Zaterdag 22/01/2022

'Asterix' Kieldrecht, volleyfenomeen met een familie Galliërs

'Het clublokaal is het best draaiende café van het dorp'

KIELDRECHT

Eigen berichtgeving

In afwachting van het 'ernstige' werk om de titel tussen Roeselare en Maaseik bij de mannen, kan dit weekeinde de volleykampioen bij de vrouwen al gekend zijn. Wie er ook wint, bij elke club heb je een fenomeen. Bij Herentals neemt Anja Duyck voor de achtste keer op rij aan een finale van de play-offs deel. Bij Kieldrecht is het merkwaardig dat de ploeg genesteld is in een dorp met 3700 inwoners, in een uithoek van het land zonder hinterland en het met een relatief laag budget van bijna vijf miljoen frank moet stellen. Hoe kan dat nog in 1998?

Zelfs in het lokale clubblad beseffen ze dat. "Door de vrij geïsoleerde ligging en de kleinschalige gemeenschap, moet de gemeente voor de meeste van zijn behoeften zelf instaan. Door deze eigenheid hangt het dorp nog aan mekaar. Elke activiteit wordt op deze manier een dorpsactiviteit, die steevast eindigt in een feest. Onze club Asterix komt voor bij de grootste fuivers uit Oost-Vlaanderen. Maar eerst het werk en trainen dat de stukken eraf vliegen met een prof-trainer en met een professionele entourage. Men weet waar men mee bezig is. Maar na de arbeid is ontspanning vanzelfsprekend. Asterix is meer dan een sportvereniging, ze heeft in Kieldrecht gewoon een plaats binnen het sociale leven."

Mooi omschreven van een 'inboorling', maar coach Gert Van de Broek komt van buitenaf. Hoe ervaart deze Leuvense prof het fenomeen Kieldrecht? "Eigenlijk moet je hier spreken van de familie Asterix. Toen er enkele weken geleden gesprekken gevoerd werden omtrent mijn mogelijke overgang naar Herentals, eiste de 'familie' dat zij als eerste werd ingelicht. Dat geeft de sfeer weer. De familie zorgt voor het grootste deel van de inkomsten opdat het kind Asterix goed zou kunnen opgroeien. Daarvoor worden kosten noch moeite gespaard. Het clublokaal is het best draaiende café van het dorp. Het internationaal toernooi van Kieldrecht bij het begin van het seizoen is een klassieker, waarop de eigen speelsters niet te beroerd zijn om vrijwillig achter de tapkast te staan of om mee de afwas te doen. Ze weten dat zoiets nodig is om het budget rond te krijgen. We zijn niet arm, maar we hebben een kleiner budget dan Herentals of Tongeren. Bij ons is de inbreng van sponsoring misschien 35%, terwijl dat bij Herentals rond de 70% schommelt. Zoiets is alleen in het vrouwenvolley mogelijk. Een familie zou onmogelijk een mannenploeg met een budget van 35 miljoen kunnen overeind houden."

Bijna het hele dorp is supporter van Asterix. Niet moeilijk dat de naam van de recent opgerichte supportersclub 'De Galliërs' heet en al 150 leden telt, die zorgden voor vier volle autobussen richting bekerfinale in Pepinster en een enorme sfeer. "Typisch aan zo'n familie is dat ze slechts met geduld groter wil worden," vertelt Van de Broek. "Toen ik hier in 1995 kwam is een vijfjarenplan opgesteld, waarin stond dat we voor het jaar 2000 één beker of één titel moesten veroverd hebben. In 1996 haalden we al de eerste bekerwinst. Veel te vroeg, want met onze ploeg studenten of mensen uit het onderwijs konden we ons geen Europees avontuur veroorloven. Deze maand pakten we de tweede bekerwinst en ik zou wreed ontgoocheld zijn, mochten we naast de titel grijpen. We hadden het lastig tegen Gent, dat echter onder Rik Luyten een voortreffelijke werking kent, maar we konden enkele dagen meer rusten dan Herentals, dat dit seizoen tegen ons nog maar n set kon pakken in drie onderlinge confrontaties. In onze eigen zaal verloren we in deze competitie nog niet en we hebben nog revanche te nemen voor wat Herentals ons in het slot van vorig seizoen lapte."

De coach van het jaar heeft ook veel lof voor zijn discipelen. "Virginie De Carne wil voor het begin van haar Italiaanse carrière afsluiten met een Belgische titel. Schitterend is ook hoe alle buitenlandse speelsters in dit dorp aanvaard werden. Tania Jmakova is het prototype van de buitenlandse die zich geïntegreerd heeft, onze taal spreekt, zelf initiatieven neemt in het dorp ook buiten de sport, al een etentje bereid heeft voor de hele ploeg, terwijl een meer gesloten type als Benja Chojnacka in deze gemeenschap is opengebloeid en er zich thuis voelt. Ik denk trouwens dat hier nog geen enkele buitenlandse speelster gefaald heeft. Heel typisch vind ik tenslotte dat alle conflicten, die in de beste families voorkomen, heel goed werden opgelost binnen de familiekring Asterix zonder inmenging van buitenaf."

Marcel Coppens

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234