Dinsdag 20/10/2020

Australië

Australië geschokt door martelbeelden kinderen in gevangenis

De Australische premier Malcolm Turnbull is "diep geschokt en ontzet" nadat er videobeelden zijn opgedoken uit een jeugdgevangenis waarop te zien is hoe een tiener met een kap op zijn hoofd wordt vastgeketend aan een stoel. Ook is te zien hoe er traangas wordt ingezet tegen een zestal aboriginal-jongeren.

De beelden werden gisteravond uitgezonden door Four Corners, een journalistiek onderzoeksprogramma van omroep ABC. De opnames zijn gemaakt tussen 2010 en 2014 in het Don Dale-jeugddetentiecentrum in Darwin, de hoofdstad van het Noordelijk Territorium in Australië.

In de uitzending is te zien hoe de 17-jarige Dylan Voller met zijn polsen, enkels en nek wordt vastgebonden aan een rolstoel. Over zijn hoofd is een witte kap getrokken. Hij moet zeker twee uur in deze positie blijven zitten. Het incident doet denken aan de gruwelijke beelden die in 2004 naar buiten kwamen uit de Iraakse gevangenis Abu Ghraib.

Four Corners legde ook vast hoe Dylan Voller in een isoleercel hardhandig door bewakers tegen de grond wordt gewerkt, ontdaan wordt van zijn kleding en naakt wordt achtergelaten. Daarnaast is geregistreerd hoe bewakers traangas inzetten nadat een jongere probeert te ontsnappen.

Het laatste incident vond plaats op 22 augustus 2014 en werd in de media gepresenteerd als een gevangenisopstand. Volgens een verklaring van de gevangenis probeerden zes jongeren te ontsnappen en zouden ze bewakers met wapens hebben bedreigd.

Op de beelden van Four Corners is te zien dat slechts één jongen probeert te ontsnappen nadat hij het personeel door de muur heen herhaaldelijk vraagt hoe lang hij al in isolatie zit. In plaats van een antwoord te geven, wordt de 14-jarige uitgelachen. Het personeel noemt hem 'een idioot' en een 'kleine klootzak'. Vervolgens wordt er traangas tegen hem ingezet.

Niet alleen de jongen wordt aangepakt, ook vijf anderen worden zonder enige reden belaagd met traangas. De jongeren rennen door hun cellen, verschuilen zich achter hun lakens en matrassen, happen naar lucht, huilen, en hangen boven het toilet.
Tekst gaat verder onder de video

Isoleercellen

Het incident vindt plaats in een gespannen periode. Drie weken ervoor wisten vijf jongeren te ontsnappen uit Don-Dale. Nadat ze waren opgespoord, werden ze 15 tot 17 dagen in isoleercellen gestopt. De omstandigheden, zo ontdekten een groep advocaten na een bezoek aan de gevangenis, waren inhumaan. Er was geen stromend water in de cellen, het daglicht was beperkt en de jongeren hadden geen toegang tot school of lesmateriaal.

Het Kinderrechtencommissariaat in het Noordelijk Territorium bracht in 2015 een rapport naar buiten over mistoestanden in Don-Dale, maar het toenmalige hoofd van de gevangenis ontkende de beschuldigingen. Er werd vervolgens niets mee gedaan.

Don-Dale is niet lang na het traangas-incident gesloten. De kinderen zijn overgeplaatst naar een gevangenis voor volwassenen. Peter O'Brien, advocaat van Dylan Voller - de vastgeketende jongen - pleit voor onmiddellijke vrijlating van zijn cliënt. "Hij moet direct hulp krijgen", aldus de advocaat, die een rechtszaak heeft aangespannen tegen de plaatselijke autoriteiten. Voller verkeert al sinds zijn elfde in detentie en is schuldig bevonden aan diefstal en mishandeling.
Tekst gaat verder onder de video

De Australische premier Turnbull liet op de radio weten "diep geschokt" te zijn. "Net als alle Australiërs ben ik geschokt en ontzet over de beelden van de mishandeling van kinderen." De bewindsman heeft een koninklijke commissie, het hoogste rechtsmiddel in Australië, ingesteld om de zaak te onderzoeken. "We zullen snel en slagvaardig te werk gaan om dit tot op de bodem uit te zoeken", aldus Turnbull.

Aboriginals

De uitzending van Four Corners heeft een debat aangewakkerd over de behandeling van de aboriginals, die voor 94 procent vertegenwoordigd zijn in jeugdgevangenissen in het Noordelijke Territorium (terwijl ze in dit gebied dertig procent van de bevolking uitmaken).

Zes van de jongeren die zijn misbruikt in de Don-Dale-gevangenis zijn aboriginals. De oorspronkelijke Australiërs staan nog altijd onderaan de maatschappelijke ladder en zijn oververtegenwoordigd in de statistieken voor armoede, misdaad en werkloosheid.

De premier van het Noordelijk Territorium Adam Giles heeft een aantal uur na de uitzending zijn reclasseringsminister ontslagen. Hij beweert dat de informatie over het misbruik voor hem is achtergehouden en spreekt van een 'cultuur van verdoezelingen' binnen het detentiesysteem. Sommige aboriginals in de regio geloven niet dat Giles niets wist van de mistoestanden en roepen op tot zijn vertrek.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234