Woensdag 01/02/2023

Smartphone-interview

Atlete Evy Ploegaert: "Een serie als 'Tytgat Chocolat' helpt ons"

null Beeld Bob Van Mol
Beeld Bob Van Mol

Is een smartphone een spiegel? Strookt het onlineleven nog met de werkelijkheid? Matthias M.R. Declercq gaat wekelijks face to face, over swipen, liken en liegen. Vandaag: Evy Ploegaerts (35), atlete met een beperking.

Matthias M.R. Declercq

Evy Ploegaerts, hoe fel ben je vergroeid met je smartphone?

“Dat valt best mee. Dat ding is handig, maar het beheerst mijn leven niet.”

Ik zie de Tidal-app, de streaming­dienst van Jay Z. Is muziek belangrijk?

“Ja, best wel. ik luister vaak naar Neder­lands­talige muziek. Clouseau bijvoorbeeld. Al heb ik de laatste weken minder tijd om naar muziek te luisteren.”

Waarom minder tijd?

“Ik bereid me voor op de Special Olympics Belgium, de komende Nationale Spelen. Ik neem deel aan het fietsen. Een tijdrit van 3, 5 en 10 kilometer.”

Vandaar de foto’s van atleten en trainings­pistes op je telefoon?

“Ja, ik ga ook vaak kijken naar wedstrijden voor mensen met een mentale beperking.”

Volg je je concurrentes op Instagram?

“Nee, dat niet. (lacht) Ik zie de dag zelf wel tegen wie ik het moet opnemen.”

Is sport de rode draad in jouw leven?

“Ja, eigenlijk wel. Ik sport al mijn hele leven. Nu ben ik 35 jaar en aangesloten bij ’t Vosje, een omni­sport­club voor mensen met een verstandelijke beperking. Toen ik er als 18-jarige arriveerde, was dat een grote opluchting voor mij. De jaren voordien deed ik atletiek en zwemmen in een reguliere club voor validen. Daar voelde ik me minder op mijn gemak. Als je gaat wandelen of lopen, en je hangt altijd achteraan, dan wringt dat. De hele tijd bekeken worden, dat is niet fijn. Daarom die overstap naar ’t Vosje, een fijne club waar ik helemaal mezelf kan zijn. Ook acteur Pascal Duquenne maakt deel uit van onze club. Intussen geef ik zelf ook zwemles.”

Jij maakt kans om de internationale ambassadeur te worden van Special Olympics België.

“Dat zou fantastisch zijn. Ik praat vaak over de problematiek. Vaak ook voor grote groepen. Ik heb een verstandelijke beperking en besef dat ook. Ik weet dat er een kloof is tussen de valide en minder­valide wereld en wil helpen om die kloof te overbruggen. Dat is niet makkelijk. Nog altijd voel ik me wat oncomfortabel tussen allemaal valide mensen. Vroeger werd ik vaak gepest, wellicht werkt dat nog altijd door. Ik wil de wereld duidelijk maken dat wij er ook nog zijn. Dat de Special Olympics waardevol zijn. Dat wij een volwaardige plek moeten krijgen in onze maatschappij. Maar dat is nog altijd niet zo.

“Kijk, bij mij zie je uiterlijk niet dat ik een beperking heb, maar van bij de geboorte heb ik wel dat stempel gekregen. En wat is dat, een ‘beperking’? Mensen met een hoor­apparaat, die hebben toch ook een beperking? Mensen die een bril dragen, die toch ook? Maar die kijken we niet na. Mensen met een verstandelijke beperking, die wel, die zijn meteen ‘beperkt.’

“Langzaam­aan wordt het beter. Een serie zoals Tytgat Chocolat helpt ons vooruit. Dat was ook mooi. Maar de wereld evolueert niet snel hè. Er is wel meer aandacht, maar het is nog altijd een strijd die we moeten leveren.”

Jij bent duidelijk de gedroomde ambassadeur.

(lacht) “Misschien wel. Ik wil ook liever niet in een beschutte werkplaats werken, maar een rol opnemen in het reguliere arbeids­circuit. Maar dat is moeilijk. Als vrijwilliger ziet iedereen je graag komen, maar als je solliciteert maak je geen kans. Ik zou toch evengoed kunnen werken in de bejaarden­zorg bijvoorbeeld? Maar om dat te doen heb je een opleiding nodig. En zijn er opleidingen voor mensen zoals ik? Neen. Ik kan nochtans wel een cursus volgen, als die in een trager tempo wordt gegeven. Maar er zijn er gewoon geen.”

Is dat je grote droom, een gewone job?

“Ja. Dat zou fantastisch zijn. Ik droom ook van meer aandacht voor de Special Olympics. Het is frustrerend om te zien dat het stadion tijdens de Memorial Van Damme helemaal vol zit. Tijdens de Special Olympics is dat maar voor de helft, en dan zijn het nog de atleten zelf en hun ouders die op de tribune zitten. Die frustratie zorgt er ook voor dat ik niet naar sport kijk op tv. Niet naar de Rode Duivels, niet naar de Ronde van Vlaanderen. Dan ga ik liever naar wedstrijden kijken voor mensen zoals ik.”

Nationale Spelen: 9-12 mei, special-olympics.be.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234