Dinsdag 26/10/2021

Avignon 2005: wegwijs op het Fabre-festival

Vanaf vanavond is Avignon twintig dagen lang the place to be voor elke liefhebber van podiumkunsten. 'Artiste associé' Jan Fabre opent de 59ste editie van het gerenommeerde festival met L'histoire des larmes op de cour d'Honneur. Het officiële programma telt maar liefst vijftig evenementen. Naast theater- en dansvoorstellingen zijn er ook debatten, lezingen en performances op diverse, meestal historische, locaties. Een blik op de voornaamste plaatsen en spelers. Door Ludo Dosogne en Nica Broucke

Waar vinden de belangrijkste voorstellingen plaats, waar liggen de zenuwcentra van het 59ste Festival van Avignon? De cour d'Honneur in het Palais des Papes lokt naast de fervente theaterfreaks ook een pak nieuwsgierige toeristen. Voor sommigen is het zelfs hun eerste toneelervaring! Benieuwd hoe die zullen reageren op L'histoire des larmes van Jan Fabre. Net als in Je suis sang zullen de lichaamsvochten rijkelijk vloeien.

De binnentuin van het voormalige Celestijnenklooster dankt zijn charme aan de eeuwenoude plataan midden op het speelvlak. Onder de arcaden, waar vroeger devoot werd gebeden, krijgen bijbelse teksten een wrange nasmaak als ze door Groupov worden gereciteerd. De Luikse regisseur Jacques Delcuvellerie zinspeelt in Anathème op de gevaren van een strijdvaardig monotheïsme. Jan Lauwers koos voor dezelfde locatie omdat hij met zijn Needlapb 10 een onwaarschijnlijk verhaal vanuit verschillende standpunten wil vertellen. Hij onthult enkel dat het 'donkerder' zal zijn dan La chambre d'Isabella.

Een verweerde kerktoren en de resten van een contemplatief gangenstelsel creëren een merkwaardige sfeer in het opgekalefaterde Karmelietenklooster, waar Thomas Ostermeier een openluchtversie van de gewelddadige Anéantis van Sarah Kane voor het voetlicht brengt.

In de Chapelle des Pénitents Blancs is de verzengende hitte nauwelijks te harden. Maar de oplopende temperatuur wordt misschien draaglijk als Jan Decorte, Sigrid Vinks en Anne Teresa de Keersmaeker in dieu ⩽ esprits vivants een affectief trio vormen.

Ook in de turnzaal van Gymnase Aubanel, waar een strakke Hamlet in een regie van Hubert Colas en intimistisch danstheater van Pascal Rambert wordt geprogrammeerd, functioneert de airco meestal zo slecht dat de voorstellingen in een uitputtingsslag dreigen te ontaarden. In de maagdentuin (Jardin de la Vierge) van het Lycée Saint Joseph, waar in het kader van 'Le sujet à vif' korte, grensverleggende dansstukken zijn voorzien, waait vaak een verkwikkend windje. De Antwerpse choreograaf Marc Vanrunxt zal hier via Etienne Guilloteau zijn 'Deutsche Angst' bezweren.

Voor de Franse versie van Maria eeuwigdurende bijstand moeten Arne Sierens en de acteurs van DAS theater en Zuidpool zich troosten met de bescheiden locatie van het Gymnase Vincent de Paul buiten de stadsmuren op het eiland Piot. Wie de brug verder afwandelt, kan in de Chartreuse van Villeneuve-les-Avignon ook baanbrekende theaterexperimenten bijwonen en deelnemen aan literaire workshops. Het immense Kartuizerklooster vormt bijna een stad op zich.

Overrompelend is de steengroeve van Boulbon, waar Peter Brook indertijd zijn legendarische bewerking van het Indische Mahabharata-epos realiseerde. In het woeste landschap - op zowat 15 km van Avignon - zijn de krekels al van ver te horen. Dat ze met Arno zullen mee sjirpen kunnen we op een blaadje meegeven. Hoe angst verwerkt kan worden is een sleutelthema van Puur, waarin Wim Vandekeybus dans met theater en film combineert. Zelfs éminence grise Tone Brulin duikt in deze multimediale productie op.

Het Théâtre Municipal op de place de l'Horloge ontvangt Dirk Roofthooft met twee monologen van Fabre. De inwoners van Avignon noemen hun stadsschouwburg L'Opéra omdat er in het normale seizoen hoofdzakelijk concerten en lyrische producties worden georganiseerd. De buitenissige Olivier Py steekt daar - verkleed als Miss Knife - de draak mee. Het is niet uitgesloten dat zijn gedresseerde hond het ritme aangeeft! Met zijn marathon Les Vainqueurs in het Lycée René Char treedt hij in het voetspoor van Jean Genet.

's Nachts gonst het in de rue des Teinturiers van bedrijvigheid. De Salle Benoît XII programmeert onder de noemer 'La 25ème heure' bedwelmende performances, cabaretvoorstellingen en concerten.

Ludo Dosogne

Hoe en wat

Het Festival van Avignon loopt van 8 tot 27 juli. Tickets kosten tussen de 19 en 23 euro (voor de cour d'Honneur tot 33 euro). De dag zelf zijn er nog kaarten aan de kassa verkrijgbaar. Het off-festival duurt tot 30 juli. De uitgebreide programmabrochure, waarin 774 producties van 630 gezelschappen zijn opgenomen, is in Avignon op elk van de 113 speellocaties verkrijgbaar.

Info 0033-490/14.14.60, www.festival-avignon.comn Searching for Utopia, ook bekend als 'de schildpad van Fabre', fungeert als affichebeeld. (Foto Dirk Pauwels)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234