Dinsdag 21/03/2023

NieuwsMyanmar

Aung San Suu Kyi krijgt weer zeven jaar cel, grote zorgen over politieke situatie in Myanmar

Betogers in Yangon, Myanmar eisen vrijlating van Aung San Suu Kyi tijdens een protest in februari van vorig jaar. Beeld AFP
Betogers in Yangon, Myanmar eisen vrijlating van Aung San Suu Kyi tijdens een protest in februari van vorig jaar.Beeld AFP

Aung San Suu Kyi, de afgezette democratisch gekozen leider van Myanmar, is vrijdag tot zeven jaar cel veroordeeld wegens corruptie. Opgeteld met straffen uit eerdere processen moet Suu Kyi nu 33 jaar uitzitten. Het is voor de 77-jarige politica de facto levenslang.

Ben van Raaij

De rechtszaak tegen Suu Kyi vond net als de eerdere processen achter gesloten deuren plaats. De in februari 2021 bij een militaire staatsgreep afgezette Suu Kyi kreeg de zeven jaar cel op grond van vijf corruptie-aanklachten die alle verband houden met het huren en gebruiken van een helikopter, zo verklaart een bron aan persbureau Reuters.

Suu Kyi kreeg eerder in totaal 26 jaar gevangenisstraf opgelegd wegens opruiing, het overtreden van covid-19-beperkingen, het illegaal bezitten van radioapparatuur, het overtreden van wetten op de nationale veiligheid en het beïnvloeden van verkiezingsambtenaren. Ze heeft al die aanklachten als ‘absurd’ van de hand gewezen.

Schijnprocessen

Volgens mensenrechtenorganisaties zijn de rechtszaken van het militaire regime tegen Suu Kyi schijnprocessen die louter bedoeld zijn om haar politiek uit te schakelen. De militaire junta kampt sinds de coup van 2021 met een ware volksopstand die na een vreedzaam begin uitmondde in gewapend verzet, vooral in de grensregio’s van het land.

“Met (Suu Kyi) opgeborgen in de gevangenis zal de militaire junta zeker een poging doen om volgend jaar nepverkiezingen te houden, en dan zal de junta wanhopig gaan proberen de uitslag erkend te krijgen door de VN. Maar geen lidstaat moet daaraan meewerken”, zei Matthew Smith van de ngo Fortify Rights tegen Reuters.

De VN-Veiligheidsraad nam een week geleden een resolutie aan waarin ‘diepe zorg’ werd uitgesproken over de politieke situatie in Myanmar en tot vrijlating van Suu Kyi werd opgeroepen. Het was de eerste resolutie over Myanmar sinds de coup. Alle leden stemden voor, China, India en Rusland onthielden zich van stemming.

Strijd voor vrijheid

Aung San Suu Kyi voerde levenslang strijd voor vrijheid en democratie in het vrijwel permanent door het leger geregeerde Myanmar, en kreeg daarvoor in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede. Ze zat jarenlang in huisarrest. In 2005 werd ze na de eerste verkiezingen in decennia regeringsleider. In 2020 won ze de verkiezingen opnieuw, maar voordat ze aan haar tweede termijn kon beginnen greep het leger in en zette haar af.

Volgens de militaire junta zijn de rechtszaken tegen Suu Kyi ‘legitieme’ processen voor ‘onafhankelijke’ rechtbanken. Suu Kyi wordt sinds de coup vastgehouden in een bijgebouw van een gevangenis in de hoofdstad Naypyitaw. De oud-regeringsleider zou volgens politieke medestanders in goede gezondheid verkeren.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234