Vrijdag 01/07/2022

Aussie Madness 10 waanzinnige do-its in het land van de aboriginals

'Als je tijdens de gekke dingen die je wil gaan doen, de eenheid met de natuur blijft voelen en de heilige plaatsen mijdt, dan weet ik zeker dat onze voorvaderlijke geesten hun zegen geven.' Amarina, een aboriginal-kunstenares twijfelt er niet aan dat haar voorvaderen instemmen met ons plan: met een camper langs de oostkust van Australië om tien avontuurlijke dingen te gaan doen. Gevaarlijke spinnen gaan melken in Gosford, sandboarden op Moreton Island, raften op een wildwaterrivier in Cairns en jetsprint-racen in Maryborough.

door roos van acker

Met deze toestemming op zak hijsen we ons in de kampeerauto en vertrekken we vanuit Sydney richting Cairns. We stoppen bij de gigantische brug in Sydney voor een eerste uitdaging. Na een alcoholtest en een verkleedpartij kun je gewapend met een klimgordel en een musketon helemaal bovenop de brug van een adembenemend uitzicht genieten. Beroemdheden als Nicole Kidman, Kylie Minogue, Justin Timberlake en Robert De Niro deden het je voor.

INFO Beklimmen van de Sydney Harbour Bridge, www.bridgeclimb.com, 0061-2/82.74.77.77

De tweede avontuurlijke test wacht in Scenic World in Katoomba (100 kilometer verderop, richting Cairns) waar het steilste treintje ter wereld een vroegere hel induikt. In vervlogen dagen fungeerde dit treintje als transportmiddel voor de koolmijn. Nu is deze voormalige mijn een toeristisch oord geworden. Je krijgt er een fantastisch uitzicht over de Blue Mountains. Deze 'blauwe bergen' tonen hun eeuwige schijn door de verdamping van de olie uit de bladeren van de eucalyptus. Te midden van deze blauwe heiigheid pronkt de rotsformatie The Three Sisters. Ze zijn respectievelijk 922, 918 en 906 meter hoog en leefden volgens de aboriginal-legende als Meehni, Wimlah en Gunnedoo in de Katoomba-stam. Ze werden elk passioneel verliefd op een jongen uit de Nepean-stam maar een strenge wet verbood hen om te trouwen. Er ontstond een bitsige strijd, en om de zusjes te beschermen toverde een bevriend tovenaar hen tijdelijk om in steen. De tovenaar stierf echter en de zussen waren gedoemd om voor eeuwig een kille rotsformatie te blijven.

INFO Violet St - Katoomba, NSW 2780, www.scenicworld.com.au, 0061-2/47.82.26.99

Ook in Lamington trokken de Aborigines tienduizenden jaren geleden rond als nomaden. Zij trokken uit pure noodzaak van plaats naar plaats, zodat het land nergens uitgeput zou raken. Dit nomadenleven werd zwaar tegen hen gebruikt toen in 1770 kapitein Cook koers zette naar Botany Bay bij Sydney. "Het recht van de Aborigines op land was niet meer dan dat van de kangoeroe en de emoe", concludeerde de Sydney Morning Herald, in 1838.

Gelukkig worden hun landrechten nu vaker erkend. Begin dit jaar bood de Australische regering officieel haar excuus aan: "Voor de pijn en het lijden van de gestolen generaties, hun nageslacht en achtergebleven families, zeggen wij sorry. Tegen moeders en vaders, broers en zussen, voor het uiteenscheuren van families en gemeenschappen, zeggen wij sorry. En voor de onwaardige behandeling en vernedering van een trots volk met een trotse cultuur, zeggen wij sorry." Als moderne nomaden voorzien we een stop bij O'Reilly's in het nationale natuurpark van Lamington. De tocht duurt lang en de wegen zijn slecht. Dat ongemak wordt goedgemaakt door het fantastische uitzicht als je het regenwoud binnenrijdt. Voor ornithologen is het natuurpark een paradijs. Vogels waarvan je nauwelijks het bestaan kunt bevroeden bevolken hier massaal het woud. Wandelaars nemen hier het weggetje naar de Tree Top Walk. Hoog boven het gebladerte zijn houten bruggetjes en trappen gemaakt zodat je zorgeloos boven een stuk regenwoud kunt flaneren. Hier wordt bijna een garantie gegeven, dat als je hier logeert je enkele kangoeroes voorbij ziet hoppen.

INFO Tree Top Walk en ornithologie bij O'Reilly's in het Lamington National Park, www.oreillys.com.au

Tijd om enkele giftige bewoners van dit continent nader te bekijken.De dodelijkste en giftigste spin ter wereld, de Funnelwebspin voelt zich thuis in Australië. Na een eventuele beet van dit lieverdje baant het gif zich een weg door het menselijk zenuwstelsel en leidt in vele gevallen tot de dood. In het reptielenpark in Gosford kun je als enige plek ter wereld getuige zijn van het melkritueel van Funnelwebspinnen. Het gif dat wordt verzameld moet dienen voor het maken van tegengif. Naast het dagelijkse melken van deze Funnelwebspin kun je ook de gewone gifspuiters bewonderen. Van de chemische processen die zich afspelen bij het aanmaken van spinrag, kunnen scheikundigen alleen maar watertanden. Pittig detail: ook al is het gif van de mannetjes tot zes keer giftiger dan dat van de vrouwtjes, in een relatie bijten ze in het zand. Na een gezellig vrijpartijtje, als het mannetje totaal uitgeput is, dient mevrouw hem de dodenbeet toe en zuigt alles wat eetbaar is uit het lijf van haar spinnenminnaar.

INFO Spinnen melken in Reptielenpark Australië, Somersby, NSW Central Coast, www.reptilepark.com.au

Verman je echter om zulk een spin haastig dood te trappen, het zou wel eens de totem kunnen zijn van een Aboriginal. Religie neemt een grote plaats in hun leven in. Zij geloven dat ze nog steeds leven creëren door als het ware herboren te worden uit geesten die in de droomtijd leven. Kinderen worden volgens hen dan ook niet in de eerste plaats door de man gemaakt, maar komen voort uit een geestelijk wezen dat in het lichaam van de vrouw is binnengedrongen. De eigenlijke rol van de vader wordt niet helemaal ontkend, maar er wordt weinig aandacht aan besteed. Het moment en de plaats waarop de vrouw merkt dat ze zwanger is, bepalen de naam van het kind dat ze draagt. Dat kan dus een voorwerp of een wezen uit de natuur zijn, want daarin is de voorouder aanwezig die het nieuwe leven heeft veroorzaakt. Op zoek naar nieuw avontuur komen we terecht bij zorbing. Het zorben komt overgewaaid uit Nieuw-Zeeland en is oorspronkelijk geen Aboriginal-spelletje. Een gigantische bal wordt de berg op gebracht. Je kruipt erin, je voeten worden vastgehaakt en met je handen hou je je stevig vast aan twee riemen. Een variatie hierop is een met water gevulde bal waar je alleen, met twee of met drie in gaat zitten of liggen en flink door mekaar gehusseld wordt. Bovenop de berg geeft iemand een licht duwtje en de bal gaat letterlijk aan het rollen. Je gaat ontelbare keren over de kop met maximaal 50 tot 60 kilometer per uur met de garantie dat je het noorden kwijt bent als de bal stopt.

INFO Zorben aan de Gold Coast tegen Brisbane, www.zorb.com.au

Vanuit Brisbane rijden we naar Byron Bay, de oostelijkste punt van Australië. Surfers kennen deze plek als geen ander. Het is meteen ook de enige plek ter wereld waar je walvissen kunt spotten op enkele meters van de kust. Walvissen zouden de bewakers van zielen van mensen zijn, die tijdens het ontstaan van het continent in zee terechtkwamen. Als je veel geluk hebt, komt Migaloo langszwemmen, de enige witte walvis ter wereld. Ook de niet-Aboriginals in Australië zijn de grote vissen goedgezind. Milieuminister Peter Garrett (vroeger zanger bij Midnight Oil) heeft een internationaal initiatief gelanceerd om de walvispopulatie te onderzoeken zonder dat er dieren worden gedood. Hij nodigt alle landen, ook Japan, uit om eraan deel te nemen. Japan gebruikt de jacht voor wetenschappelijke doeleinden als achterpoortje om zich niet te moeten houden aan het internationaal moratorium op de walvisvangst.

Verder gaat de tocht en we laten ons aan Scarborough Harbour in Redcliff gewillig ophalen voor een wilde 4x4-rit op Moreton Island. Op het eiland en dus ook op het strand gelden de regels en snelheidsbeperkingen van autowegen elders in Australië. Het parcours ligt vast, zodat er op geen enkele manier schade wordt berokkend aan de natuur. Hier, op dit eiland vormen hoge witte duinen de ideale basis voor het sandboarden. Een flexibele houten plank dient als board en de bedoeling is dat je, net zoals bij het snowboarden je plank met de voeten onder controle houdt. Niemand slaagt daar echter in, dus gaan we er maar bovenop liggen. Ook op deze manier gaat het razendsnel. Een skibril en maskertje is geen luxe want aan het eind krijg je tonnen zand te vreten. De redding ligt in het paradijselijke Blue Lagoon even verderop waar het heerlijk zwemmen is. 's Avonds in Redcliff weten we dat als Byron Bay het paradijs is voor surfers, Redcliff het Eden is voor hengelaars. Zelfs de jeugd laat zich niet onbetuigd.

INFO Sandboarden op Moreton Island, www.sunrover.com.au

Frazer Island moet je gezien hebben als je de oostkust van Australië aandoet. De fauna op dit eiland is onweerstaanbaar, te beginnen met de grass trees met hun grasachtige pruiken. Deze oeroude boom overleeft de extreemste omstandigheden. Jonge exemplaren vormen pas na twintig jaar een dikke, meestal zwarte stam. Deze zwarte stam is het gevolg van bosbranden. Zo oefenden de Aboriginals invloed uit op de natuur door op gezette tijden van het jaar gebieden van de bush op een beheerste manier te laten afbranden. Ook banksia's vind je hier terug. Het zijn groenblijvende struiken en bomen tot vijftien meter hoog. Ze groeien vaak in gebieden waar de omstandigheden ongunstig zijn. Het bijzondere van deze planten is dat ze zich alleen kunnen vermenigvuldigen tijdens bosbranden. Alleen dan lopen de temperaturen dusdanig hoog op dat de zaden uit hun omhulsels springen. Frazer Island is ook de heimat van de Funnelwebspinnen en wilde dingo's.

INFO Four Wheel Drive op Frazer Island, www.fraserislandco.com.au8. Jetsprint-racen

Vermits iedereen zich hier te paard kan verplaatsen, hebben we in Maryborough een afspraak gemaakt voor een enkele uren durende paardentocht. Een van de deskundige begeleiders is de kleindochter van Susan River-eigenaar Norman McLean. Het wicht is negen jaar maar deze juf voert het hoge woord tijdens de hele rit. Haar uitgebreide kennis van het paardenleven is bij haar zoals bij zovele Aussie's ingebakken. Opa richtte hier de ranch annex hotel op en oom Guy McLean, 'The Horseman from Susan River' doorkruist heel Australië met zijn hoogkwalitatieve paardenshows.

Het geluid van de paardenhoeven wordt overstemd als we een parcours voor jetsprint racing voorbijrijden. Het is een grote wei waarin een waterparcours werd gegraven. De boten gaan razendsnel en het is niet verwonderlijk dat er eentje uit de bocht gaat om enkele meters verder op het droge tot stilstand te komen. De ondiepe watergreppels zijn verwaarloosbaar en het lijkt wel of de boten over het gras scheren.

INFO Paardrijden en jetsprint racen, info@susanriver.com, 0061-7/41.21.68.46, PO Box 516 Maryborough

Heel wat minder snel maar toch behoorlijk pittig is een rafting over de Tully of de Barron River. De Tully gaat voor de zware categorie 4 tot 5, de Barron voor categorie 2 tot 3, wat toch nog altijd garant staat voor hier en daar een watervalletje om het spannend te houden. Er gebeuren zelden ongevallen maar vorig jaar raakte Ian Robinson, een rugbyleraar die samen met zijn leerlingen op trip was op de Tully River, met zijn voet geklemd tussen de rotsen, hij verdronk jammerlijk. Het vertrekpunt voor de Barron River is bij Lake Placid, hier kun je bij nacht flinke possums zien, die met grote ogen kijken of er toch geen stukje afval achtergelaten wordt.

INFO Raften op de Tully River of de Barron River, www.ragingthunder.com.au

Nabij Rockhampton hop je onmerkbaar over de kreeftskeerkring. We zetten koers naar het grootste koraalrif ter wereld: het Great Barrier Reef. De beste manier om dit wonder te bekijken is vanuit de lucht. De luchthaven ligt pal naast een camping waar een anderhalve meter lange hagedis ligt te zonnen in het bloemenperkje. Vroeg in de ochtend is een goed moment om naar het veelal bejubelde Great Barrier Reef en Whitsundays te vertrekken. Het spectaculairste blauw stopt aan de witste stranden en prachtigste lagoons die je ooit hebt gezien. Je moet hier gewoon een duikje wagen of op zijn minst gaan snorkelen om alle moois te zien. Maar ook hier is het niet altijd alleen maar pracht, de natuur kan ook meedogenloos zijn. Bijna twee jaar geleden liet niet ver hiervandaan Steve Irwin, de wereldberoemde Aussie-krokodillenjager het leven. Hij kreeg een dodelijke prik van de pijlstaartrog recht in zijn hart.

INFO Met een watervliegtuig vliegen naar het Great Barrier Reef, reservations@airwhitsunday.com.au n

Australië is een goede bestemming voor elk seizoen. Een uitstekende en goedkope manier om naar Australië te reizen, wordt aangeboden door Aussietours. Zij regelen het visum, de huur van de camper en de vliegreis met Qantas. Als je met de kampeerauto gaat moet je uiteraard het avontuur ter plekke zelf invullen. Els Verhoest van Aussietours is een autoriteit van de tweede generatie op het gebied van Australische reizen. Ze hebben zeer concurrentiële prijzen voor groepsreizen én om met de camper door Australië te trekken. Voor een trip van 21 dagen van Sydney naar Cairns betaal je vanaf 1.530 euro (in de maand mei). Daarbij is het visum, de vliegreis en een eerste overnachting in een hotel in Sydney inbegrepen. Op 30/11 wordt er een grote Aussie-roadtour georganiseerd in Flanders Expo. Hier kom je alles te weten over hoe, waar en wanneer je het beste naar Australië kunt trekken. Meer info op www.aussietours.be, Sint-Jansstraat 78, 8840 Staden, 051/70.56.11

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234