Zondag 02/04/2023

In het nieuwsKinderopvang

Audit bevestigt problemen met inspectie en handhaving kinderopvang: “Er is werk aan de winkel”

Illustratiebeeld. Beeld Wannes Nimmegeers
Illustratiebeeld.Beeld Wannes Nimmegeers

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft de resultaten ontvangen van de audit over de kinderopvang. Die kwam er na het drama in ‘t Sloeberhuisje (in februari) en evalueerde het proces van inspectie en handhaving in de kinderopvang. Volgens minister Crevits toont de audit aan ‘dat de processen rond meldingen, klachten en handhaving onvoldoende onder controle zijn’. Zij vraagt van haar diensten een ‘duidelijk en volledig plan van aanpak’.

Redactie

Na het drama in ‘t Sloeberhuisje in februari, waarbij een baby is overleden na mishandeling, kondigde voormalig minister van Welzijn Wouter Beke een audit aan. Die audit, uitgevoerd door Audit Vlaanderen, moest de keten van inspectie en handhaving in de kinderopvang onder de loep nemen. Hoe wordt er omgegaan met klachten en meldingen en op welke manier worden die opgevolgd?

De audit is nu klaar en legt volgens minister Crevits “belangrijke pijnpunten bloot”. Volgens de minister liggen die pijnpunten vooral bij de “operationele organisatie rond handhaving”.

Zo is er de “onduidelijke” procedure rond klachten en meldingen. De manier waarop klachten en meldingen worden beoordeeld en behandeld is onvoldoende duidelijk en moet geactualiseerd en verduidelijkt worden. Ook het IT-systeem om dossiers op te volgen moet beter. Dat systeem moet toekomstbestendig zijn en moet “uniforme, kwalitatieve en volledige dossieropbouw en -opvolging” mogelijk maken. Verder moet er “een betere sturing en ondersteuning komen van de klantenbeheerders”.

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits. Beeld BELGA
Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits.Beeld BELGA

Iets wat in de loop van de onderzoekscommissie kinderopvang herhaaldelijk naar boven kwam, was de afstemming tussen het agentschap Opgroeien en de Zorginspectie. Die samenwerking moet gestroomlijnd worden. Dat blijkt volgens de minister ook uit de aanbevelingen in de audit. “Er moet op regelmatige basis afgestemd worden om expertise uit te wisselen, om meer zicht op de impact van de beslissingen te krijgen en de noden te kennen, zodat op een degelijke manier aan inspectie en handhaving kan worden gedaan”, klinkt het.

Volgens minister Crevits worden enkele aanbevelingen uit de audit al aangepakt in het actieplan ‘inspectie en handhaving in de kinderopvang’ van de opdrachthouder Leo Van Loo. Maar de CD&V-minister verwacht van het agentschap Opgroeien en de Zorginspectie wel “een duidelijk en volledig plan van aanpak op korte termijn om de tekorten tegemoet te komen”. “Er is duidelijk werk aan de winkel, de uitdagingen zijn niet min”, zegt de minister.

Dat plan van aanpak moet er volgens de minister komen los van de parlementaire onderzoekscommissie die volop bezig is aan haar eigen eindrapport met aanbevelingen. De audit is ook overgemaakt aan de voorzitter van de onderzoekscommissie, Koen Daniëls (N-VA). Die laat aan Belga weten dat de conclusies van de audit “heel wat elementen bevatten die ook tijdens de debatten van de onderzoekscommissie naar voren zijn gekomen”. “Heel wat bevindingen zijn ook tijdens de werking van de onderzoekscommissie aan bod gekomen, zoals bijvoorbeeld de onduidelijke en omslachtige procedures. Deze audit zal samen met de conclusies van de onderzoekscommissie een stevige basis vormen voor de Zorginspectie en Agentschap Opgroeien om grondig bij te sturen waar het fout loopt”, aldus Daniëls.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234