Zaterdag 24/08/2019

Automatische erkenning lesbische meemoeders nakend

Beeld THINKSTOCK

De Senaatscommissie Justitie heeft vanmiddag het wetsvoorstel goedgekeurd waardoor de meemoeder in een lesbisch koppel bij een medisch begeleide zwangerschap dezelfde rechten krijgt als de echtgenoot in een heterokoppel. Enkel het Vlaams Belang stemde tegen. In de wandelgangen was te horen dat de tekst veel kans maakt om nog voor de ontbinding van het parlement nog definitief goedgekeurd te geraken.

Vandaag gelden voor lesbische koppels andere regels dan voor heterokoppels. Daar waar heterokoppels hun kind simpelweg kunnen erkennen, moeten lesbische koppels een slopende adoptieprocedure van minstens negen maand doorlopen. Een steeds meer voorkomend fenomeen bovendien. In 2007 waren er nog 52 zulke adopties, in 2011 was dit aantal al gestegen tot 214. "Wanneer een lesbisch koppel een kindje krijgt, moet de meemoeder vandaag de dag eerst een slopende adoptieprocedure doorlopen, om dan pas juridisch als ouder erkend te worden. Dit wetsvoorstel maakt hier een einde aan en garandeert aan lesbische koppels dezelfde afstammingsregels als heterokoppels. Dit is een belangrijke stap in de strijd tegen de discriminatie van lesbische koppels", stelde Jean-Jacques De Gucht (Open Vld), de hoofdindiener van het oorspronkelijke wetsvoorstel.

Bij CD&V wees men ook het probleem bij adoptie van stukgelopen relaties. In zulke gevallen is er immers geen juridische band tussen de meemoeder en het kind.

Ingeperkt
Door de nieuwe regeling zijn de afstammingsregels die gelden voor heterokoppels voortaan ook van toepassing op lesbische koppels. De vrouw die gehuwd is met de vrouw die bevalt, is automatisch meemoeder en geniet dezelfde rechten. Is het lesbische koppel niet getrouwd, dan kan de partner het kind erkennen, net zoals bij hetero-koppels.

De oorspronkelijke tekst van De Gucht voorzag ook een regeling voor homokoppels die een kind willen krijgen en een verbod op commercieel draagmoederschap. Maar het voorstel bleek te uitgebreid om nog voor de ontbinding van het parlement goedgekeurd te raken. Daarom werd gekozen om in te stemmen met een amendement dat het voorstel vervangt door het wetsvoorstel van Els Van Hoof (CD&V) dat zich beperkt tot de lesbische koppels die een kind krijgen via medisch begeleide voortplanting.

Strijd tegen discriminatie
"Elf jaar nadat het mogelijk is voor personen van hetzelfde geslacht om te huwen, zeven jaar nadat hen het mogelijk is gemaakt om een kind te adopteren en vijf jaar na mijn eerste voorstel hieromtrent, is dit een nieuwe en broodnodige stap in de strijd tegen de discriminatie van lesbische koppels", stelde Jean-Jacques De Gucht.

Els Van Hoof wees erop dat de bestaande situatie allesbehalve wenselijke was en dat het politiek draagvlak om hieraan een einde te maken groot was. "Als twee vrouwen samen kiezen voor een kind, moeten ze dezelfde kansen kunnen krijgen als heterokoppels. Met deze regeling krijgen de kinderen een dubbelzijdige afstammingsband met zijn wensouders, wat het kind beter beschermt", zei de CD&V'ster.

Nog voor ontbinding
Ze wees er ook op dat deze wetgeving niet van toepassing is op homokoppels omdat die altijd beroep moeten doen op een moeder die het kind afstaat. Daarvoor lijkst de adoptieprocedure nog altijd het meest adequate systeem. Er bestaat immers nog geen burgerrechtelijke regeling voor draagmoederschap, aldus nog Els Van Hoof.

Bart Laeremans (Vlaams Belang) protesteerde fel tegen de manier waarop de behandeling van het wetsvoorstel en de stemming verliep. Hij was de enige die tegen stemde.

Het wetsvoorstel wordt volgende week donderdag in plenaire vergadering besproken en verschillende commissieleden lieten verstaan dat het de bedoeling is dat ook de Kamer nog zijn fiat geeft voor de ontbinding van de federale kamers, die in de week na de paasvakantie moet plaatsvinden.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden