Dinsdag 27/10/2020

Defensie

Baas landmacht slaakt noodkreet: ‘Uitbetaling lonen van militairen komt in gevaar’

Soldaten op manoeuvres in Florennes.Beeld BELGA

Moeten militairen in de toekomst op hun loon wachten? Volgens de baas van de landmacht komt de uitbetaling door personeelstekort in het gedrang. Nu al worden premies en vergoedingen vaak veel te laat betaald, klinkt het bij de vakbond ACMP. 

“Een organisationele en existentiële crisis, dat mag je zeggen als de uitbetaling van de lonen in gevaar komt.” In zijn brief aan de troepen van de landmacht windt generaal Marc Thys er geen doekjes om. Hij stuurt zelfs een luide SOS uit. Het personeelsgebrek bij het leger laat zich op verschillende plaatsen voelen, maar zeker op de dienst die de lonen moet uitkeren. 

De generaal, die volgens de persdienst geen commentaar wil geven, kaart het probleem aan in zijn ‘toekomstvisie’. Een document dat de titel ‘Branden blussen, de toekomst bouwen’ heeft meegekregen. “De dienst die instaat voor de betaling van de lonen is onderbezet”, schrijft Thys. “Het tijdig betalen van de lonen gebeurt niet maandelijks door een goddelijke tussenkomst en vraagt dus ook mensen.” 

Klachten

Omdat de dienst voor de uitbetaling van de lonen momenteel met een tekort zit, heeft die al moeilijkheden om alle betalingen bij te houden. Als er mensen vertrekken kunnen die volgens de tekst ook niet meteen vervangen worden, omdat nieuwe kandidaten eerst nog de nodige vorming moeten krijgen. 

Bij de vakbond ACMP lopen er al langer klachten binnen van militairen die op hun geld moeten wachten. “De uitbetaling van de gewone lonen gaat nog steeds goed”, zegt Yves Huwart van ACMP. “Maar wat we vaststellen is dat bijkomende prestaties wel vertragingen oplopen. Militairen krijgen extra vergoedingen voor zendingen naar het buitenland of oefeningen en manoeuvres waar ze aan deelnemen. Omdat ze dan 24 uur op 24 bezig zijn, krijgen ze daar een toelage voor. Maar het duurt steeds langer eer ze ook uitbetaald worden.” 

Marsbevelen

Huwart verwijst naar een bericht dat de vakbond van een militair heeft binnengekregen. Voor vorig jaar wacht hij nog op ongeveer 1.000 euro voor ‘marsbevelen’, wat neerkomt op onkosten die gedaan zijn voor het werk, naast nog een andere vergoeding. Een andere militair moest zeven maanden wachten op een tegemoetkoming voor onkosten. De vakbond kreeg in die zaak te horen dat dit in de toekomst meer en meer zal gebeuren “wegens de nijpende personeelsproblematiek”. 

“Zulke zaken zijn courant geworden”, zegt Huwart.

In zijn brief wijst generaal Thys nog op enkele andere pijnpunten die hun tol beginnen te eisen bij de landmacht. Momenteel is er bijvoorbeeld een tekort aan munitie. Bij bepaalde eenheden betekent dat ook dat ze achterop raken in hun trainingsschema, omdat er simpelweg niet genoeg kogels zijn om mee te schieten, zo valt bij een hooggeplaatste militaire bron te horen. 

Zelfs al is er beterschap op komst, en gaan de budgetten voor munitie omhoog, ook hier botst het leger volgens Thys weer op het personeelstekort. Er zijn onvoldoende specialisten die de munitie eerst kunnen testen en de aankoopdossiers kunnen opvolgen. 

Crisismanager

De naam van generaal Thys is ook al gevallen als de nieuwe ‘crisismanager’ bij het leger. Dat hebben bronnen deze week aan De Morgen laten weten. Hij zou ervoor moeten zorgen dat het leger strijdbaar blijft, hoewel het over steeds minder personeel kan beschikken. 

De grote uitdaging waar het leger voor staat is bekend. De volgende jaren komt er een enorme pensioneringsgolf aan waarbij 40 procent van de militairen met pensioen gaat. Om de troepensterkte op peil te houden, zouden er tegen 2025 12.000 nieuwe rekruten bij moeten komen, maar of dat zal lukken valt te betwijfelen. “Om nieuw personeel binnen te nemen, moet je opleidingscapaciteit hebben”, klinkt het ook nog bij een bron. “Op dit moment is die niet voldoende. Op veel plaatsen zitten we echt op ons tandvlees.” 

De toekomstvisie van generaal Thys laat zich voor de volgende jaren dan ook als volgt samenvatten. “Op korte termijn overleven en de implosie vermijden.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234