Zondag 19/09/2021

Astrid en John, het enige echte koningskoppel in medialand

Het nieuws dat Filip en Mathilde koning en koningin worden, verbleekt bij de relatiebreuk die de familie Bryan aankondigde. Astrid en John hebben namelijk alles in huis om de koninklijke familie de loef af te steken in de strijd om de titel van koningskoppel. Zelfs nu ze uit elkaar gaan.

Was het een gevolg van een indigestie aan berichten over de troonsafstand van de koning der Belgen ? Was er gewoon nood aan luchtig nieuws, na de vele artikels die nieuwsconsumenten de voorbije dagen bereikten vanuit Egypte? Alleszins, terwijl er woensdagnamiddag op Vlaamse redacties nog volop werd gediscussieerd over welke plaats toe te kennen aan welk conflict/nieuwtje, waren het Astrid en John Bryan die de nieuwsstroom plots overheersten met hun eigen conflict/nieuwtje. Ze hoefden er niet voor naar België te komen, ze hoefden er geen nieuwsluwe dag voor te kiezen.

Het bericht dat het koppel na zeven jaar huwelijk uit elkaar gaat, gaat ook nu nog altijd moeiteloos rond als een lopend vuurtje. Op de website van De Morgen was het gisterennamiddag nog altijd het meest gelezen artikel. Net zoals op deredactie.be, waar het op een na best gelezen stuk trouwens de tweets over de breuk tussen de Bryans opsomde. Dan kan een Facebookgroep uiteraard niet uitblijven. De groep die uitschreeuwt dat Astrid en 'den John' niet uit elkaar mogen, telde gisteren al meer dan 9.000 leden. Het ziet ernaar uit dat de Vlamingen hebben gekozen. Astrid en John zijn het echte koningskoppel, zelfs bij een scheiding.

De Bryans vergelijken met een koningskoppel lijkt op het eerste gezicht oppervlakkig. Ja, zij heeft een koninklijk klinkende voornaam. Ja, hij staat nog altijd bekend als de man die voor de lenzen van de paparazzi aan de tenen van Sarah Ferguson sabbelde. En net zoals er onduidelijkheid heerst over welke redenen nu precies de basis vormen van de troonsafstand, is het onduidelijk waarom Astrid en haar man het voor bekeken houden.

Wie toch details wil kennen, kan opgelucht ademhalen. Ook in het voeden van de geruchtenmolen lijken de inwoners van L.A. op de inwoners van het paleis: ze doen het zelden zelf en toch draait het ding meestal op volle toeren. Nu duikt bijvoorbeeld het gerucht op dat Astrid een relatie heeft met een Belgische reclameregisseur, al ontkende ze eerder zelf dat een nieuwe liefde de reden tot scheiden is. Voorheen moesten zij en John vooral ontkennen dat ze een gearrangeerd verstandshuwelijk hebben. Zoals een koningskoppel ook doet, dus.

Leedvermaak

Royaltywatcher Jan Van den Berghe vindt het toch niet voldoende reden om de Bryans te vergelijken met een heus koningskoppel. "Ik ben subjectief, maar Astrid en John zijn twee lege dozen. De media besteden te veel aandacht aan hen. Als de koning en de koningin al lege dozen zijn, dan zijn het er toch met een mooie strik rond."

Nochtans kan ook Van den Berghe nog wel wat gelijkenissen bedenken. Dat Astrid en John ook na hun scheiding blijven samenwonen, bijvoorbeeld. Dat was volgens de royaltywatcher jaren geleden al het geval bij koning Albert II en koningin Paola. Dat hun scheiding op heel wat leedvermaak kan rekenen, nog zo'n gelijkenis. Van den Berghe: "Verder worden de Bryans toch niet door zoveel mensen gevolgd. Anders zouden de kijkcijfers van Astrid in Wonderland hoger liggen."

Het laatste seizoen van het programma lokte gemiddeld zo'n 136.000 kijkers naar VIJF. Dat is niet de grote massa, maar dat maakt Astrid zelf goed door regelmatig in andere media op te duiken. Opvallender is dat Astrid in Wonderland een uitgesproken jonger en hoger sociaal georiënteerd publiek trekt dan het gemiddelde VIJF-programma.

Omdat Astrid ook zelf als bij toeval het Hollywoodwereldje inrolde en er zelf met de nodige ironie en kwinkslagen naar kijkt en over vertelt. Dat is een van de mogelijke redenen waarom ze het jonge, intelligente volkje kan bekoren. Al is het natuurlijk niet zeker dat ze kijkers automatisch te vriend maakt. Roddelen over bekende medemensen doet namelijk iedereen graag. Zoiets staat los van je sociale achtergrond, blijkt uit onderzoek. Maar om je aan een realityster te ergeren tijdens gesprekken met collega's moet je wel eerst haar show volgen.

'Big Brother'

Daarin schuilt een belangrijk verschil tussen Astrid en bijvoorbeeld haar naamgenoot in de koninklijke familie. Die laatste besefte vanaf haar geboorte dat ze zou opgroeien als een publieke figuur. Iets dat behalve de kinderen van Michael Jackson en Madonna bijna alleen koningskinderen met zoveel zekerheid kunnen weten. Maar tijden veranderen, en dat doen ze al lang.

Sinds de komst van de film moeten koningen en koninginnen hun roem delen met acteurs en actrices. Sinds de komst van fenomenen zoals Big Brother ook met de gewone man en vrouw, in hoeverre die omschrijving dan nog mag gelden voor John en Astrid. Zij werden heuse voorbeelden/pispalen, zonder dat ze daarvoor moesten bewijzen wat ze waard zijn. Maar net dat bezorgt hen een voorsprong in de strijd om de titel van koningskoppel. Vlamingen zijn namelijk sneller geneigd die toe te kennen aan mensen zoals - nu ja - u en ik. Want, als die erin slagen het zover te schoppen, waarom wij dan in de toekomst ook niet?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234