Zaterdag 17/04/2021

Duitsland

Babyface met boodschap is Merkels ware bedreiging

Kevin Kühnert groeide in kortste tijd van een onbekend jonkie uit tot een landelijke politicus naar wie wordt geluisterd. Beeld AFP
Kevin Kühnert groeide in kortste tijd van een onbekend jonkie uit tot een landelijke politicus naar wie wordt geluisterd.Beeld AFP

Student Kevin Kühnert, de jonge aanvoerder van het nee-kamp bij de Duitse SPD, kan het politieke lot van Angela Merkel bezegelen.

Dit zijn de dagen van Kevin Kühnert. De 28-jarige student politicologie uit Berlijn is nog maar drie maanden voorzitter van de Juso, de jongerenafdeling van de Duitse sociaaldemocraten. Toch ligt het politieke lot van Angela Merkel, die zojuist haar beoogde CDU-ministersploeg heeft voorgesteld, nu grotendeels in zijn handen. Een vierde kabinet-Merkel komt er pas als de SPD-leden er deze week ja tegen zeggen. En dat zou wel eens kunnen tegenvallen: de tegenstanders roeren zich flink.

Begin december werd Kühnert in één klap het gezicht van het nee-kamp. Op een SPD-partijcongres in Berlijn hield hij een harde rede tegen nog vier jaar samenwerken met Merkel. Hij stal de show: niemand kreeg zo veel applaus als hij, ook niet partijleider Martin Schulz, die bleekjes afstak bij de fulminerende Kühnert. "De vernieuwing van de SPD zal buiten een grote coalitie zijn. Of ze zal niet zijn," riep die. Er moet nog wat van de partij overblijven: "Verdomme nog!"

Russische internettrol

Sindsdien is Kühnert niet weg te slaan uit de Duitse media. Van een onbekend jonkie groeide hij uit tot een landelijke politicus naar wie wordt geluisterd. De onvermoeibare Kühnert draafde op bij talrijke debatprogramma's en toerde door Duitsland om het verzet binnen de SPD aan te wakkeren. Overal zaten de zalen vol. Ongeveer 25.000 nieuwe leden kreeg de SPD, opmerkelijk veel in zo'n korte tijd. Waarschijnlijk vooral tegenstanders.

Vorige week was er een rel rond Kühnert. "Nieuwe lastercampagne bij de SPD!" kopte Bild Zeitung. Kühnert zou hulp van een Russische internettrol hebben gekregen om zijn tegenstanders binnen de SPD zwart te maken. Bild had 'brisante e-mails' van een anonieme bron gekregen. Later meldde het satirische tijdschrift Titanic dat het de krant erin had geluisd.

Veel ophef om niets, maar het toont aan hoezeer Kühnert dezer dagen in de schijnwerpers staat. De man met de 'ronde babyface', schreef weekblad Focus, is "Merkels grootste zorg." Slaagt hij erin het nee-kamp te laten winnen, dan kunnen de gevolgen groot zijn: waarschijnlijk nieuwe verkiezingen en misschien wel het politieke einde van Merkel.

Gisteren rondde Kühnert zijn campagnetournee af. Tot vrijdag kunnen de 463.000 SPD-leden over het lot van de nieuwe coalitie beslissen. Voor Merkel is het de week van de waarheid, en ze heeft het heft niet in eigen handen. Bij haar CDU is alles wel geregeld. De partijgedelegeerden stemden met grote meerderheid voor regeren met de SPD, in de peilingen staan de christendemocraten op 33 procent. Dat is in de geschiedenis van de partij al beter geweest, maar het is hetzelfde resultaat als met de verkiezingsuitslag van september.

Alternative für Deutschland

Bij de SPD ligt dat anders. De partij is in de peilingen onder de 20 procent (die ze bij de verkiezingen haalde) geduikeld. De SPD concurreert nu met de rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD) om de tweede plaats in de Duitse politiek, het verschil tussen hen schommelt tussen 2 en 5 procent in het voordeel van de sociaaldemocraten.

Met die weinig opbeurende cijfers moet het partijbestuur de leden voor een nieuwe samenwerking met Merkel warm zien te krijgen. Zondag wordt de uitslag verwacht, en dan zal blijken of de SPD-leden echt tegen hun partijbestuur durven ingaan.

Angela Merkel heeft haar partij weer in het gareel. Na de onderhandelingen met de SPD klonk gemopper: Merkel zou er te weinig hebben uitgesleept, vooral qua ministersposten. Verder klonk het dat ze nu eindelijk werk moest maken van haar opvolging en van de vernieuwing van het partijkader. Merkel zette sindsdien een paar stappen die goed uitpakten. Ze stelde voor haar vertrouweling Annegret Kramp-Karrenbauer secretaris-generaal te maken - een opstap naar het partijvoorzitterschap. Dat landde goed: Kramp-Karrenbauer werd deze week op een CDU-partijdag met 99 procent van de stemmen gekozen.

Merkel kwam verder met zes nieuwe CDU-ministers - drie mannen, drie vrouwen - waar veel jong bloed tussen zit. De ambitieuze Jens Spahn (37), haar felste criticus, krijgt Gezondheid. Drie veertigers worden ministers én er komen twee ministers van Merkels eigen generatie: Ursula von der Leyen (59) blijft op Defensie. Economische Zaken gaat naar vertrouweling Peter Altmaier (59). Met 97 procent van de stemmen werd een regering met de SPD goedgekeurd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234