Grens
Baarle-Nassau en Baarle-Hertog gaan nog nauwer samenwerken
De gemeenteraden van Baarle-Nassau in Nederland en Baarle-Hertog in België hebben samen een nieuw bestuursakkoord gesloten. De twee gemeentebesturen gaan samen een nieuw cultuurcentrum bouwen, werken samen aan een nieuw mobiliteitsplan en plannen in de toekomst nog een verdere samenwerking zoals een gezamenlijk afvalbeleid. Een unicum in Vlaanderen (en Nederland).
De enclavegemeente Baarle-Hertog/Baarle-Nassau is altijd al wel ‘een specialleke’ geweest. Zeker in tijden van corona zijn sommige beslissingen nog nooit zo dubbel geweest. Al jaren vergaderen de twee gemeenten in een soort van gemeenschappelijke gemeenteraad bovenop de gewone gemeenteraad omdat sommige dossiers nu eenmaal grensoverschrijdend zijn. Voor een aantal belangrijke dossiers zijn nu cruciale beslissingen genomen. “Zo staat nu het licht definitief op groen voor de bouw van een nieuw cultuurcentrum”, zeggen de burgemeesters Frans De Bont (Forum+) en Marjon de Hoon-Veelenturf. “Dat komt op een terrein aan de Loswal en de landsgrens zal er pal doorlopen. Het project kost zo’n 6,7 miljoen euro. De kosten worden gedeeld op basis van het aantal inwoners van heel Baarle. Dat komt neer op 30 procent voor Baarle-Hertog en 70 procent voor Nassau.”
Nog plannen
Baarle-Hertog zal dan weer alleen instaan voor de aanleg van een nieuwe parkeerplaats voor in eerste instantie zo’n honderd voertuigen in het centrum. De twee gemeentebesturen gaan ook intensief samenwerken aan een nieuw mobiliteitsplan dat klaar moet zijn in de eerste helft van 2021. De bestuurders streven in de eerste helft van 2021 naar de oprichting van een nieuwe juridische entiteit onder de vlag van een BGTS, ofwel een Benelux Groepering voor Territoriale Samenwerking. Zo zal onder meer het afvalbeleid uniform gemaakt worden.