Zaterdag 28/01/2023

Autisme wordt niet in alle gevallen op tijd onderkend

Brief van de dag

Chris Lauwers, Sint-Amands

In verband met de zaak Hans Van Temsche wil ik als moeder van een normaal begaafde jongen met een autismespectrumstoornis (ASS) reageren op de uitspraak van gerechtspsychiater Chris Dillen (DM 6/10).

Ik ben al jaren actief in de Vlaamse Vereniging Autisme, ook bij het expertisecentrum Autisme Centraal, en kom daardoor zeer veel in contact met ouders van kinderen met een ASS.

Ik citeer de gerechtspsychiater: "Het zou te gek zijn te denken dat met de vooruitgang die we de laatste jaren hebben gekend in de kinder- en jeugdpsychiatrie, een autistische stoornis bij Hans Van Temsche nooit onderkend geweest zou zijn." Het is inderdaad te gek dat men, ondanks de vooruitgang, die stoornis nog steeds niet tijdig herkend, maar helaas is het waar!

Los van de juiste of foute diagnose van Hans Van Temsche stel ik vast dat veel psychiaters allesbehalve vooruitgang hebben geboekt. Letterlijk 'geboekt', dat wel, maar daarom nog niet herkend in de praktijk. Te gek? Ja zeker, maar wel realiteit.

Zoals Yves Desmet schrijft in zijn standpunt van diezelfde krant over diagnosestelling: "Een mens zou twee keer nadenken alvorens psychiatrische hulp te gaan zoeken..." Inderdaad, men zou in vele gevallen bij wijze van spreken eerst de diagnose van zijn kind moeten kennen, zodat men dan een hulpverlener kan gaan zoeken die grondige kennis heeft van de aandoening. De omgekeerde wereld, niet?

Onze zoon heeft vóór zijn tien jaar minstens zeven verschillende diagnoses gehad, waaronder ADHD, bodemloos, secundair narcisme, hechtingsgestoord, karaktergestoord, hoogbegaafd, zwakbegaafd en tot slot: prepsychopaat. En nochtans gingen wij niet bij de melkboer of bakker aan de noodrem trekken.

Uiteindelijk is hij (nu 25 jaar), dankzij de correcte diagnose ASS, zeer goed terechtgekomen. Hij is ook naadloos van de ene subgroep van het spectrum naar de andere overgegaan en is nu 'een hoog functionerende asperger'.

Maar diagnostiek zal altijd mijn stokpaardje blijven, vrees ik. Ik schreef er zelfs een boek over, met begrip voor de onwetendheid van toen, want wat men niet kent, kan men ook niet herkennen.

Maar de bewering dat de stoornis anno 2007 altijd onderkend wordt, is niet juist! De (te) late diagnoses van talloze volwassen personen met een ASS bewijzen wel het tegendeel. Laat hen maar eens aan het woord. Hoeveel signalen hebben deze mensen hun hele leven lang al uitgezonden, zonder dat deze op de juiste manier werden geïnterpreteerd? Want ze hebben oogcontact, hun kleding ligt niet op een bepaalde volgorde en nog zo een paar vastgeroeste misverstanden.

Ook bij kinderen wordt de bal nog steeds dikwijls misgeslagen.

Ik wil benadrukken dat mijn reactie totaal los staat van de zaak-Van Temsche. Deze zaak is een schrijnend drama, dat niemand onberoerd laat. Daarover zal iedereen het wel eens zijn.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234