Woensdag 27/10/2021

Autovrije zondag

Peter Thyssen en Jan Van Looveren voelen zicht het gelukkigst als acteur, maar allebei moesten ze van hun ouders een stiel leren en dus startten ze hun carrière aan de bakkersoven. "Ons verhaal loopt zo simultaan dat het er wel van moest komen om Bakteurs te maken," vertelt Jan Van Looveren.

Het concept blijft even simpel als geniaal: auto's de stad uit en anarchie aan fietsers, voetgangers, skaters, steppers, rollerbladers, driewielers. Akkoord, hier en daar moet je nog steeds uitkijken om niet van je sokken gereden te worden, maar het blijft een magistraal gevoel om met je stalen ros over de Brusselse ring te sjezen.

20 september, Brussels gewest, ook in o.m. Haacht, Vilvoorde en Lennik. www.weekvandemobiliteit.be en www.brussel.be.

Brussels Design September

Voor de tiende keer wordt Brussel tijdens de maand september overspoeld door geweldig design uit binnen- en buitenland. Er zijn boeiende lezingen en expo's, shops pakken uit met bijzondere designers, je kan inspirerende parcours volgen en er is de geweldige Design Market in Tour & Taxis waar je op 12 & 13 september de leukste vintage pareltjes kan scoren.

10 tot 30 september, overal in Brussel. designseptember.be.

Major Lazer vs. Christine and the Queens

Wie houdt van een stevig muzikaal feestje komt op 2 oktober sowieso aan zijn trekken in Brussel. Paleis 12 staat onder hoogspanning voor de komst van Major Lazor. In Vorst Nationaal bewijst Christine samen met haar Queens dat ze veel meer is dan die ene geweldige hit. Kiezen wordt moeilijk.

2 oktober, Major Lazer in Paleis 12, 1020 Laken, Christine and the Queens in Vorst Nationaal, 1190 Vorst. www.livenation.be.

Rockvonk Exclusive

De provincie Vlaams-Brabant wordt twintig en viert dat met muziek van eigen bodem. Rockvonkwinnaars Willow mogen een hoop vrienden meebrengen, dus zijn ook Customs, The Herfsts en Hydrogen Sea op het partijtje uitgenodigd. Dj Mensch Erger je Niet warmt zich nu al op voor de afterparty. Awel, van ons mogen er nog veel feestjes volgen.

3 oktober, Het Depot, Martelarenplein 12, 3000 Leuven. www.hetdepot.be.

Nuit Blanche

Nachtraven, word wakker want de nacht der nachten is weer op komst. Wanneer de avond valt, openen musea, ateliers en culturele huizen de deuren en begeesteren performances, installaties en kunstwerken de stad. De artistieke orgie houdt aan tot 's ochtends om dan geruisloos te verdwijnen in de ochtendzon.

3 oktober, verschillende locaties in Brussel. www.nuitblanche.be.

Axelle Red

De vurige Limburgse pakt het met de theatertournee Acoustic veel soberder aan. Ze kleedt haar songs uit tot op de essentie en geeft ook minder bekende liedjes uit haar oeuvre de kans om te schitteren.

3 oktober, J. Possozplein 40, 1500 Halle. www.vondel.be.

Amaluna

Wie al eens op de Heizel passeert, heeft de indrukwekkende tenten van Cirque du Soleil vast al opgemerkt. In die tenten wordt alles in stelling gebracht om het geheimzinnige liefdesverhaal van de dochter van Prospera tot leven te wekken. Verwacht je aan poëtisch circus van de bovenste plank met een hoge dosis romantiek.

10 september tot 25 oktober, Brussels Expo tegenover Paleis 12, 1020 Laken. www.cirquedusoleil.be.

3 x Open Monumentendag

Goede gewoontes zijn er om in ere te houden, dus vinken wij Open Monumentendag met een groot uitroepteken aan in onze agenda. Deze 3 verborgen parels zijn alvast dik de moeite.

De oude papierfabriek van Huizingen mag je gerust een staaltje industrieel erfgoed noemen. In het gebouw word je meegenomen op een reis doorheen 450 jaar papierproductie.

Oude papierfabriek de Meurs, Gustave Demeurslaan 86, 1654 Huizingen.

Vlegeldorsen en stro- binden, het zijn ambachten die je vandaag vooral nog kent van oude schilderijen. Tot vandaag in Lubbeek want daar gebeurt het live voor je ogen.

Goorbroekhof, Wauwerdries 31A, 3210 Lubbeek.

Benieuwd hoe het er ten tijde van Vesalius aan toe ging rond de snijtafel? In het Anatomisch Theater wordt de antieke tafel opgesteld en de sfeer van weleer opgeroepen.

Anatomisch Theater, Minderbroedersstraat 50, 3000 Leuven.

13 september, overal in Vlaanderen. www.openmonumenten.be. 19 & 20 september in Brussel, www.openmonumentendagenbrussel.be.

"Je moet geen bakker zijn om de voorstelling te begrijpen"

Leert het publiek iets bij over bakken?

"Nee, dat niet, al is het een schone stiel en word ik meteen terug bakker als ik morgen als acteur niet meer aan de bak kom. Maar je hoeft niks van brood te kennen om de voorstelling te begrijpen. De bakkerij is de arena waarbinnen ons verhaal zich afspeelt. Al toen we bakker waren, veranderde de oven in een ruimteschip, zaten de bloemzakken in onze verbeelding vol cocaïne en mocht de rest van het personeel - in het geval van Peter - komen kijken hoe hij ridder speelde."

Vinden jullie daar inspiratie voor de liedjes?

"Absoluut, we zingen een heel mooi liedje over Sanderijn en Lanseloet dat bij echte bakkerridders past. Maar er zitten ook meer emotionele momenten in, we hebben allebei veel te vroeg afscheid moeten nemen van onze vaders, dat krijgt ook een plaats. De rode draad van het verhaal is hoe je als kind moet vechten om je dromen waar te maken, ook al hebben je ouders een andere weg voor je uitgestippeld."

Volg je hart, niet de weg van je ouders, is dat jullie blijde boodschap?

"Als het vuur brandt en de wil is groot genoeg, kom je er wel. Laatst zat er een vrouw in het publiek wiens dochter danseres wilde worden en ze heeft zich daar tegen verzet. Na de voorstelling kwam ze naar ons toe met tranen in haar ogen om te vertellen dat ze haar dochter begreep, dan weten we dat ons verhaal universeel is."

25 september, CC De Kruisboog, Sint-Jorisplein 20, 3300 Tienen. www.dekruisboog.be.

Het Theaterfestival

Dit jaar is het weer aan Brussel om het mooiste van het voorbije theaterseizoen op scène te verwelkomen. Bestaat er een betere manier om het nieuwe seizoen te verwelkomen dan met de meest ontroerende en straffe beelden en woorden van het afgelopen seizoen? Zowel jong als oud kan er parels scoren. Check zeker ook Circuit X, de selectie van ontluikend talent.

3 tot 13 september in de Brusselse theaterzalen. www.theaterfestival.be.

"Mijn mening is ondergeschikt aan de grap"

Stand-upcomedian Bas Birker was vroeger naar eigen zeggen een introverte, verlegen jongen. Zie je hem nu op een podium, is daar niets meer van te merken.

Je theatershow Sowieso is persoonlijker én minder vrijblijvend dan je vorige. Werd het tijd om tegen heilige huisjes te schoppen?

"Ik ben uiteindelijk gewoon een gast die lol wil maken en mensen betalen een ticket om een avond goed te lachen. Punt. Het is niet zo dat ik opeens een show met een mening wilde bedenken. Ik trek bijvoorbeeld van leer tegen het geld geven aan goede doelen. Ben ik daar echt tegen? Ja en nee. In mijn comedy is mijn mening ondergeschikt aan de grap. Het materiaal is wat ruwer en harder, maar voor de rest is het gewoon lang leve de lol."

56 paar All Stars reizen met je mee en duiken op in het decor van je zaalshow. Waarom geen Combats?

"Wie mij een beetje kent, weet dat ik de man van de All Stars ben. Ik draag niets anders. Een Nederlandse schoenenwinkel zag daar blijkbaar de humor van in en schonk mij 56 paar. Ik laat trouwens elke voorstelling iemand uit het publiek een paar winnen. Maat 42,5, mijn maat." (Nele De Meyer)

Comedy Act, 18 september in Nossegem en MC Comedy Festival, 25 en 26 september in Rotselaar. www.basbirker.nl.

Gordelfestival

Op de eerste zondag van september kan er traditioneel 'gegordeld' worden en ook dit jaar is dat niet anders. Uitgelezen wandelingen en originele fietsroutes, verrassende sporten en feestelijke optredens: er zijn slechtere manieren om je zondag door te komen. Nu nog hopen dat het weer meewil.

6 september, verschillende locaties in de Vlaamse rand. www.gordelfestival.be.

Vaartchallenge

Wie denkt dat de Leuvense Vaart enkel geschikt is om langs te joggen of fietsen, mag z'n oogjes openwrijven. Tijdens de Vaartchallenge nemen teams van 6 personen het tegen elkaar op om in een bootje om ter snelst de finish te bereiken. Onderweg moeten proeven uitmaken welk team uitblinkt in visie, volharding en verbondenheid. Inschrijven kan nog tot 7 september.

20 september, vaart Leuven. www.leuven.be.

Stripfeest

Op handtekeningen jagen, oldtimers uit de Kuifjesalbums spotten,... Hét orgelpunt wordt ongetwijfeld de Balloon's Day Parade op zondag waar al je favoriete striphelden in reuzenformaat door de Brusselse straten kan zien struinen.

4 tot 6 september, Warandepark, 1000 Brussel. www.stripfeest.brussels.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234