Donderdag 20/02/2020

Assisenjury herkwalificeert feiten in zaak-Beerlings

'Maar' twee jaar cel voor neerschieten echtgenote

Twee jaar cel en 1.100 euro boete: dat is de straf die het Antwerpse assisenhof de 49-jarige Ronald Beerlings oplegt voor het neerschieten van zijn vrouw Nancy Claes. Voor de moordpoging op Claes' nieuwe vriend Luc Van De Putte sprak de volksjury Beerlings vorige week al vrij.

DOOR SUE SOMERS

Antwerpen l Advocaat-generaal Björn Backx had het er bijzonder moeilijk mee dat de jury de feiten op Nancy Claes herkwalificeerde van poging tot moord naar poging tot doodslag. 'Een juridische dwaling', meent Backx. Democratie, vindt de verdediging.

Ook dat is assisen: een volksjury hoeft zich helemaal niets aan te trekken van het vooraf gevoerde gerechtelijk onderzoek en kan andere besluiten trekken dan degene die het Openbaar Ministerie in zijn akte van beschuldiging presenteert. Dat is precies wat afgelopen week in Antwerpen gebeurde.

Op het assisenproces tegen Ronald Beerlings meenden de juryleden dat de beschuldigde niet met voorbedachten rade had gehandeld. Meer zelfs: volgens de jury ging het om uitlokking en verdiende Beerlings helemaal geen zware straf.

Ronald Beerlings vuurde in april 2006 vier kogels af op zijn vrouw Nancy Claes en haar nieuwe vriend Luc Van De Putte in café De Linde in Hemiksem. De man kon niet verkroppen dat zijn huwelijk voorbij was en dat zijn vrouw de helft van hun vermogen eiste.

Voorbedachtheid

De gevolgen van de schietpartij waren gruwelijk: Nancy Claes raakte verlamd aan beide benen en kan tot vandaag haar armen niet meer naar behoren gebruiken. Luc Van De Putte was er minder erg aan toe en herstelde relatief goed.

Hoewel Jan De Man, de advocaat van Beerlings, op het proces toegaf dat zijn cliënt die dag van plan was Nancy Claes te doden en dat hij met voorbedachtheid handelde, was de volksjury een andere mening toegedaan. Tijdens de beraadslaging over de schuld herkwalificeerden de juryleden de feiten van poging tot moord naar poging tot doodslag. Voor de moordpoging op Luc Van De Putte sprak de volksjury Ronald Beerlings zelfs helemaal vrij.

"Uw oordeel stemt niet overeen met mijn visie", zo sprak advocaat-generaal Björn Backx gisteren in zijn schuldpleidooi. "Maar we leven in een democratie en dat betekent dat ik uw beslissing moet aanvaarden. Volgens mij is dit een juridische dwaling. Eentje dat bovendien definitief is."

Jan De Man, de advocaat van Beerlings, vond die uitspraken te ver gaan. "Door te zeggen dat het hier om een juridische dwaling gaat, geeft u de jury een veeg uit de pan en dat kan niet." De Man richtte zich specifiek tot de volksjury: "Ondanks alle negatieve commentaar hoop ik dat u straks met een goed gevoel naar huis kunt gaan. Dat u beseft dat justitie werkt en dat iedereen zijn job doet."

Door de herkwalificatie van de feiten kon het Openbaar Ministerie maximum twee jaar cel vorderen. Na 2,5 uur beraadslaging kwam het hof met het uiteindelijke arrest. Assisenvoorzitter Jean-Pierre Vanden Eede wees Beerlings erop dat hij goed moet beseffen dat de volksjury mild is geweest voor hem.

"Misschien zou u nu ook eens mild kunnen zijn voor uw vrouw en met haar aan tafel kunnen gaan zitten om een regeling te treffen", zei Vanden Eede, daarmee verwijzend naar de vechtscheiding waarin Claes en Beerlings zijn verwikkeld. De twee raken het maar niet eens over de verdeling van het vermogen en de betaling van onderhoudsgeld.

De assisenvoorzitter benadrukte ook dat ondanks de herkwalificatie de feiten niet minder erg zijn. "U hebt levens verwoest. Een assisenproces zou een louterend effect moeten hebben voor de betrokkenen, maar ik betwijfel of dat hier het geval is. Mogelijk zijn er nog diepere wonden geslagen."

Als klap op de vuurpijl kwam er geen motivering van de volksjury, hoewel dat sinds het arrest-Taxquet de gewoonte is geworden. De juryleden weigerden simpelweg, omdat een motivering volgens hen het geheim van de individuele stemming zou schenden en ze dat een onoverkomelijk bezwaar vonden.

Onbekwaam

Voor de slachtoffers, die een uitleg verwachtten, kwam het gebrek aan een motivering hard aan. "Ik heb nog altijd geen antwoord gekregen op mijn vragen", reageerde Nancy Claes. "Waarom hebben ze de voorbedachtheid niet weerhouden? Uit onbekwaamheid? Misschien moet een neutrale rechter de jury in het vervolg bijstaan om de wet uit te leggen."

Ook Claes' advocaat Jef Vermassen toonde zich vorige week al een slechte verliezer door te zeggen dat de jury het "duidelijk niet begrepen" had. Dat klopt niet helemaal: de jury heeft Beerlings duidelijk aangewezen als dader, waardoor hij in een burgerlijk proces kan worden veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding. Die debatten vinden op 22 juni plaats, maar de verwachting is dat de slachtoffers tegen dan al cassatieberoep zullen hebben aangetekend.

Advocaat-generaal Björn Backx:

Volgens mij is dit een juridische dwaling, die bovendien definitief is

n Ronald Beerlings werd uitgelokt en verdient helemaal geen zware straf, vond de volksjury.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234