Zaterdag 27/02/2021

Antiterrorismewet

Australië, een politiestaat in wording?

Agenten patrouilleren in het station van Brisbane, in Queensland. Beeld EPA
Agenten patrouilleren in het station van Brisbane, in Queensland.Beeld EPA

De Australische staatveiligheid (ASIO) kan binnenkort het volledige internet controleren en journalisten die geclassificeerde informatie onthullen tot tien jaar in de cel gooien. Als antwoord op de terreurdreiging van Islamitische Staat keurden de centrumrechtse coalitie van premier Tony Abbott en de linkse oppositiepartij Labor de strengere antiterrorismewet goed.

Na een woelige maand in Australië, waarin het terreuralarm werd verhoogd en verschillende mensen werden opgepakt tijdens de grootste antiterreuractie ooit, verzekerde Abbott dat zijn regering al het mogelijke zou doen om het Australische volk veilig te houden. Hij waarschuwde daarbij wel dat de delicate balans tussen vrijheid en veiligheid zou verschuiven, zo wordt het onder meer strafbaar om Raqqa, het bolwerk van IS in Syrië, te bezoeken zonder goede reden.

Aanval op de persvrijheid
Dat is echter niet de enige vrijheidsbeperking die het Australische parlement inbouwt. Zo kunnen journalisten, klokkenluiders en bloggers die informatie vrijgeven over operaties van de Australische inlichtingendienst gestraft worden met een celstraf van maximum tien jaar. In een gemeenschappelijke reactie op de nieuwe wet ijveren Australische mediabedrijven ervoor dat journalisten hun werk kunnen doen zonder gevaar op een gevangenisstraf en vragen ze bescherming voor hun bronnen en eventuele klokkenluiders.

Hoewel volgens voorstanders van de strengere wetgeving alleen 'roekeloze' journalisten geviseerd worden, waarschuwt de Media Entertainment and Arts Alliance dat een Edward Snowden-verhaal onder de nieuwe antiterrorismewet strafbaar zou zijn. Verscheidene kleine politieke partijen, waaronder de Groenen en de Liberaal Democratische Partij, zijn niet te spreken over de aanval op de persvrijheid. Bij oppositiepartij Labor, die de wet mee goedkeurde, klinkt het dan weer dat men vooral journalisten wil aanzetten om verantwoordelijk om te springen met gevoelige informatie.

Australisch premier Tony Abbott. Beeld REUTERS
Australisch premier Tony Abbott.Beeld REUTERS
Een nieuw Snowden-verhaal zou volgens de nieuwe wetgeving strafbaar zijn. Beeld AP
Een nieuw Snowden-verhaal zou volgens de nieuwe wetgeving strafbaar zijn.Beeld AP

Computernetwerken doorzoeken
Naast de beperking van de persvrijheid houdt de uitbreiding van de antiterrorismewet ook in dat de staatsveiligheid met slechts één enkel bevelschrift toestemming kan krijgen om computers en netwerken te doorzoeken, te verstoren en/of te wijzigen. Die vage bewoording maakt het volgens critici mogelijk om ook het internet, een netwerk van netwerken, in Australië volledig te gaan doorzoeken.

Zo waarschuwt Electronic Frontier Foundation, een Amerikaanse stichting die strijdt tegen censuur op het internet, dat de staatveiligheid op die manier eenvoudig websites kan blokkeren en schadelijke software kan installeren op netwerken. Volgens de centrumrechtse coalitie en het linkse Labor is dat pure quatsch en hoeft de modale Australiër niets te vrezen. Volgens The Sydney Morning Herald is het ook onwaarschijnlijk dat telefoongesprekken en mails worden bijgehouden van niet-terreurverdachten. Voor journalisten die gevoelige overheidsinformatie publiceren, is er echter een addertje te bespeuren, zo kan de federale politie gebruikmaken van metadata en telefoontaps om de bron van een journalist te achterhalen.

Belastingverhoging
Aan de uitbreiding van de veiligheidsdiensten hangt echter ook een stevig prijskaartje van zo'n 630 miljoen dollar. Volgens minister van Financiën Mathias Cormann is het dan ook niet onlogisch dat de belastingen binnenkort verhoogd worden om alles te kunnen betalen. Want ook de militaire acties in Irak zorgen voor een forse stijging van de uitgaven.

Een andere mogelijkheid is volgens Cormann verder besparen op ontwikkelingssamenwerking. Het is trouwens niet de eerste keer dat de centrumrechtse regering van Australië bespaart op ontwikkelingshulp, dat bleek eerder al toen premier Abbott aangaf het geld liever te willen gebruiken voor de ontwikkeling van het stedelijk wegennet.

Minister van Financiën Mathias Cormann. Beeld Wikimedia Commons
Minister van Financiën Mathias Cormann.Beeld Wikimedia Commons
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234