Dinsdag 11/05/2021

Nagorno-KarabachUpdate

‘Azerbeidzjan heeft ons de oorlog verklaard’: conflict in Kaukasus over Nagorno-Karabach laait op

Een videostill van het Armeense ministerie van Defensie waaruit moet blijken dat een tank van Azerbeidzjan werd vernietigd in het grensgebied. Beeld EPA
Een videostill van het Armeense ministerie van Defensie waaruit moet blijken dat een tank van Azerbeidzjan werd vernietigd in het grensgebied.Beeld EPA

Azerbeidzjan heeft de oorlog verklaard aan het Armeense volk. Dat meldt de Armeense premier. In de regio Nagorno-Karabach, in het zuiden van de Kaukasus, zijn zondag hevige gevechten uitgebroken tussen Armeense separatisten en het Azerbeidzjaanse leger. Intussen zijn al zestien Armeense soldaten om het leven gekomen, zo melden de separatisten. Minstens 100 andere raakten gewond. Beide zijden verwijten elkaar met de aanval begonnen te zijn.

De Armeense premier Nikol Pasjinian riep de internationale gemeenschap op ervoor te zorgen dat Turkije zich niet bemoeit met het conflict van Armenië met Azerbeidzjan over de regio Nagorno-Karabach.

Turkije, een bondgenoot van Azerbeidzjan, had eerder scherpe kritiek geuit op Armenië nadat er ‘s ochtends beschietingen tussen Armeense en Azerbeidzjaanse troepen waren uitgebroken. Pasjinian zei dat het gedrag van Turkije verwoestende gevolgen kan hebben voor de zuidelijke Kaukasus en aangrenzende regio’s.

Armenië en Azerbeidzjan krijgen uit allerlei hoofdsteden de oproep de wapens neer te leggen en de vijandelijkheden te staken. De kemphanen op de Kaukasus beschuldigen elkaar ervan te zijn begonnen met beschietingen in de betwiste regio Nagorno-Karabach.

Azerbeidzjan is zondag gestart met bombardementen tegen Armeense separatisten in betwiste regio. Dat melden de separatisten, die gewag maken van slachtoffers onder de burgers. Naar eigen zeggen hebben ze zelf twee helikopters van het Azerbeidzjaanse leger neergehaald. Azerbeidzjan meldt dan weer dat het om een "tegenoffensief" gaat na een aanval van de separatisten.

Armeense vrijwilligers melden zich om naar de betwiste regio te gaan. Beeld EPA
Armeense vrijwilligers melden zich om naar de betwiste regio te gaan.Beeld EPA

Staat van oorlog

"Zondagochtend vroeg is het Azerbeidzjaanse deel met bombardementen begonnen. Ze bombarderen ook Stepanakert (de hoofdstad van de regio). We roepen de bevolking op om een schuilplaats op te zoeken", aldus een woordvoerder van de separatisten. De separatistische regio heeft de staat van oorlog afgekondigd en mobiliseert de burgers. Alle inwoners vanaf 18 jaar wordt opgedragen om zich voor te bereiden op de strijd.

EU-president Charles Michel is erg bezorgd. “De militaire actie moet dringend stoppen om verdere escalatie te voorkomen”, twittert de raadsvoorzitter. Hij roept beide partijen op onmiddellijk en zonder voorwaarden terug te keren naar de onderhandelingstafel.

De Franse regering deed een soortgelijke oproep, kort nadat Armenië en Nagorno-Karabach alle mannelijke inwoners hadden gemobiliseerd. Frankrijk is samen met de VS en Rusland medevoorzitter van de zogeheten Minsk-groep, die bemiddelt tussen het christelijke Armenië en het islamitische Azerbeidzjan.

Rusland, traditioneel op de hand van Jerevan, riep op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en het begin van besprekingen om de situatie te stabiliseren.

De drie covoorzitters van de Minsk-groep onder de paraplu van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) laten in een verklaring weten bezorgd te zijn over de “grootschalige militaire acties” langs de zogenoemde contactlijn. “We veroordelen het gebruik van geweld krachtig en betreuren het zinloze verlies aan levens, onder wie burgers.” Het trio roept de strijdende partijen op te onderhandelen over een duurzame oplossing van het conflict.

Archiefbeeld van Armeense soldaten in de betwiste regio. Beeld AP
Archiefbeeld van Armeense soldaten in de betwiste regio.Beeld AP

Ankara waarschuwde Armenië direct te stoppen met “provocerende” vijandelijkheden die “de regio in vlam zullen zetten”. De Turkse minister van Defensie Hulusi Akar zei Azerbeidzjan met “alle middelen” bij te staan.

In de regio Nagorno-Karabach, die steun krijgt van Armenië, wonen voornamelijk Armenen. Bij het begin van de jaren 1990 maakte een oorlog er 30.000 doden. Sindsdien willen de Azerbeidzjaanse autoriteiten er de controle overnemen, indien nodig met geweld. Vredesgesprekken bevinden zich al vele jaren in een impasse.

Het ministerie van Defensie van Azerbeidzjan meldt dat er één helikopter door de separatisten neergehaald werd, en dat de bemanning ongedeerd is. Volgens het ministerie werden 12 luchtafweerinstallaties van de separatisten vernietigd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234