Maandag 06/12/2021

Background

B-H-V: Verliezen Vlamingen hun negende zetel aan Franstaligen?

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Aangezien Leterme II struikelde over B-H-V krijgt de stembusslag van 13 juni meer nog dan de federale verkiezingen van 2007 in kieskring B-H-V een extra symbolische waarde. Tal van Vlaamse gemeenten uit Halle-Vilvoorde weigeren mee te werken aan de organisatie van de democratische hoogdag, maar in tegenstelling tot wat velen voorspelden, levert dat weinig of geen problemen op.

Ondertussen leveren Vlaamse en Franstalige kopstukken een politieke strijd om een van de 22 Kamerzetels te bemachtigen. Cruciale vraag is of de Vlamingen hun negende zetel verliezen aan de Franstaligen of niet.

Anders dan in de andere kieskringen geldt in Brussel-Halle-Vilvoorde (en ook in Leuven en Waals-Brabant) geen kiesdrempel van vijf procent, maar wordt er bij de zetelverdeling gewerkt met apparentering of lijstverbinding. Daarbij worden de Franstalige lijsten verbonden met die in Waals-Brabant en de Nederlandstalige lijsten met die in Leuven. Het stemoverschot van een bepaalde lijst wordt gevoegd bij de overschotten van andere lijsten.

22 zetels in B-H-V
In B-H-V zijn in totaal 22 zetels te verdelen. Daarmee is B-H-V na Antwerpen (24) de grootste kieskring. Daarvan gingen er in 2007 dertien naar de Franstalige partijen en negen naar de Nederlandstalige partijen. MR was met zes zetels de grote slokop. De PS behaalde drie zetels, Ecolo en cdH elk twee. Aan Vlaamse kant kaapte het toenmalige CD&V/N-VA-kartel nog drie zetels weg. Na de breuk hielden de Vlaamse christendemocraten er twee over, N-VA één. Open Vld en Vlaams Belang bezetten elk twee zetels; sp.a en Groen! hebben maar één BHV-zetel.

Of de zetelverdeling tussen Vlamingen en Franstaligen er straks hetzelfde zal uitzien, is niet zeker. De Vlamingen zullen moeten vechten voor hun negende zitje. Positief nieuws voor hen is wel dat er zich door de vervroegde verkiezingen deze keer een pak minder Belgen vanuit het buitenland hebben ingeschreven in B-H-V.

Maar 14.000 B-H-V'ers stemmen in buitenland
Terwijl er dat in 2007 nog bijna 30.000 waren, zijn er dat nu maar ongeveer 14.000. Ongeveer 85 procent stemt Franstalig. In totaal zijn er nu 1.002.190 kiezers in de kieskring.

Zowel CD&V als Open Vld zetten alvast hun vicepremier in om de BHV-kiezers te overtuigen. De Vlaamse christendemocraten zetten voor het eerst bij federale verkiezingen prominent Steven Vanackere in, die de lijst trekt. De aftredende Kamerleden Sonja Becq en Michel Doomst staan op twee en drie. Aangezien de derde CD&V-zetel onzeker is, is de burgemeester van Gooik ook eerste opvolger. Mocht Doomst over Becq springen, kan deze laatste als tweede opvolger nog naar de Kamer.

Open Vld schuift in BHV dan weer vicepremier Guy Vanhengel naar voren als boegbeeld. Hij moet er mee voor zorgen dat zijn partij haar tweede zetel behoudt. Die is dan voor Maggie De Block. Ontslagnemend Kamerlid Luk Van Biesen komt als eerste opvolger zeker terug.

Bij Vlaams Belang doen Filip De Man en Bart Laeremans weer een poging voor een verlengd verblijf in de Kamer. N-VA'er Ben Weyts, in de Kamer gekomen als opvolger voor Herman Van Rompuy, moet het deze keer op eigen kracht zien te redden. Nadia Sminate staat tweede. Bij de Vlaamse groenen hoopt aftredend Kamerlid Tinne Van der Straeten op een nieuwe kans. Partijwoordvoerder Piet Deslé trekt de lijst voor LDD.

Bij de Vlaamse socialisten is dat Vilvoordenaar en vaste waarde Hans Bonte. Katia Segers en Fouad Ahidar staan op twee en drie. Vlaams minister Pascal Smet en Leuvens burgemeester Louis Tobback duwen.

Onkelinx, Milquet, Maingain, Deleuze
De Vlamingen moeten het zien te redden tegen de grote kanonnen die de Franstaligen inzetten. Voor PS trekt vicepremier Laurette Onkelinx de lijst. Haar cdH-collega en partijvoorzitster Joëlle Milquet doet hetzelfde. De grootste partij in BHV, de MR, doet het opnieuw met FDF-voorzitter Olivier Maingain. En Ecolo grijpt terug naar gewezen staatssecretaris Olivier Deleuze.

Wie in B-H-V gaat stemmen, krijgt ook de grootste kiesbrief van het land onder ogen. Die is met 21 partijen dubbel zo groot dan in Limburg. Naast de traditionele formaties gaat het ook om het FN, het RWF, PTB+PVDA, het Front-des-gauches, de Personenpartij van en met advocaat Mischaël Modrikamen als lijsttrekker, Wallonie d'Abord, Probruxsel, Belg.Unie, Egalité en de Pirate Party. (belga/mvdb)

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234