Zaterdag 04/12/2021

Boekenrecensie

Auteur Thomas Wolfe: een door rancune gedreven talent

Thomas Wolfe (1900-1938). Beeld Getty Images
Thomas Wolfe (1900-1938).Beeld Getty Images

'Look Homeward, Angel,' het debuut van de Amerikaanse schrijver Thomas Wolfe uit 1929 is niet volmaakt, maar blijft wel fascineren. De Nederlandse vertaling 'Daal neder, engel' is een ware tour de force.

Vorig jaar werd de literaire lente danig opgefleurd door de prachtig uitgegeven vertaling van de klassieker Earthly Powers (1985) van Anthony Burgess: Machten der duisternis. Dit jaar doet uitgeverij Van Oorschot – zij weer – hetzelfde met Look Homeward, Angel van Thomas Wolfe (1900-1938), dat in het Nederlands Daal neder, engel heet.

De roman uit 1929 was Wolfes debuut, werd destijds door de meeste critici met veel lof ontvangen en bezorgde Wolfe in de literatuurgeschiedenis een plekje te midden van de zogeheten Lost Generation-auteurs, waartoe ook Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald en John Dos Passos worden gerekend.

Daal neder, engel vertelt het verhaal van Eugene Gant, van zijn geboorte tot zijn 19de. Het boek is op een interessante manier zowel een aanklacht tegen, als een elegie voor kleinsteeds Amerika. De woorden ‘Te loor!'’ (‘O lost!’) vormen een terugkerend motief in de roman.

Eugene groeit op in een weinig liefhebbend gezin. Vader Oliver is een impulsieve, dranklustige steenhouwer, moeder Eliza een zakelijk onderlegde, in onroerend goed beleggende vrouw die een succesvol pension runt. Het huwelijk, hoewel kinderrijk, is niet best, en in de loop der jaren krijgen de meeste gezinsleden een steeds grotere hekel aan elkaar.

De eenzelvige Eugene ontwikkelt een grote belangstelling voor lezen, wekt de aandacht van zijn leerkrachten via een opstelwedstrijd en komt als enige van het gezin op een privéschool terecht, wat zijn populariteit bij zijn broers en zussen niet vergroot.

Later op de universiteit zal hij opnieuw een outcast worden, maar wel een met literair talent en een grote dosis energie, niet in de laatste plaats ontleend aan rancune.

Aan de schandpaal

Wie meent dat Daal neder, engel sterk autobiografisch is geïnspireerd, vergist zich niet. Wolfe hield er de opvatting op na dat alle serieuze literatuur autobiografisch is, en heeft – ondanks een voorwoord waarin hij zijn boek een product van de verbeelding noemt – nauwelijks gepoogd gebeurtenissen of personages te fictionaliseren. Naar verluidt figureren enkele minder prominente personages zelfs gewoon onder hun eigen naam.

De publicatie van Daal neder, engel bleef niet onopgemerkt in Asheville, North Carolina, waar Wolfe opgroeide. Toen hij een exemplaar met gloedvolle opdracht stuurde naar zijn lerares en ‘geestelijke moeder’ Margaret Roberts, antwoordde zij: ‘Je hebt je eigen familie aan de schandpaal genageld en de mijne kapotgemaakt’. Het zou tot 1937 duren alvorens de auteur zich weer in het stadje durfde te vertonen.

De critici waren, zoals gezegd, aanvankelijk zeer lovend over Wolfes debuut. ‘De eerste schrijver die ter harte heeft genomen wat Joyce ons leert, zonder hem te imiteren’, schreef The New York Times. In latere jaren, met name na Wolfes vroeg­tijdige dood op 38-jarige leeftijd, sloeg de toon om. Het literaire wonderkind van de jaren 20 en 30 werd bekritiseerd om de wijdlopigheid van zijn proza en het gebrek aan structuur in zijn romans (hij schreef er in totaal vier).

Feit is dat Wolfe er een uitgesproken lyrische en romantische toon op na hield, die vertaler Sjaak Commandeur met veel elan in het Nederlands heeft omgezet. Het levert vaak krachtige typeringen op. Over Eliza: ‘Met een vreemd, nadenkend soort honger praatte ze door over grond en ­huizen’. Over de natuur: ‘Er zat een zerpe frisheid en tinteling in de berglucht’. Over een groepje jongelui: ‘Hun wild gelach sprong los als vrijgelaten jachthonden’.

Putter inner

Maar het valt niet te ontkennen, Wolfes wellustige lyriek leidt regelmatig ook tot gezwollen formuleringen van het type: ‘In de wrede vulkaan van zijn jongenshoofd fladderden de vluchtige vlindertjes van zijn verafgoding op het licht van hun vreemde huwelijk af en werden verteerd’.

Ergens in de roman wordt over Eugene verteld dat hij dol was op proefwerken, omdat ze hem de vreugde boden ‘zijn opgeslagen kennis vrijuit te kunnen spuien op papier’. Jawel, Wolfe was geen leaver outer maar een putter inner, zoals hij het zelf noemde. De herhaaldelijk in het boek gehanteerde termen ‘gargantuesk’ en ‘rabelaisiaans’ zijn onverkort op zijn eigen schrijverschap van toepassing.

Nee, volmaakt is Daal neder, engel niet, maar het blijft een fascinerend en literair-historisch belangwekkend boek. De door Sjaak Commandeur van noten en een scherpzinnig nawoord voorziene ­vertaling is niet minder dan een tour de force.

Thomas Wolfe, 'Daal neder, engel', Van Oorschot; 600 p., 34,99 euro. Uit het Engels ­vertaald en toegelicht door Sjaak ­Commandeur. Beeld rv
Thomas Wolfe, 'Daal neder, engel', Van Oorschot; 600 p., 34,99 euro. Uit het Engels ­vertaald en toegelicht door Sjaak ­Commandeur.Beeld rv
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234