Woensdag 14/04/2021

Aardbeving Nepal

"B-Fast was met veldhospitaal mogelijk vroeger in Kathmandu geraakt"

Het Belgische hulpverleningsteam was gestrand in New Delhi. Beeld BELGA
Het Belgische hulpverleningsteam was gestrand in New Delhi.Beeld BELGA

Het B-Fast-team is dan toch kunnen vertrekken naar Kathmandu om er hulp te bieden na de verwoestende aardbeving van zaterdag. Gisteren strandden de Belgische reddingswerkers in New Delhi, vanwaar ze vandaag rond 11 uur Belgische tijd zouden kunnen verderreizen. Intussen is de dodentol in Nepal opgelopen tot boven de 5.000 en spreekt de VN van acht miljoen mensen die getroffen zijn.

21.05 uur: "B-Fast was met veldhospitaal mogelijk vroeger in Kathmandu geraakt"

Het Belgische vliegtuig van B-Fast is vanavond na een reis van 45 uur geland in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Het vliegtuig stond lange tijd stil in India, omdat de kleine internationale luchthaven van Kathmandu de toestroom aan arriverende noodhulp niet kon slikken. Bij B-Fast luidt echter de vraag waarom de missie enkel bestaat uit een "search and rescue"-team, en geen veldhospitaal vervoerde, waardoor het vliegtuig mogelijk voorrang gekregen zou hebben op andere vliegtuigen.

"De B-Fasters hebben vragen bij de beslissing om enkel een urban search and rescue mee te nemen, en geen veldhospitaal. Maar: wij zijn een gouvernementele organisatie. Het is Buitenlandse Zaken in Brussel dat beslist wat voor missie we uitvoeren, maar het is een keuze die een beetje raar is", aldus Gerlant Van Berlaer, spoedarts aan het UZ Brussel en staflid van B-Fast, vanuit Brussel.

"We zijn vrijwilligers, en we zetten onze job graag aan de kant om te helpen waarvoor we getraind zijn, maar zelf moeten we daar geen ongenoegen over hebben of gefrustreerd over zijn", aldus Van Berlaer. Het was volgens de arts echter zeker wel frustrerend voor het team dat het lange tijd stilstond in Dehli. "Het team was immers helemaal voorbereid om aan de slag te gaan. Elk uur dat verstrijkt is een uur te veel. In dat opzicht was een veldhospitaal wel nuttig geweest", zegt hij.

Volgens Michael Mareel, woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken, werd de beslissing over hoe de missie er ging uitzien, zaterdagavond genomen door het Planningscomité van B-Fast. Daarin zitten vertegenwoordigers van alle relevante departementen, zoals Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken en Volksgezondheid. "Volgens de elementen die op dat moment bekend waren, leek een search and rescue-team de beste keuze", zegt Mareel. "Bovendien werden dergelijke teams toen door de VN als prioritair beschouwd."

20.30 uur: B-Fast krijgt pas morgen werkplek toegewezen

De Belgische reddingwerkers van B-Fast krijgen pas morgenochtend zicht op de plek waar ze zullen ontplooid worden, tijdens een coördinatievergadering met de Verenigde Naties. Omstreeks middernacht lokale tijd waren ze bezig met het inladen van het laatste materiaal, om nadien enkele tenten op te zetten voor hun overnachting.

"We hebben er nog geen zicht op waar we zullen worden ingezet. Dat zal morgenvroeg om acht uur op een vergadering met de VN duidelijk worden", aldus Chris De Pauw van B-Fast op de tarmac in Kathmandu. Al het zoek- en reddingsmateriaal zit alvast op afzonderlijke vrachtwagens, klaar om meteen te kunnen vertrekken wanneer er meer duidelijkheid is.

20.10 uur: Unicef: "Veel kinderen getraumatiseerd"

Veel Nepalese kinderen zijn door de zware aardbeving in Nepal van zaterdag getraumatiseerd en zijn mogelijk gescheiden van hun families. Dat zegt Sarah Crowe, woordvoerster van Unicef in New York, dinsdag aan Belga. De ngo hoopt zo snel mogelijk extra hulpgoederen in het land te krijgen.

"De kinderen hebben een zeer schokkende en dramatische gebeurtenis gezien en meegemaakt. Zeker voor jonge kinderen is het zeer moeilijk om zoiets te vatten en op te nemen", zegt Crowe. "Bovendien zijn ze mogelijk gescheiden van hun familie." Het is voor Unicef dan ook een belangrijke taak om ze met hun familie te herenigen.

Unicef is al veertig jaar in Nepal aanwezig. Het was volgens Crowe duidelijk dat een ramp zoals de aardbeving er op een dag zat aan te komen. "We hadden al wel wat goederen verzameld op voorhand en konden ook aan kinderen een training geven over wat ze moeten doen in geval van een aardbeving", zegt Crowe. "Nu is onze grootste uitdaging om meer benodigdheden in het land te krijgen. De kleine commerciële luchthaven van Nepal is niet groot genoeg om grote vrachtvliegtuigen te laten landen. We hebben 120 ton aan humanitaire hulpgoederen, en we moeten nu alternatieve manieren vinden om die het land in te krijgen."

19.59 uur: Vliegtuig van B-Fast neemt 46 Belgen mee terug

Het vliegtuig dat de Belgische reddingswerkers van B-Fast heeft afgezet in Kathmandu, vertrekt vannacht nog opnieuw richting New Delhi met 46 gestrande Belgen en 91 Europese lotgenoten aan boord. Onder hen ook een gewonde Nederlander die in België woont en de kleine Nepalese Dipika en haar adoptiemoeder.

De groep die kan vertrekken met het Belgische legervliegtuig telt naast 46 Belgen onder anderen ook Fransen, Duitsers, Zweden, Ieren en Denen. En op het laatste nippertje nog een vijftigtal Nederlanders. Zij zouden normaal met een Nederlands vliegtuig terugkeren, maar op de overbezette luchthaven van Kathmandu kon het toestel dinsdag niet landen.

Ook een gewonde Nederlander, die in België woont, reist mee. De medische ploeg van B-Fast ging hem oppikken in Kathmandu. Hij vliegt mee tot New Delhi, in het noorden van India, net als een deel van de andere passagiers. De rest vliegt normaal gezien mee terug tot in België.

Onder hen ook de kleine Nepalese Dipika en haar adoptiemoeder Bénédicte Van de Sande. Zij wonen al drie jaar noodgedwongen in Kathmandu, aangezien de adoptie niet erkend werd. Na de zware aardbeving in Nepal besliste de regering om Dipika een tijdelijk humanitair visum te verlenen.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

18.30 uur: Alle klimmers op de Mount Everest in veiligheid gebracht

Alle klimmers die zich op het moment van de aardbeving in Nepal van zaterdag op de Mount Everest bevonden, zijn in veiligheid gebracht. Dat meldt het hoofd van de Nepal Mountaineering Assosiatition, Ang Tshering Sherpa. "De Everest-regio is vrijgemaakt. We hebben geen vragen meer gekregen om zoekoperaties te doen van expedities", zegt hij.

Volgens Sherpa werden 180 mensen die vastzaten op basiskamp I en basiskamp II van de Mount Everest de afgelopen twee dagen gered met helikopters. Hij verklaarde ook dat een Japanner, die gered werd uit het basiskamp, maandag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleed. Daardoor stijgt het aantal doden door de lawine op de Mount Everest tot negentien.

null Beeld AP
Beeld AP

17.40 uur: Nog geen nieuws van 27 Belgen

Het aantal Belgen in Nepal waarvan er nog geen nieuws is, 3 dagen na de zware aardbeving, is gedaald tot 27 personen. Dat zegt Michael Mareel, woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken.

Eerder op de dag ging het nog om dertig Belgen. Tweehonderdtwintig Belgen zouden op het moment van de aardbeving in Nepal verbleven hebben, zo meldden hun familie en vrienden aan Buitenlandse Zaken.

Mensen met informatie of vragen over Belgen in Nepal kunnen bij Buitenlandse Zaken terecht op de nummers 02/5014000 en 02/5014001. Het crisiscentrum is bereikbaar van 8 tot 20 uur.

17.29 uur: B-Fast in Kathmandu

Het Belgische vliegtuig met het team van B-Fast is geland op de internationale luchthaven van Kathmandu. Het moest maandag noodgedwongen uitwijken naar het noorden van India, omdat de kleine luchthaven van Kathmandu de toestroom aan arriverende noodhulp niet kon slikken.

Het vliegtuig kon uiteindelijk dinsdagnamiddag omstreeks 14.30 uur Belgische tijd (18 uur plaatselijke tijd) dan toch opstijgen.

17.05 uur: VN start noodprogramma voor 1,4 miljoen mensen

Het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP) heeft aangekondigd dat het een noodhulpoperatie start in Nepal. Tijdens die operatie, die drie maanden zal duren, moeten 1,4 miljoen mensen voedselhulp krijgen. De operatie zal 116,5 miljoen dollar kosten.

"De verdeling van rijst begint woensdag in het district Gorkha", aldus een persbericht van het WFP. Daarvoor wordt beroep gedaan op de stock waarover het WFP al beschikt voor operaties die al voor de aardbeving bezig waren. Gorkha is een van de regio's die het zwaarst getroffen zijn door de verwoestende aardbeving.

16.26 uur: 250 mensen vermist na nieuwe lawine

Na een nieuwe lawine, vlakbij het epicentrum van de verwoestende aardbeving in Nepal, zijn nog eens 250 mensen vermist. De lawine deed zich voor in een gebied dat populair is bij wandelaars, ten noorden van hoofdstad Kathmandu. Dat maakte districtsgouverneur Uddhav Bhattarai bekend. Het is mogelijk dat buitenlandse toeristen bij die 250 zijn. De lawine trof het dorpje Ghodatebela, in het district Rasuwa, rond de middag.

"Het getroffen gebied ligt in een natuurpark dat populair is bij toeristen", aldus Bhattarai aan Reuters. "We proberen hen te redden, maar dat wordt bemoeilijkt door slecht weer en regenval." Bhattarai erkende dat het moeilijk is het precieze aantal vermisten te kennen, maar volgens een eerste schatting kunnen het er 250 zijn.

Een aardbeving met een kracht van 7,8 veroorzaakte zaterdag al verschillende lawines in het land. Bij een van die lawines kwamen in het basiskamp van de Mount Everest 18 mensen om.

Materiaal in het basiskamp van Mount Everest. Beeld AP
Materiaal in het basiskamp van Mount Everest.Beeld AP

15.45 uur: Nederland coördineert reddingswerk

Nederland coördineert de activiteiten van alle reddingsteams die in Nepal zoeken naar slachtoffers van de verwoestende aardbeving. Dat gebeurt op verzoek van de Verenigde Naties, zei de Nederlandse minister Henk Kamp (Economische Zaken) in het parlement. Kamp verwacht dat de VN de coördinatie over de 'search en rescue' weer snel overneemt, maar tot die tijd doet Nederland dat.

Het basiskamp van Mount Everest. Beeld AP
Het basiskamp van Mount Everest.Beeld AP

15.24 uur: SOS Kinderdorpen België stuurt 100.000 euro

"Dankzij 800 lokale medewerkers, projecten op 10 locaties en 50 jaar werking biedt SOS Kinderdorpen al vanaf het eerste uur noodhulp aan kwetsbare kinderen en families in Nepal", klinkt het bij SOS Kinderdorpen. De Belgische steun past in het internationale engagement van de NGO om 4,5 miljoen euro in te zamelen. Dat bedrag is gebaseerd op de noden voor noodhulp en heropbouw in de zones waar SOS Kinderdorpen actief is.

14.50 uur: Dodentol loopt op tot 5.057

De autoriteiten in Nepal hebben bevestigd dat er tot nu toe 5.057 doden geteld zijn na de zware aardbeving van zaterdag. De Nepalese regering vreest dat het dodental verder kan oplopen tot 10.000.

14.41 uur: B-Fast is onderweg

Het Belgische vliegtuig met het team van B-Fast is vanmiddag dan toch opgestegen uit New Delhi. Omstreeks 18 uur plaatselijke tijd (14.30 uur onze tijd) vertrok het toestel uit India.

Het vliegtuig van B-Fast moest gisteren noodgedwongen uitwijken naar het noorden van India, omdat de kleine internationale luchthaven van Kathmandu de toestroom aan arriverende noodhulp niet kan slikken.

14.00 uur: 98 grote naschokken

Tot vanmiddag 12 uur zijn er in totaal 98 grote naschokken gemeten. De aardbeving vond drie dagen geleden plaats, zaterdagochtend om 11.56 uur plaatselijke tijd. Het epicentrum van de beving van 7.8 op de Schaal van Richter lag in het Gorkha district.

Volgens het Nationale Seismologie Centrum werd de aardbeving gevolgd door twee grote bevingen met een meetwaarde van minimaal 6, schrijft Nepalese nieuwswebsite Ekantipur.com. Vervolgens werden nog 96 naschokken gemeten tussen de 4 en 6 op de Schaal van Richter.

In de 72 uur na de eerste beving werden ook nog kleinere natrillingen gemeten (onder de 4), in totaal zo'n 400.

Uit angst dat verdere naschokken de nog overeind staande wankele gebouwen alsnog doen instorten, verblijven veel mensen buiten.

Een Nepalese vrouw verblijft in een zelfgemaakte tent uit angst voor naschokken. Beeld AP
Een Nepalese vrouw verblijft in een zelfgemaakte tent uit angst voor naschokken.Beeld AP

13.35 uur: "Uiteindelijk werd het stil, en wist ik dat ik nog leefde"

Een fotograaf van het nieuwsagentschap AFP vertelt hoe hij de lawine op de Mount Everest overleefde. "We hoorden ineens dat verschrikkelijke geluid, het klonk als een trein maar kwam van zo diep. En uiteindelijk was er die stilte, die complete stilte, en ik wist dat ik leefde", zegt Roberto Schmidt.

Schmidt en zijn collega Ammu Kannampilly hadden het basiskamp net bereikt toen de lawine uitbrak.

null Beeld AFP
Beeld AFP

13.25 uur: Nieuwe hoop voor B-Fast

Nadat de kansen op vertrek richting Kathmandu voor B-Fast de diepte in gingen, is de hoop intussen weer wat gegroeid. Ook voor de mensen die in de Nepalese hoofdstad staan te wachten om er met het vliegtuig van de Belgische reddingswerkers weg te raken, groeit de hoop.

De Portugese vliegmaatschappij waarvan het leger het toestel least, gaf de Belgische piloten uitzonderlijk toelating om toch 's nachts te landen in Kathmandu. Gezien de speciale ligging, omringd door hoge bergen, wil de maatschappij normaal niet dat piloten er na zonsondergang landen zonder vooraf de nodige ervaring te hebben opgedaan bij daglicht.

Maar nood breekt wet, dus zeer uitzonderlijk kan het nu dus toch. En dat opent mogelijkheden. Het Belgische toestel zou intussen opnieuw - als derde - op de lijst staan om vanuit New Delhi te vertrekken naar Kathmandu. Al betekent dat allerminst dat het plots snel zal gaan. De situatie wijzigt bovendien bijzonder snel, dus van zekerheid dat de Belgen zullen kunnen vertrekken is geen sprake.

Het team is intussen al meer dan veertig uur onderweg. In Nepal zouden bovendien negentig mensen staan te wachten die al meermaals het bericht kregen dat ze weldra zouden kunnen vertrekken met het Belgische toestel. Voorlopig zit er ook voor hen niets anders op dan te wachten op meer nieuws.

null Beeld AFP
Beeld AFP

13.15 uur: Regenval en onweer

De komende dagen zien de weersverwachtingen in de door de aardbeving getroffen regio er niet goed uit. Hevige regenval en onweersstormen maken het niet alleen de reddingswerkers moeilijk, ook de honderdduizenden mensen die door aardbeving hun huis zijn kwijtgeraakt en noodgedwongen onderdak zoeken in overvolle tenten worden niet gespaard.

De angst voor naschokken heeft bovendien veel Nepalezen de wankele gebouwen uitgedreven, de open lucht in.

null Beeld AP
Beeld AP

12.45 uur: "Hulpacties regering weinig effectief"

Nepalees premier Sushil Koirala heeft toegegeven dat de hulp- en reddingsacties van zijn regering tot nu toe niet effectief genoeg zijn geweest. Hij roept de politieke partijen op om samen te werken in het oog van de nationale crisis. Dat schrijft Nepalese nieuwswebsite Ekantipur.com.

In een bijeenkomst met alle politieke partijen noemde Koirala de hulpverlening na de aardbeving een uitdaging. De regering kan alle verzoeken om hulp niet aan wegens een gebrek aan middelen.

Koirala voegde daar wel aan toe dat de regering de hulpverlening zeer serieus neemt en dat er voedsel, tenten, medicijnen en medische hulpverleners worden gestuurd naar de gebieden die het zwaarst getroffen zijn. Ook riep de premier mensen op om bloed te doneren.

Dorpelingen schuilen voor de regen nadat hun huizen in Ghorka verwoest werden. Beeld AFP
Dorpelingen schuilen voor de regen nadat hun huizen in Ghorka verwoest werden.Beeld AFP

12.38 uur: Overledenen worden gecremeerd

De zware aardbeving in de Nepalese hoofdstad Kathmandu heeft al meer dan 3.900 levens geëist. De Nepalese overheid heeft opgedragen om de lijken te cremeren om ziekteverspreiding te voorkomen.

Volgens lokaal gebruik worden de overledenen verbrand op een brandstapel. Nadat de lichamen gecremeerd zijn, wordt het verkoolde hout en as in de Bagmati geloosd. Idealiter worden de doden gecremeerd op de dag van overlijden of de dag erna, maar dat is nu niet altijd mogelijk.

null Beeld AP
Beeld AP

12.30 uur: Facebook stelt doneerdienst open

Facebook heeft zijn doneerdienst opengesteld voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal. Facebookers kunnen via een doneerknop in hun nieuwsoverzicht doneren aan het International Medical Corps (IMC) gedoneerd. IMC heeft noodteams in de regio's die het zwaarst getroffen zijn.

Eerder al konden gebruikers in Nepal en in bepaalde delen van Bangladesh, India en Bhutan via Facebook laten weten dat ze veilig zijn met Safety Check. Sinds die knop afgelopen zaterdag geactiveerd werd hebben miljoenen mensen laten weten dat ze veilig zijn, en tientallen miljoenen hebben laten weten dat ze iemand kennen veilig is.

12.25 uur: Artsen zonder Grenzen België trekt naar regio Gorkha

Een team van Artsen zonder Grenzen België trekt vanuit de Nepalese hoofdstad Kathmandu door naar de regio Gorkha. "Volgens verschillende bronnen zijn daar grote medische behoeften, in geïsoleerde, moeilijk bereikbare dorpen", aldus AzG-woordvoerder Raphaël Piret. Het tienkoppige team van AzG bestaat uit chirurgen en andere medische profielen, en brengt 1.200 kilogram materiaal mee, waaronder chirurgisch materiaal dat hen in staat stelt om drie dagen lang autonoom te opereren.

Vanuit Oostende zijn gisteren ook twee cargotoestellen, met aan boord 30 ton materiaal, opgestegen. "Door de opstopping op de luchthaven van Kathmandu is het nog niet zeker dat die toestellen vandaag/dinsdag daar zullen kunnen landen", aldus Piret.

Het werk van AzG in Nepal wordt op dit ogenblik nog gefinancierd door haar Noodhulpfonds (BE73 0000 0000 6060). Er is nog geen oproep tot fondsenwerving gelanceerd, maar "afhankelijk van de grootte en duurtijd van de noodhulp kan deze beslissing nog herzien worden", klinkt het bij de ngo. Artsen zonder Grenzen maakt geen deel uit van het Consortium 12-12.

Vernielde woningen in de regio van Ghorka. Beeld AFP
Vernielde woningen in de regio van Ghorka.Beeld AFP
Bewoners dragen een gewonde naar een reddingshelikopter, die ter hulp komt in Ghorka. Beeld AFP
Bewoners dragen een gewonde naar een reddingshelikopter, die ter hulp komt in Ghorka.Beeld AFP

11.55 uur: Nog geen nieuws van 30 Belgen

Het aantal Belgen dat zich op het moment van de aardbeving in Nepal bevond, is verder opgelopen naar 205. Van dertig van hen heeft Buitenlandse Zaken op dit moment geen nieuws, meldt Michael Mareel, woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken.

Eerder op de dag had Buitenlandse Zaken gezegd weet te hebben van 199 Belgen. Daar zijn er dus zes bij gekomen, maar van hen heeft Buitenlandse Zaken nog niets vernomen.

Mensen met informatie of vragen over Belgen in Nepal, kunnen bij Buitenlandse Zaken terecht op de nummers 02/5014000 en 02/5014001.

In beeld: Kathmandu vóór en na de verwoestende aardbeving

11.45 uur: Ziekenhuizen mogen geen slachtoffers meer weigeren

Private ziekenhuizen in Kathmandu hebben het bevel gekregen slachtoffers van de aardbeving gratis te behandelen, na berichten dat ze mensen wegstuurden die de kosten niet konden ophoesten.

"Van ziekenhuizen die weigeren deze patiënten te behandelen, wordt de registratie ingetrokken", vertaalt Nepalees journalist Kanak Mani Dixit het bevel van de Nepalese regering.

11.30 uur: Helikopters in Gorkha

Het leger legt in het stadje Gorkha, het epicentrum van de aardbeving van 7.8 op de Schaal van Richter, voorraden aan voor tijdelijke huisvesting, medische hulp en voedselhulp. Nu het weer is opgeklaard, zijn helikopters begonnen de voorraden te verspreiden over dorpen in het getroffen gebied. Op hun weg terug nemen zij gewonden voor behandeling mee naar Gorkha en andere plaatsen.

De plaats is moeilijk te bereiken, omdat bergwegen door aardverschuivingen zijn versperd en de enige weg voor hulpverlening via de lucht is. De eerste helikopters beginnen Gorkha te bereiken.

Op het platteland is 90 procent van de bevolking getroffen door de ramp, zei een woordvoerder van het lokale bestuur. Van hun huizen is zo goed als niets over en ze zijn hun vee kwijt. In de meeste plattelandsdorpen wonen voornamelijk ouderen en kinderen, omdat jonge mannen vaak naar de stad trekken om werk te zoeken.

Een helikopter vervoert gewonden uit Ghorka. Beeld AP
Een helikopter vervoert gewonden uit Ghorka.Beeld AP

Politieke patstelling staat wederopbouw Nepal in de wege

Nepal is pas sinds 2008 een republiek. Het centrale gezag is er fragiel. Kan de sociaaldemocratische regering het land uit de crisis leiden?

Een gewonde vrouw wordt geholpen door Nepalese politie in Gorkha. Beeld AP
Een gewonde vrouw wordt geholpen door Nepalese politie in Gorkha.Beeld AP

11.15 uur: B-Fast verliest slot om te landen, vertrek opnieuw onzeker

Het vertrek van de Belgische reddingswerkers van B-Fast wordt nu toch weer onzeker. Het slot dat voorzien was voor de landing van het Belgische team, is niet meer beschikbaar. Rond de luchthaven van de Nepalese hoofdstad Kathmandu cirkelen opnieuw veel vliegtuigen, waardoor de Belgen hun prioriteit kwijt zijn en toch niet mogen opstijgen vanuit New Delhi.

"Boven Kathmandu is opnieuw een hele reeks vliegtuigen aan het wachten. We krijgen dus niet de toelating om te vertrekken", zegt teamleider Gilles Du Bois D'Aische.

Hij en zijn staf - geholpen door de VN-mensen die mee op het vliegtuig zitten te wachten - proberen intussen hemel en aarde te bewegen om alsnog te kunnen vertrekken. Ook Buitenlandse Zaken in Brussel wordt ingeschakeld.

Het risico op het afblazen van de hele missie groeit.

De Belgen zitten nog steeds vast op de luchthaven van New Delhi. Beeld BELGA
De Belgen zitten nog steeds vast op de luchthaven van New Delhi.Beeld BELGA
null Beeld EPA
Beeld EPA

11.00 uur: B-Fast vertrekt naar Kathmandu

Het Belgische team van B-Fast dat gisteren strandde in New Delhi, vertrekt rond deze tijd naar Kathmandu. Als alles volgens planning verloopt zal één team daar onmiddellijk aan de slag gaan, terwijl een tweede team het kamp zal opstellen.

Het Belgische vliegtuig zal ingezet worden om een 150-tal Europeanen uit het land te evacueren, waaronder tientallen Belgen. Volgens Buitenlandse Zaken bevinden zich nog 176 Belgen in Nepal. Van 24 van hen werd nog niets vernomen.

null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld EPA
Beeld EPA

10.30 uur: Zware regenval bemoeilijkt reddingswerken

Drie dagen na de aardbeving begint er steeds meer internationale hulp te arriveren in het 28 miljoen inwoners tellende land. De reddingswerken worden echter bemoeilijkt door de zware regenval, laten journalisten in het rampgebied weten.

Bij de bevolking groeit de onvrede over de trage hulpverlening vanuit de Nepalese overheid. In de hoofdstad zoeken niet alleen reddingswerkers naar overlevenden, ook de lokale bevolking, waaronder familieleden van vermisten, zoeken tussen het puin naar hun dierbaren.

"Wachten op hulp is een grotere beproeving dan het zelf doen", zegt Pradip Subba tegen persbureau Reuters. Subba zoekt met zijn blote handen naar zijn broer en schoonzus in de ruïne van de negentiende-eeuwse Dharahara toren. "Er is niemand van de regering of het leger om ons te helpen", aldus de 27-jarige Nepalees. "Onze handen zijn het enige gereedschap dat we hebben."

09.35 uur: Buitenlandse Zaken: "Nog geen nieuws van 24 Belgen"

Buitenlandse Zaken heeft weet van 199 Belgen die in Nepal waren op het moment van de aardbeving. Van 24 van hen heeft Buitenlandse Zaken nog niets vernomen, zegt Michael Mareel, woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken, vandaag.

Gisteren bevonden er zich volgens Buitenlandse Zaken nog 176 Belgen in Nepal. Uit gegevens van het crisiscentrum van Buitenlandse Zaken en het ereconsulaat in de Nepalese hoofdstad Kathmandu zijn er dat dus 199. Van 175 Belgen heeft Buitenlandse zaken rechtstreeks of via vrienden en familie vernomen dat ze ongedeerd zijn, aldus Mareel.

Mensen met informatie of vragen over Belgen in Nepal, kunnen bij Buitenlandse Zaken terecht op de nummers 02/5014000 en 02/5014001.

null Beeld GETTY
Beeld GETTY

09.30 uur: Drone filmt historische verwoesting

Een man in Kathmandu heeft met zijn drone beelden gemaakt van de verwoesting in zijn stad. Op de videobeelden die Kishor Rana op Facebook plaatste, wordt vooral duidelijk hoe zwaar de historische gebouwen getroffen zijn.

Aan het einde van het filmpje vliegt de drone over een grasveld waar mensen in geïmproviseerde tenten wonen. Rana zegt op Facebook dat hij geen beelden wil laten zien van reddingsacties, uit respect voor de families van slachtoffers. "We hebben niet alleen veel levens verloren, maar ook veel onderdelen van ons cultureel erfgoed, van onze geschiedenis."

Rana roept zijn Nepalese vrienden op hem locaties door te geven van andere getroffen historische plekken. "Ik zal morgen meer opnamen maken, zodat de wereld het kan zien."

Nepalezen brengen de nacht door in tenten. Beeld REUTERS
Nepalezen brengen de nacht door in tenten.Beeld REUTERS

09.25 uur: Klimmers van Mount Everest gehaald

Bijna alle bergbeklimmers die na de aardbeving op de Mount Everest kwamen vast te zitten, zijn inmiddels naar beneden gebracht. Dat liet de politie vandaag weten. Tot nu toe werden 205 klimmers met helikopters van de hoogste bergtop ter wereld gehaald.

Door de lawines die na de beving op de bergflanken ontstonden, zijn volgens officiële opgaven zeventien mensen om het leven gekomen. Een woordvoerder van de autoriteiten voor toerisme sprak echter van twintig doden.

"We zijn de laatste negen sherpa's en acht klimmers hier", meldde bergbeklimmer Daniel Mazur vanop Camp 1 op Twitter. "De helihaven ligt op 6.100 meter hoogte. Zonnig en geen wolken, maar het wachten is zwaar." Meer dan 100 klimmers zaten nog vast op de berg toen de klimroute door de lawine vernield werd.

Op het moment van het ongeluk verbleven zowat 1.000 mensen in het basiskamp. De bekende Amerikaanse bergebeklimmer Alan Arnette meldde vanuit het basiskamp dat bijna alle teams het kamp hadden verlaten of zich daarop aan het voorbereiden waren. Dit seizoen zal de Everest alvast niet meer langs de zuidzijde beklommen worden.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

9.00 uur: B-Fast vertrekt om 11 uur naar Kathmandu

Het Belgische vliegtuig van B-Fast, dat naar New Delhi werd afgeleid, vertrekt om 14.30 uur plaatselijke tijd (11 uur Belgische tijd) naar Nepal. Dat werd ter plaatse vernomen.

Het vliegtuig van B-Fast moest maandag noodgedwongen uitwijken naar het noorden van India, omdat de kleine internationale luchthaven van Kathmandu de toestroom aan arriverende noodhulp niet kan slikken.

Twee Belgische teamleden zijn intussen wel al ter plaatse, waar ze in permanent contact staan met het coördinatiecentrum van de Verenigde Naties en de Nepalese autoriteiten.

Het voltallige team hoopt nu omstreeks 16 uur (plaatselijke tijd) te arriveren in Kathmandu. De bedoeling is dat het Belgische vliegtuig wordt ingezet om tientallen Belgen en andere Europeanen in Nepal te repatriëren.

08.40 uur: "Dodentol kan oplopen tot 10.000"

De zware aardbeving in Nepal afgelopen weekend heeft tot nu toe aan bijna 4.400 mensen het leven gekost. De Nepalese regering vreest echter dat het dodental verder kan oplopen tot 10.000. Dat heeft de premier van Nepal vandaag gezegd tegen persbureau Reuters.

De autoriteiten vrezen dat het aantal overledenen zal oplopen als reddingswerkers de verwoeste dorpen in afgelegen gebieden rond het epicentrum zullen bereiken. Reddingswerkers vrezen ook voor de gezondheid van overlevenden die in de open lucht leven of in overvolle tenten worden ondergebracht.

In de getroffen gebieden is aan alles een tekort, vooral aan voedsel en water. Ook tenten en medicijnen zijn hard nodig, melden hulporganisaties. "Er zijn mensen die geen voedsel en onderdak hebben. Er zijn berichten over dorpen die voor 70 procent zijn verwoest", aldus de hoogste functionaris in de regio Gorkha, nabij het epicentrum van de beving.

Hulpdiensten op een centraal plein in Kathmandu. Beeld ANP
Hulpdiensten op een centraal plein in Kathmandu.Beeld ANP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld AFP
Beeld AFP

08.05 uur: B-Fast: "Goede hoop dat we over enkele uren naar Kathmandu kunnen"

Het Belgische team van B-Fast, dat sinds gisteren gestrand is in New Delhi, heeft goede hoop dat het snel naar de Nepalese hoofdstad zal kunnen vertrekken.

"We staan klaar om in te checken en te vertrekken", laat Luc Fransen vanuit India weten aan de VRT. "Ik schat de kans dat we vandaag kunnen vertrekken op 95 procent."

De Belgische reddingswerkers wachten op dit moment nog op groen licht om richting de Nepalese hoofdstad Kathmandu te kunnen vertrekken. Terwijl het team zich verzameld heeft op de luchthaven van New Delhi, zijn twee leden intussen wel al ter plaatse, waar ze in permanent contact staan met het coördinatiecentrum van de Verenigde Naties en de Nepalese autoriteiten in een poging om de komst van de Belgen te bespoedigen.

De Belgen kwamen in de eerste plaats voor 'urban search and rescue', of het zoeken naar overlevenden onder het puin. Maar de tijd tikt ongenadig verder, waardoor de kans op overlevenden blijft slinken. Sinds de zware aardbeving van zaterdagochtend is intussen ruim 72 uur verstreken.

B-Fast kan nog steeds nuttig werk gaan verrichten, maar omvangrijke medische hulp of een veldhospitaal heeft het team bijvoorbeeld niet bij. En het is duidelijk dat vooral daar op dit moment nood aan is ter plaatse.

Het B-Fast-team in New Delhi. Beeld BELGA
Het B-Fast-team in New Delhi.Beeld BELGA

08.00 uur: Nepalese regering roept drie dagen van nationale rouw uit

De regering in Nepal heeft vandaag drie dagen van nationale rouw uitgeroepen voor de meer dan 4.000 mensen die het leven lieten bij de grote aardbeving dit weekend.

Het land gaat volgens de regering door een "zeer moeilijke periode" omdat het over weinig middelen beschikt. "We waren niet voorbereid op een ramp van deze orde", zei vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Dam Dev Gautman. "We hebben niet voldoende voorraden en we zullen meer tijd nodig hebben om iedereen te voorzien."

Duizenden mensen hebben opnieuw de nacht buiten doorgebracht. Beeld REUTERS
Duizenden mensen hebben opnieuw de nacht buiten doorgebracht.Beeld REUTERS

07.55 uur: Dodentol stijgt naar 4.352

Volgens de Nepalese politie zijn intussen 4.352 overledenen geteld. Dat aantal zal naar verwachting nog stijgen.

07.50: Internationale hulp komt op gang

De internationale hulp in Nepal komt langzaam op gang. Een Nederlands hulpteam zoekt sinds gisteren in Kathmandu tussen het puin van een ingestort hotel en een woning naar overlevenden. Het heeft nog geen overlevenden gevonden.

Het Belgische B-Fast-team, dat gestrand is in India, wacht intussen nog altijd op groen licht om naar Kathmandu te vliegen.

07.20 uur: VN: "Acht miljoen mensen getroffen"

Volgens de Verenigde Naties zijn acht miljoen mensen getroffen door de aardbeving in Nepal en hebben 1,4 miljoen mensen nood aan voedselhulp. De internationale hulp komt op gang, maar er is nog steeds een tekort aan medisch materiaal en voedsel.

Duizenden mensen in de hoofdstad Kathmandu hebben een derde nacht buiten doorgebracht, omdat ze bang zijn om terug in hun huis te gaan. Er is een tekort aan water, voedsel en elektriciteit en er wordt gevreesd voor de uitbraak van ziektes.

"Volgens schattingen gebaseerd op berekeningen van de intensiteit van de aardbeving zijn acht miljoen mensen in 39 districten getroffen. Twee miljoen daarvan leven in de elf zwaarst getroffen districten", aldus de VN.

null Beeld AP
Beeld AP

05.23 uur: Dodental stijgt naar 4.310

De balans van de zware aardbeving is verder opgelopen in Nepal. Er werden intussen al 4.310 doden geteld, zo heeft een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken verklaard. Door de ramp raakten ook 7.953 mensen gewond, vervolgde Laxmi Prasad Dhakal. Daarnaast stierven nog een een honderdtal mensen in de buurlanden van Nepal.

Het dodental zal wellicht nog verder oplopen. De reddingsdiensten proberen vandaag de afgelegen gebieden te bereiken die in de buurt van het epicentrum van de aardbeving liggen.

06.45 uur: B-Fast nog steeds in New Dehli

Nadat de Belgen eerst al vertraging opliepen in het Midden-Oosten, bleek bij het naderen van Kathmandu dat de luchthaven volledig vol zat en geen vliegtuigen meer kon ontvangen. De Airbus A320 werd afgeleid naar New Dehli, in het noorden van India, waar de 43-koppige ploeg minstens tot vanmiddag om 14.15 uur (lokale tijd) moet wachten om te kunnen vertrekken.

Of de Belgische reddingswerkers dan effectief naar de Nepalese hoofdstad kunnen vliegen, is afwachten. De Verenigde Naties zouden immers beslist hebben dat ze geen search- en rescueteams meer zullen aanvaarden. En in New Delhi wachten minstens zeventien vliegtuigen met noodhulp op groen licht. Die hebben bovendien vaak een veldhospitaal mee, iets waar nu vooral nood aan is en waarover de Belgen niet beschikken.

B-Fast staat vast in New Delhi. Beeld BELGA
B-Fast staat vast in New Delhi.Beeld BELGA

Intussen dringt de tijd. Het Belgische team is wel vooral gespecialiseerd in het zoeken naar en redden van overlevenden onder het puin. De kans op succes slinkt daarbij fors naarmate de tijd verstrijkt. Het valt dus niet uit te sluiten dat de Verenigde Naties ervoor zouden opteren om voorrang te geven aan andere expertise op weg naar Kathmandu.

"Op dit moment zitten we in ons hotel te wachten om naar de luchthaven gebracht te worden", liet Luc Fransen vanmorgen weten aan de VRT. "Maar vermoedelijk zal eerder gekozen worden voor medische hulp."

"Het is moeilijk te aanvaarden dat we hier geblokkeerd zijn met een fantastische capaciteit, wetende dat er mensen zijn die onze hulp dringend nodig hebben. Maar we zijn ervan overtuigd dat we nog steeds belangrijk werk kunnen doen", zei teamleider Gilles Du Bois D'Aische gisteren.

Vanuit New Delhi is het een dik uur vliegen naar Kathmandu. Mocht het team alsnog ter plaatse geraken, dan is het nog afwachten of de nodige voertuigen beschikbaar zijn om snel met het nodige materiaal - tien ton aan tenten, levensmiddelen, hef- en ander zwaar reddingsmateriaal - tot aan de eigenlijke, nog toe te wijzen reddingssector te geraken.

04.00: Belgen in Nepal

Er zijn nog steeds 28 Belgen vermist in Nepal. "Op het moment van de aardbeving zaterdag bevonden zich, voor zover wij weten, 176 Belgen in Nepal. We zijn nog op zoek naar 28 onder hen", zegt Michael Mareel, woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken. Eerder was er sprake van 160 Belgen in Nepal en 23 landgenoten van wie nog geen nieuws was.

Mareel meldt ook dat er gisteren foutief gesproken werd over twee gewonde Belgen. "We hadden dat vernomen en ook bevestigd, maar dat blijkt uiteindelijk toch niet waar te zijn", aldus de woordvoerder. De 148 Belgen die wel al werden gelokaliseerd, zijn dus veilig en wel. "We houden verder contact met de families en het crisiscentrum doet zijn werk, om zo snel mogelijk nieuws te hebben van alle Belgen", aldus Mareel nog.

Mensen met informatie of vragen over Belgen in Nepal, kunnen bij Buitenlandse Zaken terecht op de nummers 02/5014000 en 02/5014001.

null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234