Zaterdag 01/04/2023

AchtergrondZaak-El Kaouakibi

Audit stad Antwerpen na heisa rond El Kaouakibi: 350.000 euro voor Let’s Go Urban verduisterd

Sihame El Kaouakibi. Beeld Joris Casaer HUMO 2020
Sihame El Kaouakibi.Beeld Joris Casaer HUMO 2020

Van de 3,5 miljoen euro aan investeringstoelages die de stad Antwerpen de voorbije jaren uitgaf aan de renovatie van het Urban Center op het Kiel – de vaste stek van Let’s Go Urban, het jongerenproject van Sihame El Kaouakibi – is 350.000 euro verduisterd. Dat meldt ATV op basis van het auditrapport van de stedelijke inspectie Financiën.

Redactie

De informatie wordt bevestigd in stadhuiskringen aan Het Laatste Nieuws. Nog volgens het onderzoek zou El Kaouakibi zichzelf 100.000 euro per jaar aan loon hebben toegekend. Het rapport – én eventuele consequenties voor Let’s Go Urban – worden vrijdag op het schepencollege besproken.

Het Antwerpse stadsbestuur – voormalig schepen voor Jeugd Nabilla Ait Daoud (N-VA) op kop – waren de voorbije jaren bijzonder gul voor Let’s Go Urban, het jongerenproject van ex-Open Vld-politica Sihame El Kaouakibi. Sinds 2014 werd in totaal 5,2 miljoen euro aan stedelijke subsidies aan LGU uitgekeerd.

Renovatie

Een slordige 1,8 miljoen euro was bestemd voor de dagelijkse werking van de Let’s Go Urban, naar de organisatie van workshops dans, muziek, sport en multimedia, bijvoorbeeld. Maar het grootste deel van het geld, ongeveer 3,5 miljoen euro, ging naar de renovatie van het Urban Center – de vaste stek van Let’s Go Urban aan de Sint-Bernardsesteenweg op het Kiel - én de bouw van het House of Empowerment. Dat laatste was een ambitieus nieuwbouwproject op een braakliggend terrein naast het Urban Center, met een overdekte galerij, danszalen, een muziekstudio, een lounge en polyvalente ruimtes.

Van de stedelijke investeringstoelagen voor de werken aan het Urban Center is voor zo’n 350.000 euro, zo’n 10 procent, verduisterd. Dat blijkt uit een auditonderzoek dat de Inspectie van Financiën in opdracht van de stad uitvoerde na de heisa over de figuur van Sihame El Kaouakibi. Het rapport wordt vrijdag aan het Antwerpse schepencollege gepresenteerd, dat vervolgens een definitieve beslissing over Let’s Go Urban zal nemen. Het kabinet van burgemeester Bart De Wever (N-VA) verkoos donderdagavond laat dan ook om niet te reageren.

100.000 euro loon per jaar

De werking van Let’s Go Urban werd eveneens doorgelicht door de stedelijke Inspectie van Financiën. Daaruit blijkt dat El Kaouakibi haar eigen loon verhoogde van 60.000 euro naar 100.000 euro op jaarbasis. Heel wat meer dan de medewerkers bij Let’s Go Urban.

Ook de befaamde keuken voor het Urban Center van 26.000 euro wordt in het rapport benoemd. Die werd betaald met Let’s Go Urban-subsidies, maar belandde uiteindelijk – zogezegd in het kader van een bruikleenovereenkomst – in het JJ House. Dat is de intussen failliete eventlocatie in het Jacob Jordaenshuis in hartje Antwerpen die door El Kaouakibi werd opgericht. De Inspectie van Financiën kwam immers te weten dat El Kaouakibi de bruikleen van de keuken nooit heeft voorgelegd aan de raad van bestuur van Let’s Go Urban, noch aan de stad. Ze tekende die beslissing zelf, alleen.

Inbeslagname

Begin deze maand vernam het Antwerpse stadsbestuur via VTM Nieuws dat El Kaouakibi haar vastgoed zou willen verkopen. Om te vermijden dat de stad achter het net zou vissen bij het terugvorderen van subsidies, schakelde burgemeester De Wever de curator van Point Urbain in, de vennootschap achter de failliete eventlocatie JJ House van de politica. Hij vroeg hem beslag te leggen op haar vermogen. De curator zou de vraag opnemen in het dossier en later oordelen of de maatregel effectief nodig is.

El Kaouakibi kocht in vier jaar tijd twee bouwgronden en drie woningen, waaronder een villa met wijnkelder, lift en fitnesszaal. Vooral in 2020 bleek ze actief op de vastgoedmarkt. Zo kocht ze in februari op haar eigen naam een huis in de hippe Tentoonstellingswijk voor 815.000 euro. Een half jaar later kwam daar een woning bij in het centrum van Antwerpen voor 750.000 euro.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234