Zaterdag 03/12/2022

Baby's beter beschermd tegen ziektes dan peuters

Brussel

Eigen berichtgeving

Cathy Galle

Ouders zijn er zich goed van bewust dat hun kinderen laten vaccineren tegen allerhande ziektes belangrijk is. Alleen zijn sommige spuitjes of drankjes nog niet zo goed bekend en wordt bij iets oudere kinderen wel eens vergeten om het vaccinatieschema op te volgen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel en de Universitaire Instelling Antwerpen naar de vaccinatietoestand van Vlaamse kinderen in opdracht van de Gezondheidsinspectie.

Vorig jaar werd het vaccinatieschema van een duizendtal kinderen tussen de 18 en 24 maanden uit 89 gemeenten onderzocht. Uit het onderzoek bleek dat de Vlaamse kinderen vrij goed beschermd zijn tegen besmettelijke ziektes. Maar helemaal bevredigend waren de resultaten toch niet. Ouders volgen meestal trouw het schema wanneer hun kinderen heel klein zijn, maar de iets oudere kinderen bleken vaak een onvolledig vaccinatieschema te hebben.

"De wil om de kinderen te laten vaccineren is er zeker, zowel bij de ouders als bij de arts", legt Jolanda Coudré van de Gezondheidsinspectie uit. "Wanneer de kinderen heel klein zijn, is er meestal geen probleem. Ouders stappen met een baby al eens vlugger naar een dokter of naar de consulent van Kind & Gezin. Zodra het kind naar een crèche of peutertuin gaat, vinden ouders blijkbaar minder de tijd om naar de dokter of andere vaccineerders te stappen."

Het is nochtans belangrijk dat de vaccinaties op tijd worden gegeven, meent Jolande Coudré. "Een vertraging betekent dat het kind voor een tijd minder goed beschermd is. Bij een vaccinatie wordt een deel van de ziektekiem of een afgezwakte versie ervan ingespoten of in de vorm van een drankje toegediend. Het immuunsysteem van het lichaam maakt dan antistoffen aan. Wanneer het kind in aanraking komt met de echte ziektekiem, kan het immuunsysteem veel sneller reageren. De herhalingsvaccinaties dienen net om ervoor te zorgen dat het immuunsysteem het maken van de juiste antistoffen goed onthoudt."

Uit het onderzoek bleek dat polio het best afgeweerd wordt: 96 procent van de kinderen hebben de drie wettelijk verplichte vaccins gekregen. Ook tegen DTP (difterie, tetanus en pertussis) zijn de meeste kinderen gevaccineerd, hoewel dat vermindert tot 89 procent voor de vierde vaccinatie. De vaccinatiegraad voor Haemophilus influenza type b (een vorm van hersenvliesontsteking) hepatitis B en MBR (mazelen, bof en rodehond) zijn echter te laag.

Coudré: "Deze vaccins zijn duidelijk nog niet zo bekend bij de ouders. Voor MBR moet het kind pas een eerste vaccinatie krijgen op vijftien maanden oud. Dan wordt vaak vergeten om een afspraak te maken met de vaccineerder. Het hepatitis B-vaccin was op het ogenblik van de enquête nog niet gratis. Ondertussen is daar wel verandering in gekomen en dus kan het nuttig zijn om over een jaar eens te bekijken wat dit opgeleverd heeft."

Bij het hib-vaccin liggen de zaken anders. De spuit is nog steeds niet gratis en is bij de ouders en de artsen ook onvoldoende bekend.

"Het is duidelijk een kwestie van informatie. Als er nieuwe vaccins op de markt komen, wil 60 procent van de ouders hun kinderen er ook mee laten vaccineren. Ons advies naar de Vlaamse Gemeenschap is dan ook een informatiecampagne op te starten om de ouders en de artsen beter in te lichten over vaccinaties en hen eraan te herinneren dat het vaccinatieschema best gevolgd wordt."

Gezondheidsinspectie brengt vaccinatietoestand Vlaamse kinderen in kaart

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234