Donderdag 20/02/2020

AXA Bank België wil 150 jobs schrappen

De directie van AXA Bank België wil bijna 150 jobs schrappen in drie jaar. Parallel wordt aan het personeel gevraagd om langer te werken tegen hetzelfde loon en zouden contracten van bepaalde duur stopgezet worden.

De directie van de bank heeft vrijdagmiddag op een bijzondere ondernemingsraad de maatregelen gedetailleerd waarmee ze de kosten hoopt te drukken. De bank wil geen beroep meer doen op uitzendkrachten, de interne mobiliteit aanmoedigen, de contracten van bepaalde duur stopzetten en de arbeidsduur verlengen van 34u30 per week naar 35u tegen dezelfde loonsvoorwaarden.

Maar de hoofdbrok van de kostenbesparingen moet komen van een personeelsinkrimping. Eind 2016 moeten dat er 148 (of ongeveer 17 procent) minder zijn dan nu. AXA Bank België stelt vandaag 852 mensen te werk. De helft van de inkrimping zou moeten gebeuren via natuurlijke vertrekken.

"Ondanks het feit dat de bank een belangrijke meerwaarde realiseerde op haar portefeuille van staatsobligaties, blijft de winstgevendheid en het rendement op eigen vermogen van de bank in België laag: het niveau van de tarieven heeft een negatieve impact op de marges die gerealiseerd worden op het spaargeld, er is een ongunstige kostenstructuur - met inbegrip van de bankentaks - en een negatieve impact van de waardeschommelingen op het kortlopend schuldpapier", argumenteert de bank in een persbericht.

Volgende week maandag komt het personeel van Axa Bank in Brussel en Antwerpen bijeen. Donderdag volgt een nieuwe ondernemingsraad. De directie wil naar verluidt de onderhandelingen met de vakbonden snel opstarten en tegen juni afronden.

Meer winst

De ondernemingsraad en de sociale ingrepen komen er ondanks een positieve evolutie van de financiële resultaten van AXA in België. AXA Bank België boekte een nettoresultaat van 15 miljoen euro tegenover 12 miljoen euro in 2012. De instroom van stortingen en spaarinlagen was evenwel lager en ook de nettoproductie van kredieten ging achteruit.

Bij de vakbonden is men ontevreden over de aangekondigde herstructurering. "Axa Bank kondigt een verhoging van de winst aan van 25 procent in België en tegelijkertijd een daling van het aantal jobs met bijna 20 procent in drie jaar tijd. In plaats van jobs proberen te redden eist de directie daarenboven dat het personeel meer werkt om nog meer winst te kunnen maken. Dit staat lijnrecht tegenover een bekommernis om tewerkstelling te redden en het personeel te bedanken voor de gedane inspanningen", stelt BBTK-secretaris Miranda Ulens.

"Voor onze vakbond is een dergelijke kostenbesparing overdreven en verre van maatschappelijk verantwoord. Eens te meer moeten we betreuren dat het personeel het onverantwoorde beleid in de financiële sector cash moet betalen."

Delta Lloyd

AXA is niet de enige buitenlandse financiële groep die zijn Belgische bankdochter onder handen neemt. De Nederlandse verzekeraar Delta Lloyd besloot vorig jaar Delta Lloyd Bank in de etalage te zetten. Het blijft wachten op nieuws over de geplande verkoop. Volgens waarnemers is er weinig interesse in de markt voor de relatief kleine Belgische tak van Delta Lloyd.

Ondertussen maakt Crédit Agricole zich klaar om uit Crelan (Landbouwkrediet, Europabank, Keytrade Bank) te stappen en staat Banca Monte Paschi Belgio, een onderdeel van de oudste bank ter wereld, in de etalage.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234