Donderdag 09/02/2023

NieuwsBuitenland

Australië stopt na jaren omstreden opvang asielzoekers in Papoea-Nieuw-Guinea

Betogers in Brisbane protesteren tegen het Australische migratiebeleid.  Beeld EPA
Betogers in Brisbane protesteren tegen het Australische migratiebeleid.Beeld EPA

Na jaren van kritiek van mensenrechtenorganisaties en de VN stopt Australië met de opvang van asielzoekers in Papoea-Nieuw-Guinea. Migranten die illegaal per boot Australië proberen te bereiken, worden voortaan alleen ondergebracht in de eilandstaat Nauru in de Stille Oceaan.

Stieven Ramdharie

De Australische minister van Binnenlandse Zaken Karen Andrews, die de beëindiging van de ‘Papoea-Nieuw-Guinea’-route bekendmaakte, waarschuwde tegelijk dat aan het strenge asielbeleid niets veranderd. Australië gebruikt beide landen al jaren om asielzoekers, die over zee Australië proberen binnen te komen, onder te brengen.

“Het strenge beleid van Australië om de grenzen te beschermen, inclusief de regionale opvang, is niet veranderd”, verzekerde Andrews. Zij probeerde te voorkomen dat asielzoekers het besluit zien als een erkenning dat Australië fout zat met de opvang in het omstreden kamp op het eiland Manus in Papoea-Nieuw-Guinea. Andrews: “Iedereen die Australië illegaal per boot probeert binnen te komen, wordt teruggestuurd of wordt naar Nauru gebracht.”

Australië besloot het contract met Papoea-Nieuw-Guinea, dat al sinds 2013 meewerkte aan het Australische beleid, na december niet te verlengen. Ook de regering van het buurland wilde ervan af. De 124 asielzoekers kunnen worden overgebracht naar Nauru als zij dit willen of ze kunnen zich vestigen in Papoea-Nieuw-Guinea. Dit land heeft toegezegd dat zij in aanmerking kunnen komen voor het staatsburgerschap. Ook krijgen de asielzoekers, onder wie Iraniërs en Afghanen, financiële steun en kunnen ze hun families laten overkomen.

Hoofdpijndossier

Met het besluit is Australië af van een hoofdpijndossier. Op het hoogtepunt van de omstreden opvang verbleven er meer dan 1.300 asielzoekers in het kamp. Het werd in 2017 officieel gesloten. Sindsdien verblijven de asielzoekers onder andere in de hoofdstad Port Moresby. Een deel werd overgebracht naar de VS nadat de regering-Obama zich bereid toonde hen op te nemen.

Mensenrechtenorganisaties bekritiseerden jarenlang de slechte omstandigheden in Manus en het vastzetten van de asielzoekers. De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN verweet de Australische regering dat het zich met de opvang op Manus onttrok aan haar internationale verplichtingen om asielzoekers te helpen.

Maar Andrews wilde daar woensdag niets van weten. Volgens haar was het strenge Australische asielbeleid om op afstand vluchtelingen op te vangen ‘een succes’. Ze verweet de toenmalige Labor-regering van premier Kevin Rudd, die in 2013 noodgedwongen de opvangdeal sloot met Papoea-Nieuw-Guinea, in de jaren daarvoor een slecht en slap beleid te hebben gevoerd. “Onder Labor kwamen ruim 50.000 mensen illegaal naar Australië in meer dan 820 boten’, twitterde de liberale minister. “Zeker 1.200 stierven op zee.”

Deal Nauru

De beëindiging van de opvang op Papoea-Nieuw-Guinea werd al voorzien toen Australië in september een nieuw contract sloot met Nauru. Hier verblijven nog 108 vluchtelingen, de meesten al acht jaar. Mensenrechten- en vluchtelingenorganisaties bekritiseerden toen het akkoord met de eilandstaat om de ‘regionale verwerkingscapaciteit’ op Nauru nog jaren voort te zetten.

“Dit betekent het voortduren van het lijden, het voortduren van het gescheiden blijven van families, het voortduren van de onzekerheid en het voortduren van de schaamte van Australië”, twitterde directeur Jana Favero van het Asylum Seeker Resource Centre (ASRC).

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234