Woensdag 01/12/2021

Award nagelt EU-lobby aan de schandpaal

De zoektocht naar de meest perfide lobbytechnieken van het jaar is opnieuw geopend. Nog tot 4 december kunt u stemmen voor de 'worst eu lobby award 2006'.

Door Kris Hendrickx

Brussel l Onder de genomineerden: een farmalobbyist die plots onafhankelijk expert wordt en een parlementaire denkgroep waarvan het secretariaat wordt verzorgd door de defensie-industrie.

Rond de Europese instellingen zwermen zo'n 15.000 lobbyisten, van wie het merendeel voor bedrijven werkt. Met de verkiezing proberen ngo's de aandacht te vestigen op de dubieuze lobbytechnieken in het wereldje.

De 'worst eu lobby award 2006' is een organisatie van Corporate Europe Observatory, Friends of the Earth Europe, LobbyControl en Spinwatch. In de categorie lobbyisten zijn er dit jaar vijf genomineerden.

Een opmerkelijke mededinger is alvast die van de Sky and Space Intergroup. Een intergroup is een geregistreerde groep van Europese Parlementsleden die zich verenigen om over partij en nationale grenzen heen over één thema na te denken. In het geval van de Sky and Space Intergroup is dat onderwerp luchtvaart.

Tot zover geen vuiltje aan de lucht, ware het niet dat het secretariaat van de intergroup wordt verzorgd door de Aerospace and Defence Industries Association of Europe (ASD), een industrielobbygroep inzake luchtvaart- en defensietechnologie. Doel van ASD: ervoor zorgen dat de EU zoveel mogelijk belastinggeld vrijmaakt voor onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma's in hun sector.

De intergroup oordeelde het niet nodig om die link ook aan te geven in het Parlement en breekt daarmee de al erg laxistische code die er vandaag heerst, stellen de award-organisatoren.

De Sky and Space Intergroup is maar één voorbeeld van een laakbare praktijk. Er is ook het geval David Earnshaw. Na een carrière waarin hij hoofdzakelijk voor de farmaceutische industrie lobbyde, liet de man zich verkiezen als onafhankelijk expert om het comité Milieu, Gezondheidszorg en Voedselveiligheid van het Parlement te adviseren.

Onder de genomineerden bevinden zich verder Cefic, de koepel van chemiebedrijven en motor achter de Reachcampagne, de grootste lobbycampagne in de geschiedenis van de EU. Exxon Mobil en het pr-bureau Weber Shandwick sluiten de rij.

Naast de categorie lobbyisten is er dit jaar ook een prijs voor de 'worst privileged access', zeg maar de beleidsmaker die het meest onder één hoedje speelt met de bedrijfslobby's. Daarin worden onder meer commissarissen Verheugen en Mandelson op het matje geroepen.

"Het klopt dat er heel wat scheef zit in het Europese lobbywereldje", zegt EU-expert Hendrik Vos (UGent). "De genomineerden geven ook een mooi overzicht van gangbare technieken. Bij de lobbyisten springen vooral de smerige praktijken van de Sky and Space Intergroup eruit, samen met de metamorfose van de bekende lobbyist Earnshaw."

Een en ander moet volgens Vos gekaderd worden in de erg liberale sfeer die vandaag in Europa heerst. "Het lijkt alsof hét devies 'cutting red tape' luidt, het wegwerken van alles wat bedrijven maar kan hinderen."

De nominering van het Oostenrijkse en Finse voorzitterschap (in de categorie 'worst privileged access' voor het organiseren van een conferentie over biotechnologie waarop ngo's werden geweerd) past voor Vos perfect in die logica. "We hebben het hier over twee landen die een stevige reputatie hebben op het gebied van milieu. Als zelfs zij ngo's gaan boycotten, zegt dat erg veel over de liberale grondstroom in de EU."

Stemmen kan nog tot 4 december op de website www.worstlobby.eu. Midden december wordt een prijsuitreiking gepland.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234