Donderdag 08/12/2022

Auteur zelfmoordboek wil preventie op school

De reacties op zijn boek over zelfmoord stromen tot vandaag nog binnen. Nabestaanden vertellen vrijuit over hun gevoelens, jongeren vragen om informatie, leerkrachten dringen aan om op hun school te komen praten over het delicate onderwerp. 'Ik moest iets doen', vertelt Bart Demyttenaere, auteur van 'De last van het leven'. Daarom stapte hij met een plan naar de kabinetten van Onderwijs en Welzijn. 'Zelfmoordpreventie op school is enorm belangrijk.' De kabinetten verwelkomen het voorstel, maar hebben nog niets beslist.

Brussel

Eigen berichtgeving

Peter-Jan Bogaert

België blijft kampen met een opmerkelijk hoog zelfmoordcijfer. Per week pleegt één landgenoot zelfmoord en ondernemen tien andere Belgen een zelfmoordpoging. Nog eens een veelvoud loopt rond met suïcidale gedachten. "Van die cijfers schrik je toch telkens weer", zegt Bart Demyttenaere. "Het probleem zit veel dieper dan we denken."

De Limburgse onderwijzer-jeugdschrijver schreef na de zelfmoord van zijn broer Luk een boek over het onderwerp. 'De last van het leven' verscheen begin dit jaar en kent enorm veel bijval. Nog altijd staat het in de toptien van meest verkochte boeken in Vlaanderen. "Nog onverwachter zijn de massa's reacties die ik krijg", zegt Demyttenaere. "Het is echt overweldigend." Honderden brieven, tientallen telefoontjes van nabestaanden die hun persoonlijk verhaal kwijt willen. Het boek blijkt te beantwoorden aan een hoge nood.

"Ik heb er een dubbel gevoel bij", zegt de auteur die met het boek definitief de zelfmoord van zijn broer wou verwerken. "Als je enerzijds schrijft met een geëngageerde ondertoon, moet je anderzijds de consequenties ervan dragen. En dat wil ik ook doen."

Daarom ijvert Demyttenaere nu voor meer zelfmoordpreventie op scholen. Hij werkte een plan uit en stapte er mee naar de Vlaamse ministeries van Onderwijs (Marleen Vanderpoorten, VLD) en Welzijn en Gezondheid (Mieke Vogels, Agalev).

Bedoeling zou zijn een soort cel op te richten, waar leerkrachten terecht kunnen voor informatie en vormingspakketten voor hun leerlingen. De 'zelfmoordcel' zou ook vorming kunnen geven aan leerkrachten om dezen bijvoorbeeld aan te leren hoe ze suïcidaal gedrag bij hun leerlingen kunnen herkennen. Ook de bestaande zelfmoordpreventiecentra zouden bij de werking van de cel betrokken kunnen worden.

"Momenteel wordt er op scholen af en toe wel eens aan zelfmoordpreventie gedacht", zegt Demyttenaere, maar nog niet op een structurele manier. "We zouden alle expertise bij elkaar brengen." De school is voor Demyttenaere dé plek om aan preventie te doen. "Leerkrachten moeten oog hebben voor alle maatschappelijke fenomenen. Er wordt op school gepraat over drugs, over seksualiteit. Waarom niet over zelfmoord?

Het project zit voorlopig nog in zijn embryonale fase. De kabinetten van Onderwijs en Welzijn verwelkomen het, maar laten weten dat er nog overleg nodig is. Eventueel zou het project gefinancierd worden met een stuk van de twintig miljoen frank die jaarlijks wordt besteed aan zelfmoordpreventie. Deze laatste opdracht berust bij de centra voor geestelijke gezondheidszorg die daarvoor twaalf voltijdse krachten vrijstellen. De convenant waarin de afspraken tussen de centra en de overheid zijn vastgelegd loopt af in november. Dan wordt alles geëvalueerd. Hoe dan ook, de centra voor geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen zouden betrokken blijven bij de zelfmoordpreventie.

'Er wordt op school gepraat over drugs, over seksualiteit, waarom niet over zelfmoord?'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234