Vrijdag 22/11/2019

Staking

Aviapartner Oostende zoekt overnemer, personeel dreigt ook daar met staking: “Het vat is vol”

Tot wat een staking kan leiden, weten ze in Brussel maar al te goed. Beeld BELGA

Na een personeelsvergadering heeft het personeel van Aviapartner in Oostende beslist om een stakingsaanzegging in te dienen. "We geven het overleg alle kansen, maar willen onze opties openhouden. Want het vat is vol", zegt Birger Victor van het ABVV.

Tijdens de personeelsvergadering kondigde manager Yves Nuyts aan dat het bedrijf bescherming zal vragen tegen zijn schuldeiser. De ongerustheid bij het personeel is groot. Gisteravond laat werd dan besloten om een stakingsaanzegging in te dienen. 

"De aanzegging is met onmiddellijke ingang en voor onbepaalde duur", meldt Victor. "Wij klagen al jaren het wanbeheer aan bij Aviapartner. Er wordt van alles beloofd maar beloftes worden nooit nageleefd. Er is permanente onderbezetting en te veel interimarbeid. Soms wordt een vliegtuig behandeld met amper een vaste werknemer en zes of zeven uitzendkrachten. Gisteren hebben wij een eisenbundel opgesteld en we dienden ook een stakingsaanzegging in. We geven het overleg alle kansen, maar zijn bereid om tot actie over te gaan als dat moet." 

Loonkost en overuren
Begin volgende week zijn er opnieuw personeelsvergaderingen. De bagageafhandelaar zit al langer in slechte papieren. De directie verwijst naar de constante daling van de te verwerken vrachtvolumes als voornaamste oorzaak. Door de verhuis van ANA Aviation naar de luchthaven van Luik halveerde het werk. In 2007 verwerkte Aviapartner Oostende nog 110.000 ton vracht, in 2017 was dat nog amper 23.000 ton. Vorig jaar werd een verlies opgetekend van bijna een half miljoen euro. Ook de loonkost en de vele overuren zouden een rol spelen. 

In Oostende werken meer dan veertig mensen. Het bedrijf benadrukt dat deze procedure geen gevolgen zal hebben voor de 1.300 werknemers van de onderneming in de andere Belgische vestigingen. 

Na de inwerkingtreding van de beschermingsprocedure tegen schuldeisers heeft het bedrijf drie maanden de tijd om een oplossing te zoeken. Alle opties worden daarbij overwogen: een voortzetting van de activiteiten in eigen beheer of door een andere partner. 

Dit nieuws komt bovenop de lopende stakingen van het personeel van Aviapartner in de luchthavens van Luik en Brussel. In Brussels Airport werd een op de vijf vluchten vandaag geannuleerd als gevolg van de staking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234