Vrijdag 07/05/2021

ASTRID & BART

Bart De Wever doet met de eindejaarsdagen waar, 's mans indrukwekkende verkiezingsuitslag en verontwaardigd gemor over de nieuwe regering ten spijt, hij tot nu toe het beste in is gebleken: zijn populariteit opkrikken via Woestijnvisgerelateerde programma's. Hij zat deze week te glimmen in Blokken tegenover Astrid 'ik ben enorm voor charidee...' Bryan, een dame die een aanzienlijke Antwerpsitude voorstaat, die via een echtelijke overeenkomst met een yank genaamd 'den John' tegenwoordig in Hollywood resideert en die om een of andere reden met haar eigen docusoap op VIJFtv mag uitpakken. Waarom weet werkelijk niemand.

Misschien verloor een of andere pief bij SBS een weddenschap. Of Astrid heeft compromitterende, zeg maar Stevaerteske opnamen van de CEO van SBS in haar bezit. Andere mogelijke verklaringen zijn volgens mij sowieso te vergezocht en moeten per definitie aan Het Scheermes Van Ockham worden blootgesteld: entia non sunt praeter necessitatem multiplicanda. Wat zoveel betekent als (parafraseert u mee, Uwe Latijnkundige Bartheid?): 'de meest eenvoudige verklaring is meestal de beste'. Stevaerteske opnamen dus.

Soit, datzelfde gulden koppel - Bart De Wever, immer de guitige kapoen, heeft het over 'the beauty & the beast' maar volgens mij klinkt 'de schone & het beest' even goed zoniet beter, onze moerstaal is immers schoon en rijk genoeg zonder al die Angelsaksische invloeden - zal naar verluidt op oudejaarsavond in De Pappenheimers voor een tweede keer kond doen van hun gezamenlijke roemruchtigheid. Ik kijk er naar uit zoals een ballon naar een egelconventie.

Laatst kreeg mevrouw Bryan door de luisteraars van MNM de titel van 'Madam 2011' toegekend. Ik stond perplex. Ik wist helemaal niet dat ze een bordeel runde. Laat staan dat ik zou weten waarom ze precies de beste vrouwelijke pooier van 2011 mag worden genoemd. Het kan natuurlijk altijd dat 'madam' hier niet in de reguliere betekenis van hoerenbazin wordt gebruikt maar gewoon in de archaïsche maar onder Vlamingen populaire, want gezellig volkse betekenis van 'mevrouw'. Maar na een flard van La Bryan haar docusoap te hebben gezien sta ik toch enigszins in dubio. Kan men madam van zichzelf zijn?

Vanwaar dit opvallend eindejaarscharmeoffensief ? Het valt niet te ontkennen dat de gezamenlijke televisieoptredens van Bart De Wever en Astrid Bryan meer media-aandacht genereren dan eender wat er de afgelopen weken in de vorm van politieke uitspraken uit de mond van Jan Jambon of een van de andere Barten-De-Wever-van-ondergeschikte-signatuur is ontsnapt. Dat zal waarschijnlijk wel weer aan een complot van de linkse kerk te wijten zijn. Mijn spionnen binnen Den Vlaamschen Strijd suggereren mij iets anders: nu de klad er een beetje in zit dienen deze opzichtelijke actes de présence - met mijn excuses voor het Frans maar ik vind geen uitdrukking die even mooi bekt - om het ietwat verbleekte imago van de partij op te poetsen en een hernieuwde aansluiting met het jonge volk te bewerkstelligen. Prima idee.

Dat niemand trouwens durft beweren dat de grote jeugdbeweging genaamd N-VA haar best niet doet om hip en contemporain te zijn. Facebook, Twitter, YouTube, Linkedin, geen sociaal medium of de officiële N-VA site is er aan gekoppeld.Wat lezen we bv als ondertitel bij de ietwat ongelukkig genoemde overkoepelende twitter-account @n_vabarricade? 'De N-VA is een jonge partij die vorm geeft aan een modern, toekomstgericht en democratisch Vlaams-nationalisme'. Dat horen we graag!

Het betreft hier een account die met bijna 3300 volgers kan uitpakken, na 139 tweets, waarvan de laatste dateert van bijna 8 maanden geleden, en waarvan de meeste gaan over Bart De Wever die bijvoorbeeld de opbrengst van de 'Frietjes for Life'-actie in het Glazen Huis zal overhandigen (dat van vorig jaar uiteraard) of in Terzake nogal eens de politieke toestand toelicht (weliswaar de politieke toestand zoals die zich in oktober van vorig jaar ontvouwde).

Bart De Wever zelve heeft niet minder dan 7.493 volgers op Twitter... zonder ook maar één tweet te hebben verstuurd! Bijna 7.500 mensen wachten in de virtuele congreszaal geduldig op een in maximaal 140 lettertekens geformuleerde gedachte van u, O Gij Die De Leyers Zijt Naast Astrid Haar Michiels. Toch blijft u zich in mysterieus cyberspacen stilzwijgen hullen. Tsk...inzake 'modern en toekomstgericht' zijn scoort dit maar mager. Hoe mager? Magerder dan iemand die maar één streep op zijn pyjama heeft (copyright Godfried Bomans).

Philippe Muyters, derde Bart De Wever in rang, heeft 1.483 twittervolgers, ook al zonder ook maar één bericht te tweeten. Jan Jambon, tweede Bart in rang, heeft er dan weer 1.782, na welgeteld twee keer iets te hebben gepost. Het tweede en tegelijkertijd laatste bericht dateert van 7 juni 2010. Ik wil maar zeggen: jullie laten qua aansluiting met het jong grut nogal wat kansen onbenut, O Moderne en Toekomstgerichte Voorvechters Van het Democratisch Vlaamsnationalisme.

Astrid Bryan, uit Hollywood aan de Schelde, heeft tussen haakjes 21.806 volgers.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234