Zondag 17/01/2021

Automatische studiebeurzen vanaf 2014

Er komt geen uitzondering voor de duizenden leerlingen en studenten die de nieuwe deadline voor hun studiebeurs misten. Pas in 2014 zullen de eerste studiebeurzen automatisch worden uitgekeerd. 'Dit is een belofte van de Vlaamse regering uit 2009.'

Een 'verbolgen' ombudsman Bart Weekers klaagt de 'schrijnende onwil' aan van de Vlaamse regering om deze gezinnen uit de nood te helpen. "Er zijn vier keer meer mensen die hun aanvraag te laat hebben ingediend", argumenteert Weekers. "Het zou dus van wijs bestuur getuigen om voor één keer soepel te zijn en deze mensen toch te geven waar ze recht op hebben." De ombudsdienst schat dat er 2 miljoen euro nodig is om de studiebeurzen uit te betalen aan de 2.861 aanvragers die de boot misten.

Toch wil onderwijsminister Pascal Smet (sp.a) van geen wijken weten. "Ik kan en mag een goedgekeurd decreet niet zomaar naast mij neerleggen en de wet overtreden. Ook al is dat niet naar mijn hart. Bovendien moet de vraag gesteld worden of dit wel eerlijk is voor de 99 procent tijdige indieners en zij die geen aanvraag deden omdat ze wisten dat ze te laat waren."

Herinneringsbrief

Voor het vorige schooljaar werden 415.255 aanvragen tijdig en 2.861 aanvragen te laat ingediend. Van die te late aanvragers kregen 2.000 mensen ook nog eens een herinneringsbrief toegestuurd. De minister legt er de nadruk op dat over de nieuwe einddatum voor de indiening van de dossiers veelvuldig werd gecommuniceerd.

Smet: "Via affiches, aanvraagformulieren, folders, tussenpersonen en websites hebben we de bevolking vooraf tijdig en proactief ingelicht. Bovendien werd naar de groep toelagetrekkers van 2010-2011 die voor 2011-2012 nog geen aanvraag hadden ingediend spontaan een herinneringsbrief gestuurd. Deze herinneringsactie leidde ertoe dat de helft onder hen toch tijdig een aanvraag indiende."

Die mails en brieven kwamen echter niet altijd bij de aanvragers terecht (zie kader).

Oppositieleden Boudewijn Bouckaert (LDD) en Elisabeth Meuleman (Groen) dienen daarom opnieuw het decreet in waarin ze de automatische toekenning van deze beurzen eisen. "Dit is een regelrechte schande, want het gaat om de allerzwaksten die nu geen toelage zullen krijgen", zegt de groene onderwijsspecialiste. "Nochtans zijn studiebeurzen de beste vorm van armoedebestrijding."

Smet maakt zich sterk dat al een pak gezinnen vanaf volgend schooljaar al een deel van de papierwinkel achterwege zullen kunnen laten. In het schooljaar 2013-2014 zal het aanvraagsysteem immers al vereenvoudigd worden voor de gezinnen die al een beurs ontvingen. Eén schooljaar later zullen de automatische toekenningen in fases worden opgestart.

Aan die informatisering wordt al jaren gesleuteld. In 2009 beloofde de Vlaamse regering al om er werk van te maken. Het waarmaken van die belofte bleek echter veel lastiger dan eerst gedacht.

Tanden stuk

"80 à 90 procent van de dossiers kunnen heel gemakkelijk automatisch behandeld worden", zegt Weekers, ex-auditeur bij de Raad van State. "Bij de overige 10 procent bijten informatici de tanden stuk. Als de kinderen bijvoorbeeld van school veranderen, loopt de automatische koppeling van gegevens spaak. Eerlijk gezegd verwacht ik niet dat deze automatische toekenning voor de verkiezingen van 2014 volledig in orde zal zijn."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234