Zaterdag 03/12/2022

Australische Janelle Patton (29) is het slachtoffer van de eerste moord op Norfolk Island in 148 jaar

Politie-onderzoek zit verstrikt in web van liefdesrelaties

Agatha Christie in de Stille Zuidzee

Een moordmysterie heeft een vredig eiland in de Stille Zuidzee in zijn greep. In 2002 werd Janelle Patton er vermoord. De Australische wilde op Norfolk een nieuwe start nemen na enkele rampzalige relaties.

Sydney

The Independent

Kathy Marks

Het gerechtelijk onderzoek van de politie heeft negen 'betrokkenen' in verband gebracht met de zaak van Janelle Patton, 29 en het slachtoffer van de eerste moord op Norfolk Island in 148 jaar. Ze werd neergestoken en doodgeslagen in maart 2002, haar lichaam werd in zwart plastic gewikkeld en gedumpt op een picknickplaats.

Onderzoeker Bob Peters van de Australische federale politie noemde de vroegere minnaars van Patton, en ook haar bejaarde ouders, Ron en Carol, die op de dag voor ze stierf op het eiland aankwamen, als mogelijke verdachten. Hij zei dat ieder van hen onderworpen was aan een diepgaand onderzoek, maar dat er niet genoeg bewijzen zijn gevonden om iemand te beschuldigen.

Norfolk Island is een voormalige strafkolonie gesticht door Engelse zeemannen die in opstand kwamen tegen kapitein William Bligh. De muiters hadden oorspronkelijk hun toevlucht gezocht in het verre Pitcairn Island, maar vonden later hun weg naar Norfolk, een rotsachtig gebied, 1.600 kilometer van Sydney.

Deze zaak ontketende een stormvloed van 'dem tull', het plaatselijke woord voor roddels. Maar de lijkschouwer, Ron Cahill, waarschuwde het gerecht dat het onwaarschijnlijk is dat iemand beschuldigd zal worden. Hij zei: "Dit is niet zoals Jessica Fletcher in Murder She Wrote. Angela Lansbury zal niet binnenstappen en de moordenaar aanwijzen." De schedel, het bekken en drie ribben van Patton waren gebroken en een messteek doorboorde haar long.

Peters, hoofd van het moordonderzoek, zei dat er "een grote mogelijkheid was dat ze haar moordenaar kende en dat ze vermoord werd om iets uit haar verleden". De politie veronderstelt dat ze gegrepen werd door iemand vanuit een wagen wanneer ze van haar werk naar huis ging.

Peters: "Ze had uitgesproken persoonlijke meningen en was niet bang om die, soms zonder veel tact, te uiten. Patton verliet Sydney en vertrok naar Norfolk Island in 1999 om een nieuwe start te nemen na enkele rampzalige relaties, waaronder een met een Australische zeeman die haar kaak brak."

Het onderzoek bracht aan het licht dat ze in Norfolk een relatie had met Larry Perrett, die ze afbrak na een ruzie over cannabis. Een collega in de plaatselijke supermarkt, Susan Fieldes, stelde haar voor in te intrekken bij haar buurman, Charles 'Spindles' Menghetti. Maar de vriendschap tussen de vrouwen verzuurde toen Patton haar collega beschuldigde van een relatie met Menghetti. Fieldes sloeg haar en werd beschuldigd van aanranding. Patton trok in bij de broer van Menghetti, Paul, met wie ze een relatie begon.

Zowel Fieldes als Paul Menghetti staan op de lijst van 'betrokkenen' van de politie. Een getuige beweert dat hij in een plaatselijke club zag dat Menghetti Patton bij het haar greep terwijl hij waarschuwde 'Stop hiermee of ik doe je wat'. Charles Menghetti vertelde de politie dat Patton 'persoonlijkheidsproblemen' had en dat ze tot 3 uur 's nachts opbleef om te drinken.

Patton verhuisde naar een ander appartement en begon een relatie met Laurie 'Bucket' Quintal. De verhouding duurde drie maanden. Quintal staat ook op de lijst. Cahill benadrukte dat de namen op de lijst niet worden beschouwd als verdachten. Hij zei: "Er zijn waarschijnlijk honderden, zo niet duizenden mensen die verdenkingen of theorieën hebben. Maar verdenkingen zijn niet hetzelfde als bewijzen."

Iemand op dit eiland moet iets weten dat kan helpen om deze moord op te lossen. Fieldes, een Nieuw-Zeelandse die samen met haar man Brian een pizzarestaurant heeft, bezorgde na de moord een dna-staal aan de politie. Velen van de 1.800 bewoners van het eiland weigerden mee te werken aan een grootschalig dna-onderzoek van de politie.

Robyn Murdoch, die later trouwde met Paul Menghetti, is een andere 'betrokkene', net als haar 20 jaar oude dochter Dana en een kennis van Patton, Raymond Yager. De politie vond groene verf in de vrachtwagen van Yager met dezelfde samenstelling als de partikels die gevonden werden op het lichaam van Patton. Peters kwam tot het volgende besluit: "Janelle gaf Dana Menghetti de schuld voor het mislukken van haar relatie met Paul Menghetti."

Quintal stamt, zoals vele eilandbewoners, af van de Bounty-muiters en hun Polynesische vrouwen. In de 19de eeuw had Norfolk een beruchte reputatie als de meest brutale strafkolonie van Australië. Hoewel het nu erg in trek is bij bejaarde Australische toeristen, blijft het een introverte plaats. Het heeft nog steeds een manuele telefooncentrale, wat het moeilijk maakt voor de politie om telefoons af te luisteren.

Sommige eilandbewoners hebben de moord aangegrepen om langlopende ruzies nieuw leven in te blazen. Peters zei dat mogelijk bruikbare informatie verloren is gegaan door geruchten en insinuaties. Een plaatselijke bewoner, Neville Big, vertelde de politie dat hij Fieldes gezien heeft op de plaats en dag van de misdaad.

Bigg zei dat ze een 'blik van woede' had en dat het leek alsof ze iets naar beneden hield op de passagierszetel. Bigg getuigde later dat hij dacht dat ze een hoofd naar beneden hield.

De ouders van Patton werden ook onderzocht vanwege het toevallige tijdstip van hun aankomst. Uit het onderzoek bleek echter dat hun dochter naar het bezoek uitkeek.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234