Zaterdag 17/08/2019

Ayaan Hirsi Ali en VVD-partijgenoot Hans Wiegel vechten vlijmscherpe woordenstrijd uit

Hirsi Ali: 'Wiegel is een reactionair conservatief'Wiegel: 'U drijft wiggen en verbreedt kloven in de samenleving'

Polemiek over moslimscholen splijt Nederland in tweeën

In Nederland vecht het bekende parlementslid Ayaan Hirsi Ali een scherpe woordenstrijd uit met haar invloedrijke VVD-partijgenoot Hans Wiegel. Inzet van de twist is Hirsi Ali's standpunt dat de vrijheid van onderwijs het best afgeschaft wordt omdat het moslimscholen mogelijk maakt en de segregatie van het onderwijslandschap in de hand werkt. De strijd verdeelt niet enkel de liberale VVD, maar heel Nederland.

Den Haag

Eigen berichtgeving

Koen Vidal

De ruzie barstte begin deze week los met de publicatie van het Jaarboek Parlementaire Geschiedenis, waarin een interview met Hirsi Ali staat. Het Nederlandse parlementslid van Somalische afkomst herhaalde daarin haar standpunt over artikel 23 van de grondwet dat de vrijheid van onderwijs vooropstelt. Hirsi Ali wil dat artikel schrappen omdat het de oprichting van moslimscholen mogelijk maakt.

Tegelijk haalde ze uit naar haar partijgenoot Hans Wiegel, die een groot voorstander is van de onderwijsvrijheid. "Ik krijg kritiek van alle kanten, ook van partijgenoot Hans Wiegel. Ach, die man woont in Dieren of Diever of zoiets, op zo'n ideale of idyllische plek. Volkomen levend in 'het land van Ooit'. Hij is niet geraakt door de globalisering, door de migratie, door de nieuwe werkelijkheid. Ik zie hem als een reactionair conservatief. Zo'n Wiegel is precies zo'n Turkse of Marokkaanse vader die instinctief aanvoelt dat hij de modernisering niet kan tegenhouden en zich daarom terugtrekt in zijn buurt, want daar is hij lekker veilig."

VVD-erelid en invloedrijk partijcoryfee Hans Wiegel wist niet wat hij las en kroop in zijn pen om een open brief aan Hirsi Ali te schrijven. "Met uw opstelling over de onderwijsvrijheid slaat u geen bruggen, maar drijft u wiggen en verbreedt u kloven. Daardoor worden de emancipatie en de kansen van de van oorsprong allochtonen, die zich hier in Nederland thuis willen voelen en onze democratische rechtsstaat met al zijn verworvenheden steunen, niet bevorderd."

Waarop Hirsi Ali opnieuw naar Wiegel uithaalde: "Ik kan me heel goed voorstellen dat sommige oudere politici graag terug willen naar het Nederland van vroeger, het Nederland van voor de massale immigratie van mensen uit niet westerse culturen. Ik denk dat dat niet mogelijk is. Er zou veel gewonnen zijn als u dat besef ook deelachtig zou worden. Maar daar lijkt het nog niet op. (...) Dankzij artikel 23 van onze grondwet zijn onze scholen gescheiden langs lijnen van etniciteit en geloof. Voor de migranten is dit buitengewoon nadelig. Zij krijgen geen kans om met autochtone Nederlanders om te gaan, om de taal te leren, en de sociale - vaak ongeschreven - codes te leren die voor een goed functioneren in Nederland noodzakelijk zijn. Wat nu 'vrijheid van onderwijs' heet, betekent onvrijheid voor het kind van migrantenouders."

VVD-fractieleider en sterke man Jozias van Aartsen probeerde zijn twee partijsterren in bedwang te houden en vroeg hen "om een beetje normaal en met respect met elkaar om te gaan". Verloren moeite want de twist heeft er ondertussen voor gezorgd dat de VVD momenteel is opgesplitst in twee kampen. De discussie tussen Hirsi Ali en Wiegel lijkt steeds meer op een existentieel debat over de moderne invulling van het begrip liberalisme. Meer nog: "De twee kemphanen verdelen Nederland zoals ze ook de VVD verdelen", schrijft de Volkskrant. De polemiek tussen Hirsi Ali en Wiegel is ondertussen uitgegroeid tot een nationale kwestie.

Het was niet de eerste keer dat Hirsi Ali een partijgenoot met krachttermen aanviel. Jozias van Aartsen nam haar daarbij steeds in bescherming. Goed wetende dat Hirsi Ali zeer populair en invloedrijk is. Sinds ze na de moord op filmmaker Theo van Gogh onder politiebescherming leeft, krijgt ze meer media-aandacht dan ooit. Het Amerikaanse Time-magazine plaatste haar op de zesde plaats van de meest invloedrijke personen ter wereld. Hirsi Ali ligt ook heel goed bij andere prominente VVD'ers als Frits Bolkestein en EU-commissaris voor Concurrentie Nelie Kroes en een aantal regeringsleden.

Maar deze keer heeft van Aartsen het veel moeilijker om het evenwicht binnen te partij te behouden. Want ook VVD-erelid Hans Wiegel is een echte partijcoryfee die achter de schermen nog altijd een belangrijke rol speelt en een heleboel klassieke VVD-stemmers aantrekt. Van Aartsen en Wiegel zijn persoonlijke vrienden.

Volgens de Nederlandse media is de kloof tussen de Hirsi Ali-aanhangers en de Wiegel-supporters onoverbrugbaar. "Enkel een wapenstilstand tussen beide kemphanen kan de VVD voor erger kwaad behoeden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden