Maandag 24/01/2022

Azadeh Kian-Thiebaut heeft studie klaar over de Iraanse vrouw

Drieëntwintig jaar na de Iraanse revolutie van ayatollah Khomeini brengt de Franse onderzoekster Azadeh Kian-Thiebaut een onthutsend portret van haar thuisland. Als medewerkster aan het vermaarde CNRS (equivalent voor het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek) rondde ze deze week haar studie 'Iraanse vrouwen tussen islam, staat en familie' af. De studie geniet grote belangstelling in Frankrijk en wordt binnenkort gepubliceerd bij uitgeverij Maisonneuve et Larose.

De auteur verrichtte zes jaar onderzoek en leefde samen met verschillende Iraanse vrouwengemeenschappen. Kian-Thiebaut vergelijkt de positie van de vrouw in Iran in de periode van het keizerrijk met die in de periode van de ayatollah, een vergelijking die niet telkens uitdraait in het voordeel van de sjah zo blijkt. "De mannen in Iran zijn veel verschuldigd aan de vrouwen", stelt ze. "De vrouwen wisten de afgelopen jaren nogal wat vrijheden af te dwingen."

Een van de meest in het oog springende evoluties, en een rechtstreeks gevolg van de emancipatiestrijd van de Iraanse vrouwen, is de boom aan vrouwelijke universiteitsstudenten. Terwijl er eind jaren zeventig slechts 175.675 inschrijvingen waren, liep dit cijfer in 2000 en 2001 op tot 450.000 of 45 procent van de vrouwelijke bevolking. In schril contrast daarmee neemt Kian-Thiebaut de verslechterde economische situatie van Iran zwaar op de korrel. Het falen van de Iranese economie is volgens haar voornamelijk te wijten aan de clash van twee verschillende visies: conservatisme aan de ene kant, de hervormingsbeweging aan de andere.

Kian-Thiebaut: "Op het terrein komen deze twee visies met elkaar in botsing, wat de voorbije jaren leidde tot een massale urbanisatie en een leegloop van het platteland. Hierbij komt dat de islam nog steeds opgedrongen wordt aan de bevolking waardoor Iraanse vrouwen vaak in een impasse terechtkomen. Nieuwe waarden gaan de strijd aan met oude waarden en vaak is de vrouw het eerste slachtoffer van deze veranderende identiteit. Een van de opmerkelijkste evoluties op sociaal vlak is het toenemende geweld in gezinsverband, vooral van de zonen tegenover hun moeder." Kian-Thiebaut past het verschijnsel in de post-revolutionaire veranderingen op het vlak van de familie: geweld richt zich meer dan ooit tegen de vrouw.

Het laatste hoofdstuk van haar boek is gewijd aan de politieke participatie door de vrouw. Op dit terrein begint de strijd van de vrouwelijke intelligentsia in Iran haar vruchten af te werpen maar ook hier blijft het een evenwichtsoefening op de breuklijn tussen twee periodes. (JVO)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234