Zaterdag 03/06/2023

Proces-Wesphael

Assisenjury spreekt Wesphael vrij: "Ik denk in de eerste plaats aan Véronique"

Bernard Wesphael omhelst zijn dochter Saphia. Beeld BELGA
Bernard Wesphael omhelst zijn dochter Saphia.Beeld BELGA

De assisenjury voor de rechtbank van Bergen heeft Bernard Wesphael vrijgesproken. De jury oordeelde dat hij niet schuldig is aan de dood van zijn vrouw Véronique Pirotton op 31 oktober 2013 in een hotel in Oostende.

Redactie

Het college van het hof van assisen van Bergen heeft Bernard Wesphael (58) donderdag onschuldig bevonden aan doodslag op zijn vrouw Véronique Pirotton. Wesphael verlaat de rechtbank dus als een vrij man.

De jury had een kleine vijf uur nodig om tot een besluit te komen. De voorzitter van het hof, Philippe Morandini, las het verdict voor iets na 16.30 uur. In de motivering luidde het onder meer dat er, na alle experts gehoord te hebben, niet kan uitgesloten worden dat Véronique Pirotton die bewuste avond overleden is aan een dodelijke combinatie van medicatie en alcohol. "Er bestaat dus redelijke twijfel over de schuldvraag", zo luidde het.

Na een voor alle partijen slopend proces van drie weken kwam een spraakmakend proces daarmee tot een einde. Wesphael, die zijn onschuld altijd staande heeft gehouden, reageerde zichtbaar opgelucht en geëmotioneerd op de uitspraak. Na het voorlezen van het verdict barstte hij in tranen uit.

Bernard Wesphael reageert emotioneel op zijn vrijspraak. Beeld Medialaan
Bernard Wesphael reageert emotioneel op zijn vrijspraak.Beeld Medialaan

"Draad oppikken"

"Ik denk in de eerste plaats aan Véronique. Zij is er niet meer en dat is hard", reageerde Wesphael na zijn vrijspraak. Hij werd buiten de rechtszaal meteen door een meute perslui en sympathisanten omringd. Eenmaal in de buitenlucht werd hij verenigd met zijn dochter Saphia. De twee omhelsden elkaar innig.

Wesphael sprak eerst over Véronique, maar maakte zich daarna kwaad op het parket van Brugge. "Ze hebben er alles aan gedaan om het publiek ervan te overtuigen dat ik een smeerlap en moordenaar ben", zei hij. Wat gaat hij nu doen? "Ik ga de draad weer oppikken. Ik heb sterke vrienden rond mij."

"Ik heb nog een boodschap voor Victor (de zoon van het slachtoffer, red.)", zei de voormalige politicus nog. "Ik beschouw hem als mijn eigen kind. Als hij er op een dag van overtuigd geraakt dat ik het niet gedaan heb, en dat is vandaag bewezen volgens mij, dan zou ik hem heel graag weer in mijn armen sluiten."

Tekortkomingen

Volgens Tom Bauwens, een van Wesphaels advocaten, zijn er na dit proces "enkele reflecties" nodig. "De jury was terecht hard voor de tekortkomingen in het onderzoek", zegt hij aan de VRT. "Het is heel opmerkelijk dat de jury dat expliciet in haar oordeel opneemt."

De advocaat heeft het over zaken die niet onderzocht zijn en details die onduidelijk blijven. "Het is niet niks als de jury dat zegt. Als je de zwaarste beschuldiging aanbrengt die bestaat, moet je zorgen dat je verhaal klopt."

"Dit is assisen op z'n akeligst." Lees hier de Bijgedachte van journalist Douglas De Coninck, die het proces-Wesphael volgde voor De Morgen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234