Woensdag 12/05/2021

NieuwsVaccinatiestrategie

Atleten en cipiers krijgen voorrang voor prik

De Belgische turnster Nina Derwael. Beeld NurPhoto via Getty Images
De Belgische turnster Nina Derwael.Beeld NurPhoto via Getty Images

De olympische atleten krijgen dan toch voorrang in de vaccinatiecampagne, net als het gevangenispersoneel. De gedetineerden jonger dan 65 komen pas in juni aan bod. ‘Dat zij moeten wachten houdt geen steek’, zegt viroloog Marc Van Ranst.

Een zucht van opluchting bij het Belgisch Olympisch Comité en het gevangenispersoneel. Al maanden pleiten zij voor een snelle vaccinatie. Nu krijgen ze daarvoor toch groen licht, zo beslisten de verschillende ministers van Volksgezondheid. Al vanaf “de komende dagen” kunnen atleten en cipiers hun prikje krijgen.

De olympische atleten kunnen zich aandienen bij het vaccinatiecentrum op de Heizel in Brussel. Er werd gekozen voor één locatie, om de praktische organisatie zo eenvoudig mogelijk te maken. In totaal gaat het om 170 olympische en 55 paralympische sporters, die zich al geplaatst hebben of grote kans maken om zich te plaatsen voor de Spelen deze zomer in Tokio. “Het is onze zogenoemde longlist”, zegt Matthias Van Baelen van het BOIC.

De coaches krijgen hun prik pas samen met de rest van de bevolking, allicht ergens in juni. Maar ook dat is ruim genoeg op tijd om naar Japan af te reizen. De begeleidende dokters en kinesisten hebben hun prikje sowieso al gehad als zorgverstrekkers.

Verwacht overigens geen beelden waarbij Team Belgium het vaccinatiecentrum binnenwandelt om collectief een prikje te gaan halen. Allicht komen de atleten in gespreide slagorde. In functie van hun agenda wordt nu bekeken wanneer de ze best kunnen komen. Sommigen hebben stages of wedstrijden op het programma staan.

Voorkeursbehandeling

Dat het zo lang duurde kwam omdat de politiek bevreesd was dat de man in de straat slecht zou reageren op de voorkeursbehandeling van de sporters. Nu de vaccinatiecampagne volop draait, is de keuze perfect verantwoord, geeft ook viroloog Marc Van Ranst aan. Het aantal van 225 inentingen is sowieso beperkt. Ter vergelijking: in Vlaanderen alleen al werden er 350.000 vaccins gezet.

Daarnaast mogen de 10.000 personeelsleden in onze gevangenissen rekenen op een snelle prik. De voorbije weken waren er verschillende grote corona-uitbraken in de gevangenissen. De bonden dreigden vorige week nog met een staking omdat de vaccinatie uitbleef.

Opvallend daarbij is dat het gros van de gedetineerden nog even geduld moet uitoefenen. De 65-plussers, mensen met onderliggende aandoeningen en de geïnterneerden worden wel zo snel mogelijk gevaccineerd, goed voor 2.000 prikjes. Maar de rest, nog eens 8.000 mensen, moet wachten tot begin juni, wanneer ook de bevolking onder 65 in de ‘buitenwereld’ aan de beurt is.

Op de rem

Zowel minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) als de vakbonden hadden er nochtans op aangedrongen dat meteen de hele gevangenispopulatie zou worden ingeënt. Omdat het gaat om een afgesloten omgeving, waar veel mensen dicht op elkaar samenleven, was een collectieve vaccinatie noodzakelijk. In woon-zorgcentra, psychiatrische instellingen of voorzieningen voor mensen met een handicap werden al veel eerder personeel én bewoners ingeënt. “Dat een groot deel van de gevangenen nog moet wachten houdt geen steek”, zegt Van Ranst. “Pas als iedereen gevaccineerd is, is zo’n collectiviteit beschermd. Als straf beroven we mensen van hun vrijheid, maar niet van hun recht op gezondheidszorg.”

Een aantal ministers stond echter op de rem op de vergadering maandag. Ze vinden het moeilijk uit te leggen dat gevangenen al geprikt worden, terwijl de gewone bevolking nog moet wachten. Er kwam een compromis uit de bus. Vanaf begin juni worden wel meteen álle resterende gevangenen gevaccineerd, en niet per leeftijdsgroep zoals in de vaccinatiecentra. Het zal overigens het medisch personeel van de gevangenissen zelf zijn die prikjes toedient.

Van Quickenborne kan leven met deze aanpak. Ook de bonden zijn tevreden. “We verdedigen per slot van rekening in de eerste plaats de werknemers”, klinkt het. Na een nieuwe vergadering dinsdag met de minister blazen ze meer dan waarschijnlijk hun staking af.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234