Maandag 20/05/2019

AUTO - Balanceren

Beeld Kos

Eva De Groote houdt er van om experimenten op te zetten in leven en werk. Ze blogt erover op www.indegloria.blogspot.be. Eén van die experimenten is het afstappen van het voltijds beschikken over een wagen. Hier bericht ze over 30 dagen zonder auto.

Eén keer per jaar steken we de koppen samen met het gezin waarmee we onze auto delen. We zetten dan de fratsen van het voorbije jaar op een rij, en ook de grieven. Kwestie van eventuele irritatie geen kans tot woekeren te geven. We maken er telkens een gezellig diner van. Dit keer is het huis van het zonengezin het decor van de evaluatie met spijs en drank. Terwijl onze dochters zich gibberend verbazen over bepaalde gewoontes in een jongenshuishouden, zitten de zonen wat afwachtend onze meisjesrij te observeren. Al snel ontdooien ze een beetje en vinden ze elkaar in een spelletje dat ze allemaal leuk vinden.

Wij zetten ons met het kilometerboekje en het aperitief aan tafel. We tellen de blauwe en de rode kilometers om te zien of er iets moet bijgepast worden. We leerden uit ervaring dat we het tellen best bij het begin van de avond doen. Afwisselend grappend en serieus maken we de balans op. Dat het autodelen toch zo routinedoorbrekend is, voor de ene is dat positiever dan voor de andere. Dat je zoveel meer tijd op de fiets doorbrengt, dat is voor iedereen een plus. Dat je allerlei onverwachte ontmoetingen meemaakt, daarover word vooral ik lachend met de vinger gewezen. Dat reizen met de trein vertragend is, letterlijk en figuurlijk. Dat je maar eens om de vier jaar naar de keuring moet, een klein maar fijn pluspunt. Dat het opwindend is om last minute een lift via sociale media te scoren als je met de trein niet meer thuisgeraakt. Dat het stresserend is om een oplossing te vinden voor een vroege opdracht op het platteland als de auto niet vrij is. Dat autodelen niet evident is voor ongetalenteerde planners, zegt de minst getalenteerde planner sip. Dat het plannen er anderzijds enorm is op vooruit gegaan, meldt de wederhelft met stip.

De zonen en dochters schrokken de hoofdschotel naar binnen en maken dat ze zo snel mogelijk weer naar buiten zijn om verder te doen met hun spel. Wij hebben het intussen over de soms vreemde effecten van het autodelen. Dat het leidt tot solidair delen van de planningsstress bijvoorbeeld: sommige ouders op school maken zich ongerust in onze plaats over een naderende uitstap en bieden spontaan autoplaatsen aan. Dat er soms angstaanvallen ontstaan bij mannelijke wederhelften in andere gezinnen wanneer de vrouwelijke helft enthousiast geraakt over ons autodeelavontuur. Dat de buren wel eens denken dat je gek geworden bent als je boodschappen gaat doen met fiets en fietskar terwijl de auto voor de deur staat. Dat het leidt tot het prikkelen van de fantasie van de garagist, zo'n auto die wordt uitgewisseld tussen twee mannen en twee vrouwen.

Bij het dessert stoten we op een onverwachte uitdaging die de temperatuur toch een paar graden doet inzakken. Door een veranderde werksituatie en een misverstand ligt het verlof van beide gezinnen deze zomer knal in dezelfde weken en moet één van ons dus uitkijken voor een alternatief. Even wordt er in stilte gebaald. Dan gaan de radertjes draaien. Zouden we niet eens naar de Vlaamse Ardennen gaan deze zomer zoals we al jaren willen doen? Zouden we niet eens werk maken van een fietsvakantie? De kramp verdwijnt alweer. We vinden er wel iets op en worden onderweg vast nog een paar extra avonturen rijker.

Voor we vertrekken roepen we de kinderen nog eventjes ceremonieel samen. 'En, is er nog iemand die iets wil melden over de auto?' Slungelende jongens en schouderoptrekkende meisjes hangen rond bij de voordeur. Ze zijn weer veranderd in de onwennig gibberenden van het begin van de avond. 'Niets?' De kleinste steekt moedig haar vinger op. 'Ik vind het wel niet zo leuk als er een lege bananenschil in de deur zit, maar verder vind ik het helemaal oké.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.