trekken grote, grijze wolken over en fluit een scherpe wind door de kieren. Ik zit vlak bij de verwarming en draai die maar open, dat doet deugd in de rug.

Het is een geluk dat we niet haastig zijn, wat het duurt een hele poos voor het antipastobord verschijnt, maar het mag er dan wel wezen (13,50 euro). Twee soorten kaas, dunne plakjes pikante worst, aubergine, courgette, olijven (andere), gesmoorde paprika etc. Het is gevarieerd en alles heeft smaak.

De wijn is aromatisch en lekker, er mag een tweede glas komen bij mijn diepe bord met dikke pastabuisjes, gevuld met ragout van everzwijn en, ter afwisseling van de beet, kleine schilfers hazelnoot. Aan de overkant komt ribbeltjespasta die duidelijk smaakt naar tonijn en anijs (venkel?), maar waar met het oog niet echt stukken vis in te ontwaren zijn. Toch vinden we allebei dat de eenvoudige pastagerechten (9,50 euro) er staan.

Als dessert is er tiramisu, we nemen er één voor ons twee, maar het lijkt wel een dubbele portie. Hij is nog niet helemaal opgesteven, vanwege nog maar net gemaakt, maar dat is een goed teken.

Bij Per Bacco weet men wat smaken zijn, dat is zeker. De presentatie is, net als het decor, sober maar verzorgd. Het tempo moet er nog wat in komen (we zaten er die middag slechts met vier personen, dan zou het wat meer mogen opschieten) en de keuze wat uitgebreider. Maar de prijzen zijn eerlijk en liever weinig gerechten die vers en goed zijn dan veel die staan te wachten. n

Osteria Per Bacco

Sint-Jacobsnieuwstraat 56, 9000 Gent, tel. 09/324.83.32.

Maandag gesloten.

Pinxo

9 rue d'Alger, 75001 Paris,

tel. 0033-1/40.20.72.00. Alle dagen open.

Restaurant 't Laurierblad

Dorp 4, 9290 Berlare,

tel. 052/42.48.01.

Maandag en dinsdag gesloten.

De Foyer

NTGent, Sint-Baafsplein, 9000 Gent,

tel. 09/234.13.54.

Dinsdag gesloten.

Bar*Bik

Arduinkaai 3,

1000 Brussel, tel. 02/219.75.00.

Alistair's Vini e Cucina

Via Tadino, hoek via Castaldi, Milaan,

tel. 0039-22/951.98.40. Maandag gesloten.

www.alistair.it.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234