Zaterdag 27/11/2021

Azalea anders

Begin dit jaar lanceerde de Vlam, de Vlaamse promotiedienst voor land- en tuinbouwproducten, met de steun van de Europese Unie een campagne om het wat oubollige imago van de azalea op te krikken. Van klassieke potplant tot bloemstuk met trendy look, zo luidde de opdracht. Nieuwe variëteiten maar vooral een actuelere presentatie die beter aansluit bij hedendaagse tendensen in de bloemsierkunst.

Een van de campagnemethoden bestond er dan ook in om hedendaagse composities met azalea's van topfloristen zoals Daniël Ost, Lieve Thys, Lieve Buyse en Ivan Poelman niet alleen te tonen aan het grote publiek, maar ook aan bloembinders en floristen in heel België. Opdat ze de azalea op een andere, hedendaagsere en originelere manier aan hun klanten zouden aanbieden. Een aantal van die creaties is dit weekend te zien op de lifestylebeurs Countryside in Flanders Expo in Gent. Er staan ook bloemschikdemonstraties met azalea's op het programma.

De azalea komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Ze werd in het begin van de negentiende eeuw in onze gewesten geïntroduceerd waar ze vrij snel uitgroeide tot een van de meest geliefde planten. Aanvankelijk waren het vooral de rijke collectioneurs die zich op de azalea toelegden en speciale serres bouwden voor hun verzameling. In 1819 werden de eerste azalea's getoond op een tentoonstelling van de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Kruidkunde, waaruit later de Gentse Floraliën zouden ontstaan. De azalea is nog steeds een van topattracties op die vijfjaarlijkse Floraliën die volgend jaar opnieuw plaatshebben. Het was ook vooral in en om Gent dat de azalea uitgroeide tot een van de voornaamste hoveniersproducten. Het ging daarbij overigens niet alleen om de (niet vorstbestendige) Azalea indica die als potplant wordt geteeld, maar ook om winterharde kruisingen, de zogeheten Harde Gentse. In tegenstelling tot de potazalea, vandaag een van de belangrijkste exportproducten van de Vlaamse tuinbouw, goed voor een omzet van meer dan anderhalf miljard, is de winterharde azalea grotendeels uit onze tuinen verdwenen en wordt hij ook bijna niet meer gekweekt. Al komt daarin de laatste tijd stilaan enige verandering onder impuls vooral van een handvol gedreven amateurs die deze Harde Gentse opnieuw zijn beginnen kweken en promoten.

Countryside in Flanders Expo, tot en met 2 november. De stand (1204) van Azalea Anders bevindt zich in hal 1.

Info: Vlam 02/510 62 50 - http://www.vlam.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234