Dinsdag 29/11/2022

Baby's liggen te goed en bewegen te slecht

Vlaamse baby's liggen te weinig op hun buik. Hun grove motoriek is daardoor een stuk minder goed ontwikkeld dan zou moeten. 'Maar we willen ouders ook niet bang maken', zegt Kind en Gezin.

Ze liggen te comfortabel. Tot die conclusie komt het JOnG!-onderzoek, waarbij wetenschappers op vraag van de Vlaamse overheid de ontwikkeling, opvoeding, gezondheid en het gedrag van kinderen en jongeren bestudeerden. Voor een deel van de studie hielden zij zo'n 250 Vlaamse baby's van acht maanden oud in de gaten. Door gebruik van de Aims-test ontdekten de onderzoekers dat onze kinderen gemiddeld gezien achterliggen wat betreft motorische ontwikkeling.

"Aims is ontwikkeld in Canada en leidt tot een score die getoetst kan worden aan wat een kind gemiddeld zou moeten kunnen", zegt Karel Hoppenbrouwers, expert jeugdgezondheidszorg aan de KU Leuven en coördinator van de studie. "Onze baby's zijn in dat opzicht minder vergevorderd dan gedacht. In Nederland zien we gelijkaardige resultaten, maar op Europees vlak en in vergelijking met Canada presteren wij minder goed."

De reden daarvoor is simpel: de Vlaamse baby's liggen te weinig op hun buik, iets wat eerder ook al in een kleiner onderzoek was vastgesteld. Ouders leggen hun kind vaak op de rug, ook omdat ze vanuit Kind en Gezin dat advies meekrijgen om tijdens het slapen het risico op wiegendood fors te verkleinen. Die richtlijn staat nog altijd pal overeind als de baby slaapt, maar in wakkere toestand kan het kind best eens worden omgedraaid.

Kinderen die op hun buik liggen, staan immers een pak verder in hun motorische ontwikkeling. Zij moeten op hun armen steunen, rollen vaker om en heffen hun hoofd eerder op. Het is een stimulerende houding, waarbij de spieren alvast worden geoefend. Rugliggers zitten vast in een veel passievere pose, waardoor de noodzaak tot bewegen een stuk kleiner wordt.

"Op de buik liggen, ervan uitgaande dat de baby goed wakker is, is goed voor de arm-, nek- en rugspieren", zegt Leen Du Bois, woordvoerder van Kind en Gezin. "Ouders kunnen met korte periodes starten en toezicht houden, zodat de motoriek zich ontwikkelt. Geleidelijk kunnen deze periodes worden verlengd, zodat het kind eraan went en actiever wordt. Bovendien voorkomt het een afplatting van het hoofd, wat kan ontstaan als baby's alleen op hun rug liggen."

Louter voordelen, dus. Al benadrukt Du Bois dat vaders en moeders het advies weliswaar ter harte moeten nemen, maar dat zij ook niet meteen in paniek moeten schieten als zij hun kind wekenlang op hun rug hebben laten liggen. "We proberen zo duidelijk mogelijk te zijn, al zoeken we ook de gulden middenweg", zegt Du Bois. "Een kind dat een week op de rug ligt als het wakker is, gaat niet meteen motorische problemen krijgen. We willen ouders ook niet bang maken."

Angst is, zo geeft ook Hoppenbrouwers aan, niet nodig. Niet alleen omdat de preventie van wiegendood het allerbelangrijkste blijft, maar ook omdat de mogelijk opgelopen motorische achterstand kan worden ingehaald. "Als zij toch achterliggen qua ontwikkeling, dan halen de meeste kinderen die wel in als ze gaan kruipen of lopen."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234