Maandag 17/05/2021

Misstanden in het leger

Baas para’s ziet geen probleem in Marche-les-Dames: ‘Volste vertrouwen ondanks kritiek’

Kolonel Tom Bilo, commandant van het Special Operations Regiment  Beeld Bas Bogaerts
Kolonel Tom Bilo, commandant van het Special Operations RegimentBeeld Bas Bogaerts

Voor kolonel Tom Bilo, de bevelhebber van de Belgische paracommando’s, stelt zich geen probleem in de kazerne van Marche-les-Dames. In een interne mail benadrukt hij dat de instructeurs in het trainingscentrum zijn ‘volste vertrouwen genieten ondanks de golf van kritiek in de media’.

In de mail, rondgestuurd op maandag 13 juli, schrijft Bilo dat hij “principieel en categoriek pesterijen en elke vorm van nodeloos geweld veroordeelt”. Hij wil dat “alles in het werk gesteld wordt” om toekomstige paracommando’s correct op te leiden.

Tegelijk onderstreept Bilo dat het in de kazerne van Marche-les-Dames om “geïsoleerde feiten” gaat en dat het statistisch gezien slechts in “een zeer klein percentage van de opleidingen” uit de hand loopt. Bilo, die als commandant van het Special Operations Regiment het bevel voert over de Belgische paracommando’s en special forces, schrijft dat het leger misstanden “geenszins gedoogt”. Die worden volgens hem altijd onderzocht en bestraft. Indien nodig wordt het gerecht ingelicht.

Koeienstal

Twee weken geleden onthulde De Morgen, op basis van getuigenissen en documenten, hoe instructeurs in Marche-les-Dames zich regelmatig schuldig maken aan machtsmisbruik tegenover rekruten. Dat gaat van ongeoorloofde opdrachten tot zinloos geweld. In juli 2019 werd bijvoorbeeld een rekruut net niet knock-out geslagen in een gevecht met een instructeur. Tijdens een oefening in juli 2016 werden rekruten mishandeld in een koeienstal. Drie rekruten werden geslagen en getrapt terwijl ze vastgebonden op de grond lagen. Tijdens een nachtelijke ‘controle’ in september 2015 kregen rekruten harde slagen in hun buik. Een van de betrokken instructeurs werd vorige donderdag schuldig bevonden aan slagen en verwondingen.

De nieuwe stafchef Michel Hofman heeft, in samenspraak met bevoegd minister Philippe Goffin (MR), een intern onderzoek bevolen. Tegen eind augustus moet dat klaar zijn. In het federaal parlement zei Hofman vorige week dinsdag dat het onderzoek “de feiten aan het licht moeten brengen en aantonen welke lessen we kunnen trekken”. De federale politie – meer bepaald de militaire dienst DJMM – voert intussen een eigen onderzoek naar de opeenstapeling van incidenten in Marche-les-Dames.

Volgens de militaire vakbond ACMP gaat het in de kazerne om een “lang patroon van uitwassen, zonder dat er ooit structureel is ingegrepen door de legerleiding”. De vakbond wordt naar eigen zeggen “al vele jaren om de paar maanden geïnformeerd over zaken van ernstig ongeoorloofd gedrag”. Veel militairen durven geen klacht in te dienen. Wie dat doet, riskeert uitgesloten of tegengewerkt te worden door zijn collega’s.

Voorbeeld

Kolonel Bilo ziet dat anders. Volgens hem stelt er zich geen wezenlijk probleem in het trainingscentrum van Marche-les-Dames. “Ondanks de golf van kritiek in de media blijven jullie, onderrichters ParaCdo (kort voor paracommando’s, JVH), mijn volste vertrouwen genieten om jullie van je moeilijke taak te kwijten. Blijf het voorbeeld geven, dat is de beste instructiemethode”, beëindigt Bilo zijn interne mail.

Via de telefoon verduidelijkt Bilo zijn standpunt aan De Morgen. “Ik ben voor zero tolerance. Ik zal nooit aanvaarden dat we onrespectvol omgaan met rekruten”, reageert hij. “Ik betwist de feiten aangehaald in uw krant ook niet. Maar dat wil niet zeggen dat de hele opleiding in Marche-les-Dames niet deugt. Integendeel, die opleiding is goed. Het gaat hier uiteindelijk maar om uitzonderingen: een tiental incidenten sinds 2015. In diezelfde periode zijn in het trainingscentrum van Marche-les-Dames ruim duizend mensen gepasseerd. Bovendien zijn al die feiten al onderzocht of worden ze momenteel onderzocht. Deze context moet je ook steeds meegeven.”

Kolonel Bilo kijkt het intern onderzoek naar de werkcultuur in Marche-les-Dames met vertrouwen tegemoet. “Als men toch op iets valt wat verkeerd is gelopen, dan kunnen we daar hopelijk lessen uit leren voor de toekomst”, zegt hij.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234