Zaterdag 23/01/2021

Ayo, I'm tired of using technology

SMARTPHONES. Ze zijn overal. Toch schrok singersongwriter Milow tijdens zijn huidige tournee van die overdaad. Hij vraagt zijn publiek om respectvol met elkaar om te gaan tijdens het vereeuwigen van dat ene, unieke concertkiekje. Maar is dat nu echt zo vervelend? En kun je die dingen verbieden?

Wie al eens de binnenkant van een concertzaal opzoekt, heeft het ongetwijfeld al meegemaakt. De artiest zet een van zijn hits in en hup, alle schermpjes gaan de lucht in. Misschien vindt u dat dik oké en slaat u zelf lustig aan het fotograferen of filmen. Maar het kan evengoed dat u zich ongelofelijk ergert aan die amateur-fotograaf voor of naast u.

De Leuvense singer-songwriter Jonathan Vandenbroeck - beter bekend als Milow - stak het vuur aan de lont toen hij zich op Facebook verwonderde over het stijgend aantal tablets in de zaal. "What's next? Flatscreens meenemen naar een show?", schreef hij. Aan de telefoon klinkt het iets genuanceerder. "Ik wil vooral het debat openen. Mensen bewust maken dat het heus niet zo fijn is als jouw smartphone of tablet iemands zicht belemmert." Hij wil vooral vermijden dat zoiets op ruzie uitdraait. "Als reactie op mijn Facebookpost las ik dat iemand gevraagd werd om te stoppen met zingen omdat de persoon naast haar aan het filmen was. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Een concert moet een belevenis zijn. Met positieve vibes. Ik sta op een podium, voel dat gemor. Ik zou het vreselijk vinden dat iemand die zo'n discussie meemaakt nooit meer naar mijn optredens zou komen."

Zelf heeft Milow niet zo veel last van die smartphones. Tot voor kort vroeg hij zijn publiek zelfs om op een bepaald moment van de set alle smartphones boven te halen, als een modern alternatief voor de aanstekers. "Maar daar ben ik mee gestopt, omdat mijn lichtman het vervelend vond. Met die zaklampfuncties en felle flitsen op die dingen lijkt het net alsof je het licht in de zaal aanknipt en dat is verre van optimaal." Die zee aan lichtjes doorbreekt vaak de lichtshow die artiesten zorgvuldig hebben uitgetekend. En dat kan inderdaad behoorlijk vervelend zijn, zegt Mike Naert, directeur van Het Depot in Leuven.

"Vroeger werden een handvol fotografen geaccrediteerd die tijdens de eerste drie nummers foto's mochten maken. Zonder flits. Vandaag zitten hier 850 potentiële fotografen in de zaal. En zij schamen zich niet langer om erop los te flitsen."

Surrealistisch, maar grappig

Milow begrijpt het allemaal wel, maar vindt het toch ook een tikkeltje vreemd. "Tijdens elke show ga ik voor één nummer met mijn gitaar midden in de zaal staan. En dan zie je al die smartphones de lucht ingaan. Sta je daar plots precies tegen een muur aan te spelen. Heel surrealistisch allemaal, maar ook wel grappig."

Sommige artiesten hebben er ook echt last van. "Als iedereen foto's neemt tijdens een rustig nummer, voel je dat de artiesten op het podium daar last van hebben", zegt Naert. "Het brengt hen uit hun concentratie. Ze hebben een vibe gecreëerd die wordt verstoord." Ook in de AB kunnen ze ervan meespreken. "Wij merken dat heel wat artiesten zich aan die smartphones storen", bevestigt programmator Kevin McMullan. Zo lieten de heren van Wilco overal papiertjes uithangen in de Brusselse concertzaal met het uitdrukkelijke verzoek om niet te fotograferen of te filmen. En eiste Aphex Twin dat iedereen die naar de exclusieve voorbeluistering van zijn nieuwe album kwam, zijn smartphone aan de deur afgaf. Ook Jack White droeg onlangs in Vorst Nationaal zijn fans uitdrukkelijk op om geen foto's te nemen tijdens het concert. White had een professionele fotograaf mee en die zou alle foto's na het optreden online plaatsen. Gewoon eventjes achteraf Whites Facebook checken en klaar. Al hield dat de menigte niet tegen om tijdens 'Seven Nation Army' massaal de smartphone ter hand te nemen.

Smartphone-vestiaire

Menig artiest en concertganger lijken die overdaad aan nieuwe technologie tijdens concerten dus niet zo fijn te vinden. Maar kan of moet je die smartphone dan maar gaan verbieden tijdens optredens? "Absoluut niet", zegt Milow. "Ik kan zelf niet zonder mijn smartphone en begrijp als geen ander dat mensen met zo'n foto vooral een uniek aandenken willen." Dus pleit hij voor ludieke oplossingen. "Een vestiaire voor smartphones bijvoorbeeld. Net zoals de cowboys in het Wilde Westen vroeger hun pistool moesten afgeven voor ze een saloon binnenstapten. En al wie zijn smartphone afgeeft, krijgt een aansteker, ik zeg maar iets." Een tijdslimiet instellen op het gebruik van smartphones lijkt hem ook wel iets. "Zo zou ik tegen mijn publiek kunnen zeggen: "Kijk, tijdens de volgende twee nummers mogen jullie ons naar hartelust fotograferen of filmen en daarna gaan ze weer je broekzak in."

Gabriel Rios, die momenteel met een heel ingetogen plaat tourt, deed het hem onlangs voor in Het Depot. "Ik heb hem een concert zien stilleggen", zegt Naert. "'Ik neem nu mijn beste pose aan", zei hij vriendelijk. Iedereen mocht een foto maken, en daarna moesten de telefoons weg." Ook McMullan raadt artiesten aan om een dergelijk compromis te sluiten met hun publiek. "Spreek met hen een moment af waarop ze een foto mogen nemen en dan ben je er meteen van af", zegt hij.

Een deal sluiten met je fans om de overdaad te nekken. Het lijkt op het eerste gezicht een goed voorstel. Maar dan zit je nog met het probleem dat zo'n afgesproken moment het minder uniek maakt, want iedereen dreigt meer van hetzelfde te fotograferen. Mensen willen met zo'n foto vooral het 'ik was erbij'-gevoel weerspiegeld zien. Het team van AB denkt dat het vooral zaak is om het publiek iets extra aan te bieden. "Zo hebben wij al aan een photobooth gedacht. Mensen kunnen dan tegen zo'n HD-achtergrond zogezegd met de artiest op de foto gaan of zichzelf in de concertzaal toveren. Dat kan een mooi alternatief zijn om dat 'ik was erbij'-gevoel mee naar huis te nemen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234