Vrijdag 27/01/2023

As

Babrak Ahmadi schuldig aan doodslag op echtgenote

De twaalfkoppige jury in het Tongerse hof van assisen heeft vanavond na bijna 3,5 uur beraadslagen de 46-jarige Afghaan Babrak Ahmadi uit As schuldig verklaard aan doodslag op zijn 40-jarige echtgenote Fawzia. Hij stak haar op 15 april 2013 dood in hun woning aan de Julius Peeterslaan in As. Op doodslag staat tussen de 20 en 30 jaar opsluiting. Als er verzachtende omstandigheden in rekening worden gebracht, kan de straf morgen verlaagd worden en is het minimaal 3 jaar en maximaal 20 jaar.

Babrak gaf zijn 40-jarige echtgenote acht dodelijke messteken. Volgens hem gebeurde dat tijdens een zoveelste ruzie, waarbij zij hem eerst met het bewuste keukenmes met een lemmet van 19 centimeter zou aangevallen hebben. De jury geloofde de verklaringen van Babrak echter niet, omdat er de politionele vaststellingen waren en de vaststellingen van de verschillende deskundigen.

Uitlokking kon dus bij de motivering over de schuldigverklaring niet weerhouden worden. "Uitlokking wordt ten onrechte ingeroepen. Zijn versie van de feiten stemt niet overeen met de vaststellingen van de forensische deskundigen. Er was geen bloed gevonden op de plaats waar zij hem met het mes zou verwond hebben. Hij had geen uitleg voor de meest dodelijke steek in de rug. Hij is niet in staat een aannemelijke uitleg te geven over de houding van het slachtoffer na de feiten en voor de bloedsporen op haar enkels met zijn DNA. De verwondingen bij beschuldigde op zijn arm roepen meer dan ernstige vraagtekens op, gelet op hun aard, vorm en evenwijdig verloop", klonk het donderdag bij de voorlezing van het arrest door voorzitter Michel Jordens. De wetsdokter zei dat hij die letsels zeer waarschijnlijk zelf had toegebracht.

Met opzet
Volgens de jury waren zijn competenties als politieofficier, een job die hij vroeger in Afghanistan uitoefende, hem nu goed van pas gekomen. De jury oordeelde dat Babrak zijn echtgenote bewust dood wilde. "Het lijdt geen twijfel dat het geweld opzettelijk was, gelet op het gebruikte wapen, een groot scherp mes met een lemmet van 19 cm. Het slachtoffer vertoonde meer dan 10 verwondingen, afweerletsels meegerekend. Sommige steken zijn met kracht toegebracht. Het oogmerk om te doden is onmiskenbaar, gelet op de plaatsen waar de steken toegebracht werden, onder meer op vitale organen. In de onderrug werd het volledig lemmet van 19 cm ingebracht. Daarbij is de buikaorta doorgesneden, een holle ader geraakt en was er een inkerving aan de wervelkolom. Hij heeft bewust geen hulpdiensten gealarmeerd. Pas na 10 minuten heeft hij de politie gebeld, nadat hij had vastgesteld dat zijn echtgenote overleden was", aldus voorzitter Jordens.

Van onweerstaanbare dwang was er volgens de jury ook geen sprake. "Uit geen enkel gegeven blijkt dat zijn wil uitgeschakeld was. Hij handelde bewust en beredeneerd. Na een eerste steek, die op zich niet dodelijk was, besliste hij meerdere steken toe te brengen. Hij deelde het verloop van de steken zelf in in drie fasen, zodat hij besefte wat hij deed", besloot Jordens.

Morgen zijn er nog de pleidooien over de strafmaat.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234