Woensdag 03/03/2021

Augusto Pinochet zou graag onschuldig sterven

Oude kliek klaagt samen met Chileense ex-dictator rond het graf van een kompaan

Santiago

IPS

Gustavo González

De Chileense oud-dictator Augusto Pinochet is voor het eerst sinds de opheffing van zijn parlementaire onschendbaarheid op 5 juni in het openbaar verschenen. De generaal woonde een rouwmis bij voor de vorige donderdag overleden generaal Humberto Gordon, onder de dictatuur (1973-1990) een tijdlang de grote baas van Pinochets repressieapparaat.

"Hoe voelt u zich?", vroegen journalisten net voor de rouwdienst aan Pinochet. "Ik voel me slecht", antwoordde de generaal. Na tien minuten verliet de ex-dictator alweer de militaire kapel waar de mis plaatsvond.

Generaal Gordon, vorige donderdag op 72-jarige leeftijd overleden in de Chileense hoofdstad Santiago, was één van Pinochets trouwste medewerkers en een sleutelfiguur in de laatste jaren van de militaire dictatuur. Van 1980 tot 1986 was hij de grote baas van de Central Nacional de Informaciones (CNI), Pinochets geheime dienst. Het jaar daarop trad hij toe tot de militaire junta.

Gordon bezweek aan de gevolgen van een hartaanval en een hersenbloeding. Hij leefde onder huisarrest sinds rechter Dobra Lusic hem op 10 mei in staat van beschuldiging had gesteld als vermoedelijke dader van de moord op de journalist José Carrasco en drie andere opposanten in 1986. In september vorig jaar was een andere rechter, Sergio Muñoz, tegen de generaal een proces begonnen wegens betrokkenheid bij de moord op de sociaal-democratische vakbondsleider Tucapel Jiménez in 1982. Toevallig stierf vorige week Jiménez' weduwe, Haydée Fuentes, die sinds de moord op haar man in ballingschap leefde in Zweden.

Na het overlijden van Gordon donderdag verklaarde rechter Muñoz hem 'onschuldig post mortem' aan de moord op de vakbondsman. Dat gebeurde in overeenstemming met een bepaling uit de Chileense grondwet die zegt dat een verdachte die overlijdt tijdens zijn proces 'onschuldig sterft'. In een opvallende uitbreiding van die bepaling sprak de magistraat ook vijf andere verdachten in de zaak-Jiménez vrij. Toch blijft de lijst met verdachten in deze zaak lang: zestien militairen en agenten, onder wie vier ex-CNI-agenten en een dozijn voormalige leden van de geheime dienst van het leger. Die laatste zou, in samenspraak met Gordon en zijn medewerkers, de moord op Jiménez beraamd en uitgevoerd hebben.

De rouwmis voor generaal Gordon werd bijgewoond door tientallen gepensioneerde hoge militairen. De huidige stafchef van het leger, generaal Ricardo Izurieta, bleef opvallend afwezig en had ook geen officiële afvaardiging gestuurd naar de militaire herdenkingsmis. Op Gordons begrafenis zaterdag kon er wel een officieel eerbetoon van de Chileense strijdkrachten af voor de overleden generaal.

Ex-generaal Fernando Paredes, het hoofd van de onderzoekscel van de nationale politie tijdens de dictatuur, verklaarde naar aanleiding van het overlijden van Gordon dat de generaal bezweken was aan de "psychologische druk" als gevolg van de "valse beschuldigingen" waarvan hij het slachtoffer zou zijn geweest. Hetzelfde gebeurt op dit ogenblik met generaal Pinochet, verklaarde Paredes. De processen die op dit ogenblik in Chili aanhangig worden gemaakt tegen voormalige mensenrechtenschenders onder de dictatuur zijn volgens Paredes niets meer dan een "politieke afrekening".

"In Chili worden op dit ogenblik moorden gepleegd in de puurste sovjettraditie", haalde de generaal uit naar de regering van de socialistische president Ricardo Lagos.

Ex-generaal Fernando Paredes: 'In Chili worden op dit ogenblik moorden gepleegd in de puurste sovjettraditie'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234