Maandag 21/06/2021

Athene 2004 bij de gratie van Rogge

Olympische Spelen

Brussel / Athene

Eigen berichtgeving

Er lopen dezer dagen behoorlijk wat gestresseerde mensen rond in Athene. IOC-ondervoorzitter Jacques Rogge is immers weer op bezoek. De organisatie van de Spelen 2004 verloopt allerminst vlot: de planning wordt niet gehaald en de kosten swingen de pan uit. De Atheners zullen goede argumenten moeten aanhalen om Rogge te overtuigen dat de Spelen niet in het gedrang zijn.

Voorlopig houdt Rogge zich nog op de vlakte. "We zullen pas een oordeel vellen als ons bezoek achter de rug is." Al voegde hij eraan toe niet blind te zijn voor de vorderingen die het organisatiecomité (Athoc) ondertussen gemaakt had. "Maar Athoc kan zich niet veroorloven om te slabakken of om achterstand op te lopen." Dat de Atheners Rogges woorden maar beter serieus nemen, bleek vorige week nog. Een brief van de invloedrijke Belg aan Costas Kartalis, staatssecretaris bij het ministerie van Cultuur en verantwoordelijke voor de Spelen, werd door de media voorgesteld als zijnde een lofbetuiging voor de progressie van de voorbereidingen. Rogge reageerde meteen: "Die brief was helemaal geen lofbetuiging. Het was gewoon een technisch document."

Bij zijn vorige bezoek aan Athene had Rogge de Griekse eerste minister Costas Simitis laten weten dat nieuwe vertragingen in de voorbereiding voor de Spelen niet meer geduld zouden worden. Vandaag moet Rogge vaststellen dat Athoc nog altijd niet op schema zit. De nieuwe luchthaven (kostprijs: 130 miljard frank of 3,2 miljard euro) mag dan al klaar zijn en volgende week wordt eindelijk - ook al na maanden vertraging - de bouw van het olympische dorp aanbesteed, maar ondertussen kampt de organisatie met serieuze financiële problemen.

"Er zijn een aantal extra kosten opgedoken", gaf minister van Cultuur Evanghelos Venizelos laatst toe. Maar Athoc-voorzitster Gianna Angelopoulos-Daskalaki spoedde zich om mee te delen dat haar organisatiecomité ook bijna 4 miljard frank (96 miljoen euro) had kunnen besparen door onnodige bouwwerken te schrappen. Anderzijds overschrijden hier en daar de kosten veruit het budget. De hall waarin het worstelen moet plaatsvinden, de hall voor het tafeltennis en het turnen en een nieuw voetbalstadion op Kreta zijn alledrie nu al 40procent duurder dan begroot.

Bovendien is er nauwelijks drie jaar voor de Spelen nog steeds geen modern openbaarvervoernet, ontbeert het noorden van Athene de nodige hotels om de duizenden bezoekers te huisvesten en bevindt Athoc zich nog steeds in een staat van oorlog met lokale milieugroeperingen.

Om het helemaal mooi te maken, is nu ook de CIA op de proppen gekomen. De Amerikaanse inlichtingendienst waarschuwt Athoc wel degelijk rekening te houden met allerlei terreurgroeperingen waaronder de linkse '17 November'. Sinds 1975 vermoordde die in Griekenland al 22 mensen. De Britse militaire attaché was in juni vorig jaar het laatste slachtoffer. En misschien zijn de atleten of de toeristen niet meteen het eerste doelwit, elke terroristische dreiging kan Amerikaanse multinationals doen besluiten om Athene 2004 niet langer te sponsoren, laat de CIA weten.

Aan Athoc om iedereen en Rogge in de eerste plaats dringend te overtuigen. Misschien kan paus Johannes Paulus II - die vandaag landt in de Griekse hoofdstad - nog een handje helpen? Nu ja, in een land waar slechts 1procent van de bevolking katholiek is, zal zijn invloed veeleer klein zijn. (KB)

Belgische IOC-topman opnieuw op controlebezoek in olympische gaststad

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234