Maandag 29/05/2023

NieuwsKlimaat

Australië verbiedt nieuwe kolenmijn vanwege schade aan ’s werelds grootste koraalriffenstelsel

Het Groot Barrièrerif onderging de voorbije zes jaar vier grote golven van koraalbleking. Beeld VWPics/Universal Images Group vi
Het Groot Barrièrerif onderging de voorbije zes jaar vier grote golven van koraalbleking.Beeld VWPics/Universal Images Group vi

De Australische regering heeft de aanleg verboden van een nieuwe steenkoolmijn, vanwege mogelijke negatieve gevolgen voor het naburige bedreigde Groot Barrièrerif. Het is voor het eerst dat Australië een kolenproject afblaast uit milieuoverwegingen.

Ben van Raaij

De Australische minister van Milieu Tanya Plibersek maakte haar besluit via sociale media bekend. Volgens haar “zijn de negatieve effecten op het milieu eenvoudig te groot”. “Het gaat om een dagbouwmijn op nog geen 10 kilometer afstand van het Groot Barrièrerif. De risico’s van vervuiling en onomkeerbare schade aan het rif zouden zeer reëel zijn.”

Het gaat slecht met het Groot Barrièrerif, het grootste koraalriffenstelsel ter wereld. Het rif, officieel Unesco-werelderfgoed en een grote toeristische trekker, kreeg de afgelopen zes jaar te maken met vier grote golven van koraalbleking. Dat is een teken van stress, een mogelijke voorbode voor het afsterven van de koraalpoliepen en volgens wetenschappers een direct gevolg van de opwarming van het zeewater door de klimaatverandering. Daarom wil Unesco het rif de erfgoedstatus ‘bedreigd’ geven.

De beoogde kolenmijn ligt in de noordoostelijke staat Queensland, vrijwel aan de kust en ongeveer 700 kilometer ten noorden van Brisbane. Het is een project van Central Queensland Coal, een bedrijf van de omstreden mijnbouwmagnaat en miljardair Clive Palmer (68), voorzitter van de rechtse United Australia Party en in 2021 verkozen tot ‘minst sympathieke politicus’ in Australië. Het mijnbedrijf noch Palmer heeft op het regeringsbesluit gereageerd.

Klimaatonvriendelijk

Het blokkeren van de kolenmijn komt niet geheel onverwacht. Minister Plibersek had vorig jaar al gezinspeeld op het tegenhouden van de mijn. Tijdens een inspraakprocedure waren binnen tien dagen meer dan negenduizend reacties binnengekomen, in overgrote meerderheid bezwaarschriften tegen het project. De lokale regering van Queensland adviseerde ook de mijn af te wijzen, onder meer vanwege de schadelijke gevolgen van mijnstof en watervervuiling op het Barrièrerif.

Australië is een groot producent en exporteur van fossiele energie, met name steenkool, en geldt internationaal al decennia als een notoire achterblijver wat betreft klimaatbeleid. Het land met 0,3 procent van de wereldbevolking produceert 3,6 procent van de mondiale uitstoot.

De in mei vorig jaar aangetreden linkse regering van premier Anthony Albanese (Labor Party) staat onder grote druk om een klimaatvriendelijker beleid te voeren, en het openen van nieuwe kolenmijnen past daar niet in. Toch heeft de regering nieuwe fossiele projecten niet geheel uitgesloten.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234