Dinsdag 02/03/2021

Australische professor leert Antwerpen kinderen opvoeden

In Antwerpen is een grootscheeps proefproject met het revolutionaire opvoedingsprogramma Triple P van start gegaan. Als het daar een even groot succes is als in de andere zestien landen waar het programma al is doorgevoerd, zal binnenkort heel Vlaanderen worden herschoold.

door Tina De Gendt

Antwerpen l Geestelijke vader Matt Sanders himself kwam het startschot geven in het bijzijn van honderd Antwerpse verenigingen. 'Dit is het enige opvoedingsprogramma dat bewezen effect heeft.'

Triple P staat voor Positive Parenting Programme en werd eind jaren tachtig ontwikkeld door de Australische professor Matt Sanders. Nadat in Australië uit onderzoek gebleken was welke positieve invloed de opvoedingslessen op gezinnen hadden, kregen steeds meer andere landen interesse in het programma. Ondertussen is Triple P in zestien landen de handleiding bij uitstek voor ouderbegeleiding. België zou zich vanaf volgend jaar het zeventiende land kunnen noemen.

Maar eerst moet het worden uitgetest. "Het is belangrijk het effect van het programma in elk land afzonderlijk na te gaan", zegt Sanders. "Het kan altijd ergens niet aanslaan." Niet dat het al ooit zonder effect is geweest. Zelfs landen als Japan, Iran en Singapore hebben het programma overgenomen en met succes. "Het systeem is universeel, net zoals opvoeden redelijk universeel is, en laat toe dat ouders hun eigen keuzes maken", verklaart Sanders.

Kind en Gezin was de eerste om te beslissen het programma op proef te zetten en koos daarvoor de 80 medewerkers van de provincie Antwerpen uit. Zij kregen daarbij ook de steun van de Antwerpse provincie, die meteen besloot de medewerkers van de Centra Algemeen Welzijnswerk, Centra voor Leerlingenbegeleiding, Geestelijke Gezondheidszorg, de Bijzondere Jeugdzorg, de ziekenhuizen en huisartsen ook in het proefproject te laten opnemen. In totaal gaat het om meer dan 500 medewerkers, samen goed voor zo'n 30.000 gezinnen.

Gooi de oude kennis maar weg? "Dat nu ook weer niet", zegt Mia Gijs, coördinator van het project. "Het programma begint niet van niets: het is gericht op mensen met een zekere achtergrondkennis. Het programma moet leren beter met die kennis om te springen."

De medewerkers zullen verschillende opleidingsdagen volgen waarin ze zich de principes van het positief opvoeden eigen zullen maken. Daarna wordt bekeken hoe Triple P in de dagelijkse werking geïmplementeerd kan worden.

In 2005 liep al een Triple P-project in het Centrum voor Integrale Gezinszorg De Stobbe. Gezinnen die in een gevaarlijke thuissituatie zaten doordat de problemen escaleerden werden met het programma begeleid. Men sprak toen al van een groot succes. Door het programma op grote schaal toe te passen, zal professor Dirk Deboutte van de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie van de Universiteit Antwerpen, die instaat voor de wetenschappelijke begeleiding van het project, ook kunnen uitmaken wat de voordelen zijn voor niet problematische gezinnen.

Matt Sanders:

Het systeem is universeel, net zoals opvoeden redelijk universeel is, en laat toe dat ouders hun eigen keuzes maken

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234