Woensdag 05/10/2022

Autopsiestalen Pantani vernietigd. Wordt lijk van 'Il Pirata' opgegraven?

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Er is een nieuwe coup de théâtre in het heropende onderzoek naar de dood van Marco Pantani. Toen de procureur de resultaten van de weefselstalen (waarop destijds de tests op Pantani's lijk werden uitgevoerd) wilde opvragen om ze opnieuw te laten onderzoeken, bleken die vernietigd te zijn. Dat terwijl het toxicologisch onderzoek bijvoorbeeld wel nog beschikbaar is. Heel vreemd dat dit gebeurd is nadat er al lang sprake was van een nieuw onderzoek. Hetzelfde scenario met een politievideo van het appartement in Rimini waar Pantani op 14 februari 2004 dood werd aangetroffen. Gelukkig had Antonio De Rensis, de advocaat van de familie, nog tijdig kopies laten maken. Te veel vreemde/verdachte wendingen om nog toevallig te zijn? De Rensis overweegt nu ernstig om het lijk van Pantani te laten opgraven. Dat meldt La Gazzetta dello Sport. Eerder kwam al aan het licht dat er mogelijk ook sabotage in het spel was bij de uitsluiting van 'Il Pirata' uit de Giro in 1999, het begin van Pantani's verval. Het mysterie rond Pantani's ondergang en dood wordt dus met de dag groter.

Koen Hellemans

Begin dit jaar was er de tienjarige herdenking van Marco Pantani's dood. Pantani's moeder verklaarde toen dat ze sterke aanwijzingen had dat haar zoon vermoord was, zoals ze ook al wanhopig op zijn kist had geroepen tijdens de begrafenis in 2004. Sindsdien is de hele affaire in een stroomversnelling geraakt. De officiële versie was dat Pantani overleden was aan een overdosis heroïne, maar dat werd door de familie altijd betwist. De politie bekeek op vraag van De Rensis, de familieadvocaat, nieuwe elementen en getuigen in het dossier en besloot een nieuw onderzoek in te stellen. Mogelijk werd Pantani gedwongen om een overdosis drugs te slikken en dat staat gelijk met moord.

Camorra
Alsof dat alles nog niet genoeg was, heeft de procureur van Forli vorige maand een nieuw onderzoek bevolen naar de uitsluiting van Marco Pantani uit de Giro van 1999. Na zijn ritzege in het skioord Madonna di Campiglio werd rozetruidrager Pantani wegens een te hoge hemotocrietwaarde als een dief in de nacht afgevoerd. Pantani zakte weg in een depressie en Madonna di Campiglio betekende het begin van het einde voor 'Il Pirata'. De speurders vermoeden nu dat er sabotage in het spel zou kunnen zijn. Onder meer de gokmaffia wordt gelinkt aan het mogelijk beïnvloeden van de positieve test. Zelfs de gevreesde Camorra, de Napolitaanse maffia, wordt genoemd in deze zaak.

Nieuwe expertise
En nu is er dus sprake van het opgraven van Patani's lijk. Bij het heropende onderzoek wordt uitgegaan van vrijwillige doodslag (een juridische term die neerkomt op moord en dus geen zelfmoord). Daarom liet de procureur van Rimini de weefselstalen opvragen die bij de autopsie uit Pantani's lichaam werden gehaald. Die stalen zouden worden overgedragen aan professor Tagliaro, door de procureur-generaal belast met een nieuwe expertise die cruciaal zou kunnen zijn in het heropende onderzoek. De voorbije weken heeft Tagliaro wel al de toxicologische onderzoeken en andere autopsieresultaten ontvangen, maar niet het zogenaamde histologische onderzoek (het weefselonderzoek). Wat blijkt? Alles is vernietigd.

Verjaard
Strikt juridisch is er op die vernietiging weinig aan te merken. Volgens de Italiaanse strafwet mogen die weefselstalen tien jaar na het proces vernietigd worden. Onlangs was die tiende verjaardag van het proces in Cassatie verlopen. Toch is het moment waarop wel heel verdacht. In november 2011 werd de zaak in Cassatie voorgoed gesloten. Je zou dus ook kunnen argumenteren dat een vernietiging pas aan de orde zou zijn in 2021 en niet dit jaar. Sinds 2011 had niemand een procedure opgestart om die weefselresten te doen verdwijnen. Dik twee jaar later kwam alles plots in een stroomversnelling en werden de stalen onlangs toch vernietigd.

Publiek
Vreemd genoeg werd die beslissing genomen nadat De Rensis, de advocaat van de familie van Pantani, in september vorig jaar de procureur al had gecontacteerd om het dossier rond het onderzoek en van het proces op te vragen. Hij deed dit met het oog op een mogelijke heropening van de zaak. In juli van dit jaar gebeurde die heropening ook officieel en die beslissing werd ook publiek gemaakt. En toch werd er niet gewacht om de stalen van de autopsie te vernietigen. Bovendien onthult De Rensis dat ook de video die op 14 februari 2004 door de politie werd gedraaid in het appartement waar Pantani dood werd aangetroffen, onlangs vernietigd werd. Gelukkig nam De Rensis, die de video had opgevraagd, enkele kopies.

Precedent
Onderzoek van de Gazzetta dello sport naar deze verdachte elementen bracht aan het licht dat het in Italië helemaal niet uitzonderlijk is dat weefselstalen van een autopsie langer bewaard worden dan strikt noodzakelijk. Meer nog, het gebeurt zelfs vaak dat die decennialang worden bewaard, omdat je nooit kan weten of ze in de toekomst nog van pas zullen kunnen komen. Een voorbeeld is dat van de voetballer Denis Bergamini: na meer dan 20 jaar werd het onderzoek heropend en werden dezelfde tests uitgevoerd die nu zouden moeten uitgevoerd worden in de zaak van Pantani, ware het niet dat ze vernietigd zijn. Bergamini stierf in 1989. Eerst werd uitgegaan van zelfmoord: de voetballer zou zich voor een vrachtwagen gegooid hebben, maar een nieuw expertenonderzoek op de autopsieresultaten bracht aan het licht dat er wel degelijk kwaad opzet in het spel was en dat Bergamini al dood was toen hij aangereden werd door de vrachtwagen. Zijn ex-verloofde werd vervolgens beticht van moord.

Vrees voor diestal Pantani's hart
Terug naar de zaak-Pantani. Bij de vernietigde stalen in kwestie gaat het om weefsel dat uit Pantani's lijk werd gehaald (zoals zijn hart dat ooit door professor Fortuni 's nachts mee naar huis werd genomen uit vrees voor diefstal) en bewaard werd in flacons of in paraffine. De grote vraag is: wat nu? Professor Tagliato zal in eerste instantie moeten werken op het materiaal dat hij wel ter beschikking heeft (zoals het toxicologische onderzoek). Intussen wint de hypothese veld dat Pantani's lijk opgegraven moet worden voor een nieuw onderzoek. Dat zou de vele gaten in het onderzoek kunnen helpen opvullen na het vernietigen van de autopsiestalen. In de hoop dat het lijk in tussentijd zoals de stalen en de video ook niet zal verdwijnen natuurlijk. Met professionele drugsbendes, de (gok)maffia en andere malafide organisaties in het spel weet je immers nooit. Wordt ongetwijfeld vervolgd ...

null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234