Dinsdag 19/01/2021
Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe

Satire

Assad ontgoocheld: 'Liever met De Wever gesproken'

De berichtgeving stelt teleur. Wanneer journalisten alle feiten checken en elke uitspraak nuanceren, welk verhaal blijft er dan nog over? Het nieuws kan beter, veel beter. Daarom herschrijft Tim F. Van der Mensbrugghe wekelijks het nieuws. Met andere woorden, de week zoals ze had kunnen - of moeten - zijn.

Maandag 23 maart

Vlaamse grondstroom haalt milieunorm niet

Nergens is de grondstroom zo vuil als in Vlaanderen. Dat zegt het Europees Milieuagentschap. "De normen houden rekening met biologische factoren - de aanwezigheid van politici - en met vervuilende ideologische factoren", legt onderzoeker Gustave Armagneau uit. "Van de lokale grondstroompjes is de helft er ronduit slecht aan toe. Het maakt niet uit of zo'n stroompje door een verkaveling of een achterbuurt loopt: vervuild is ie."

Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) wijst erop dat Vlaanderen een dichtbevolkt gebied is waar azijnpissers praktisch op elkaar gepakt zitten. "Daarnaast kampt de Vlaamse grondstroom met een historische vervuiling waar we maar niet van af geraken", erkent Schauvliege.

Vooral in gebieden waar racistische en salafistische verontreiniging elkaar ontmoeten, is het risico voor de volksgezondheid groot. "Wanneer twee vervuilde grondstromen samenvloeien, daalt het IQ van de bevolking aanzienlijk", stelt Armagneau vast. "Doordat mensen dan in het wilde weg door elkaar beginnen te roepen, treedt er ook gehoorschade op."

Dinsdag 24 maart

Karel Anthonissen laat verzuurde galblaas verwijderen

Karel Anthonissen heeft zijn verzuurde galblaas operatief laten verwijderen. De directeur van de Gentse afdeling van de Bijzonder Belastinginspectie (BBI) schreef daarover een openhartige getuigenis op Twitter. In één adem beschuldigde hij er zijn baas Hans D'Hondt van de strijd tegen fiscale fraude te belemmeren. "Helemaal genezen ben ik dus nog niet", beseft Anthonissen.

De artsen stelden bij Anthonissen verregaande verzuring vast, waarop beslist werd om zijn galblaas weg te halen. Door openlijk te getuigen over de ingreep en zijn ervaringen hoopt Anthonissen andere mensen kennis bij te brengen. "Ook John Crombez en Bruno Tobback zouden zich beter eens laten nakijken", steekt Anthonissen enkele lotgenoten een hart onder de riem.

Door de galblaas te verwijderen, neem je niet alle risico's weg. "Ik blijf vatbaar voor verzuring, maar de kans dat ik eraan sterf, is nu wat kleiner", zegt Anthonissen. "Heb ik overigens al vermeld dat minister van Financiën Johan Van Overtvelt een oplichter is?"

Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe

Woensdag 25 maart

Assad ontgoocheld: 'Liever met De Wever gesproken.'

De Syrische president Bashar al-Assad had gehoopt dat hij Bart De Wever op bezoek zou krijgen. "Maar helaas was het slechts Filip Dewinter die van mijn gastvrijheid kwam profiteren", klaagt de massamoordenaar. "Dewinter heeft zich voorgesteld als de opperman van de Vlaamse beweging, maar als ik het goed begrijp, is zijn machtsbasis veeleer beperkt. Hij beschikt niet eens over een privémilitie die met bruut geweld zijn territorium verdedigt."

Assad vreest dat het bezoek van Dewinter slecht is voor zijn imago. "Je kunt zonder al te veel problemen massavernietigingswapens inzetten tegen je eigen bevolking, dan kijkt de internationale gemeenschap rustig de andere kant uit. Maar wanneer je de rode loper uitrolt voor een politicus als Dewinter, heb je het vlaggen", zucht Assad. "Dan ben je opeens een internationale paria."

Volgens de Syrische president heeft Dewinter hem verzocht om wapens te leveren voor de Vlaamse onafhankelijkheidsstrijd, maar daar gaat hij liever niet op in. "Ik kan op willekeurige plaatsen in Vlaanderen wel een paar bommen droppen, maar verder waag ik me niet in dat wespennest."

Donderdag 26 maart

Chinees protest bij Abou Jahjah eindigt in rellen

De sit-in van driehonderd Chinese Antwerpenaars bij de woonst van Dyab Abou Jahjah is uitgedraaid op rellen, bloedvergieten en vernieling van straatmeubilair. "Maar ik heb geen enkele Chinees ontmoet die zich het slachtoffer voelt van buitensporig politiegeweld", zegt burgemeester Bart De Wever.

De manifestanten verzamelden voor de deur van Abou Jahjah nadat de activist had laten uitschijnen dat Berbers even fatsoenlijke burgers zijn als Antwerpenaars met een Chinese migratieachtergrond. "Voor ons is dat een beledigende vergelijking", legt organisator Yuan Shao uit. "Wij zijn geen racisten, maar met ons zijn er wel véél minder reële problemen dan met de Berbergemeenschap. Dat wilden we toch even benadrukken."

Om hun standpunten kracht bij te zetten, gooiden de Chinezen de ruiten van een kraakpand in en vernielden ze een stadsplantsoentje. Ook raakten Chinezen slaags met een oude man die zijn hond uitliet. Ze dachten dat de man hen voedsel kwam aanbieden en verscheurden de hond. "Tja, een cultureel misverstand is snel gebeurd", vergoelijkt Shao.

De politie trad hard op en verrichtte tientallen willekeurige arrestaties, maar daar maakte het gezagsgetrouwe wijkmagazine van de Chinese gemeenschap geen melding van. Het blad had het over een vreedzame manifestatie die andermaal bewees dat Chinezen bijzonder fatsoenlijke burgers zijn.

Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe

Vrijdag 27 maart

Kris Peeters ontkent 'mystery hijgtelefoons'

In de Kamer is het tot een zware aanvaring gekomen tussen Zuhal Demir (N-VA) en Kris Peeters (CD&V). Het Kamerlid beschuldigde de minister van Werk ervan dat hij haar al dagenlang lastigvalt met mysterieuze hijgtelefoons.

"Niets van aan", verdedigde Peeters zich. "Ik ben niet degene die elke ochtend met een zware Oost-Duitse tongval aan de lijn hangt om u te overtuigen van het belang van mystery calls tegen discriminatie."

"Het is wel uw gsm-nummer dat verschijnt", wierp Demir hem voor de voeten.

"Dat is om te benadrukken dat het, euh, om een mysterieuze oproep gaat", weerlegde Peeters de aantijging.

Ook Karel Van Eetvelt, CEO van Unizo, klaagt dat hij het beu is dat Peeters hem met veel gehijg en gesteun blijft bellen: "Als u uw appreciatie voor ondernemers wilt tonen, verlaagt u beter de belastingen, de loonkosten en de sociale uitkeringen."

De vakbonden van hun kant zijn verbaasd dat zij nog geen mysterieuze hijgteletoons hebben ontvangen van het kabinet-Peeters. "Wij voelen ons gediscrimineerd", kreunt Rudy De Leeuw (ABVV).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234