Maandag 25/10/2021

Baby's met twee biologische moeders worden in september geboren

Eicelkern van oudere vrouw wordt gevat in cytoplasma van jongere vrouw

Brussel.

Eigen berichtgeving

In de late zomer zullen wellicht de eerste baby's worden geboren met twee biologische moeders. Artsen zijn er in de Verenigde Staten in geslaagd om bepaalde vormen van onvruchtbaarheid te behandelen door delen van de eicellen van twee vrouwen te combineren tot één eicel. Deze cel wordt dan bevrucht met het sperma van de vader.

De techniek is een nieuw hoogtechnologisch staaltje van in-vitrobevruchting (IV) en zou duizenden vrouwen die met onvruchtbaarheid kampen, kunnen helpen. Vooral vrouwen boven de veertig zouden met de techniek geholpen kunnen worden. Momenteel zijn twee vrouwen zwanger dankzij de nieuwe 'drie-oudertechniek'. Zij zullen, als alles goed gaat, in de loop van de maand september bevallen.

Bij de nieuwe techniek wordt de geleiachtige materie - eigenlijk het energiecentrum - die rond de celkern van de eicel van een oudere vrouw zit - cytoplasma genaamd - verwijderd en vervangen door cytoplasma uit een eicel van een jongere vrouw. De hybride cel die zo ontstaat, wordt bevrucht door het sperma van de echtgenoot. De bevruchte cel wordt dan opnieuw ingeplant in de baarmoeder van de oudere vrouw. Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat de 'verjongde' eicel zich gemakkelijker in de baarmoederwand zal nestelen, zodat er gemakkelijker een embryo, en later een kindje zal ontwikkelen. Bij vrouwen van 43 jaar zullen acht of negen van de tien eicellen 'beschadigd' cytoplasma hebben, terwijl dat bij een dertigjarige vrouw slechts om een op tien eicellen gaat.

Het merendeel van het genetisch materiaal in de eicel zal behoren tot de oudere vrouw, omdat de kern van de eicel onaangetast is. Maar er zal ook genetisch materiaal van de 'jongere moeder' via het cytoplasma in de eicel terechtkomen. Wetenschappers zijn er niet 100 procent zeker van wat de resultaten van deze 'vermenging' van genetisch materiaal zal opleveren. Daarom werden de donorvrouwen, die het 'jonge' cytoplasma leverden, uitermate zorgvuldig gescreend op eventuele genetische fouten. De betrokken vrouwen zijn behandeld door het Huntington Reproductive Centre in Los Angeles, dat er de nadruk op legt dat het gaat om een experimentele techniek. De donoren worden geleverd door het Centre for Surrogate Parenting and Egg Donation (CSP). Karen Synesiou, een Britse rechtsspecialiste die het centrum leidt, zei zondag aan de Sunday Times dat er momenteel zes vrouwen in behandeling zijn, onder wie één Britse vrouw.

Volgens specialisten is deze techniek een alternatief voor het surrogaatmoederschap, waarbij een oudere vrouw een eicel van een jongere vrouw ingeplant krijgt. Met de nieuwe techniek kunnen haar eigen eicellen, weliswaar aangevuld met 'jonger' cytoplasma, gebruikt worden. Vrouwen zouden op die manier kinderen kunnen krijgen tot aan de menopauze.

Nochtans komt er kritiek op de nieuwe techniek. De arts die de techniek voor het eerst bij mensen uittestte, de Amerikaan dr. Jacques Cohen, maakt zich zorgen over de ingreep omdat ze mogelijk voor genetische afwijkingen zou kunnen zorgen. Omdat de gevolgen van de vermenging van genetisch materiaal op lange termijn niet gekend zijn, zorgt de nieuwe techniek voor discussie in medische kringen.

Het concept om eicellen vruchtbaarder te maken door de injectie van jong cytoplasma werd ontwikkeld voor dieren door Steen Williadsen, een specialist in experimentele embryologie. (JDZ)

(Foto Benelux Press)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234